Vind je het leuk om zelf je menu samenstellen naar eigen smaak? Of wil je maar eén gerecht of een deel van een menu bestellen en eigen gerechten toevoegen, of gerechten van meerdere chefs uitproberen?
Zo kan je thuis genieten van een geheel zelf samengestelde sterren dinerbox (Zonder extra bezorgkosten).
Kies bij de winkelwagen een bezorgdatum op dinsdag, donderdag of zaterdag.
De boxen zijn mits gekoeld bewaard 2 dagen houdbaar zodat er bijna iedere dag gedineerd kan worden.
Aspergegarnituur
Asperges als tussengang of als extraatje bij een gerecht. Ze zijn geschild en al voorgegaard door Bij Jef. Je hoeft de vacuumzak met de asperges en boter slechts een paar minuten in heet water te leggen voor een perfecte garing.
met deze knop
Het Librije 'Kaviaareitje' (€36,95 pp)
Dit gerecht moet je ooit gegeten hebben, en liefst veel vaker!
Bevat 10 gram Schmidt Elite Royal Caviar per persoon.
VIDEO BORD OPMAKEN
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Gramona ‘Imperial’ Brut
Classificatie:Corpinnat Metodo Tradicional/Vino Espumoso de Qualitat
Kleur:Volle mousserende witte wijn
Land:Spanje
Streek:Cataluña
Biologisch:Biologisch
Producent:Gramona, Sant Sadurní d’Anoia
Druivenrassen:chardonnay 15%, macabeo 40%, parellada 5%, xarel.lo 40%
Karakter:Strogeel van kleur. Fijne mousse. Frisse appel in geur en smaak. Lichte tonen van rijp fruit, door de rijping op fles. Milde zuren, wat notig en een plezierig rond mondgevoel. Veel smaak, lekker Spaans en gezond droog op de afdronk.
Wijnbereiding:De wijn rijpt 36 tot 48 maanden op fles zodat de fijne mousse zich optimaal kan ontwikkelen. Een minieme dosage (6 gram suiker, afhankelijk van het jaar) wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Corpinnat mousseux heerlijk fris en droog blijft.
Producent gegevens:Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een R&D programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d’expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo’n 1,5 miljoen flessen. De Cava markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen.
Gebied gegevens:Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het beslaat zo’n 25.000 hectare wijngaard. Het gebied bestaat eigenlijk uit een 3 tal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. Cava heeft een eigen D.O., maar mag uit een groot deel van Spanje afkomstig zijn. Ruim 95% van de Cava wordt echter in Penedès geproduceerd. Het is het grootste gebied voor mousserende wijnen ter wereld. In het plaatsje Sant Sadurni d’Anoia zijn de beste Cava-producenten gevestigd.
Serveren bij:Als aperitief, bij visgerechten, schaaldieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, rijke paella’s, tapas, pasta’s, groenten en paddenstoelengerechten.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:Deze Brut Imperial heeft altijd een jaartal en is in Spanje veruit de meest verkochte Corpinnat mousseux van Gramona. Een echte klassieker dus! Op het achteretiket staat de datum van dégorgement vermeld.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Aan de Poel Asperge kaviaar
AAA asperge met kaviaar, blackened sea bass en gerookte boter
INSTRUCTIES
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Gramona ‘Imperial’ Brut
Classificatie:Corpinnat Metodo Tradicional/Vino Espumoso de Qualitat
Kleur:Volle mousserende witte wijn
Land:Spanje
Streek:Cataluña
Biologisch:Biologisch
Producent:Gramona, Sant Sadurní d’Anoia
Druivenrassen:chardonnay 15%, macabeo 40%, parellada 5%, xarel.lo 40%
Karakter:Strogeel van kleur. Fijne mousse. Frisse appel in geur en smaak. Lichte tonen van rijp fruit, door de rijping op fles. Milde zuren, wat notig en een plezierig rond mondgevoel. Veel smaak, lekker Spaans en gezond droog op de afdronk.
Wijnbereiding:De wijn rijpt 36 tot 48 maanden op fles zodat de fijne mousse zich optimaal kan ontwikkelen. Een minieme dosage (6 gram suiker, afhankelijk van het jaar) wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Corpinnat mousseux heerlijk fris en droog blijft.
Producent gegevens:Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een R&D programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d’expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo’n 1,5 miljoen flessen. De Cava markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen.
Gebied gegevens:Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het beslaat zo’n 25.000 hectare wijngaard. Het gebied bestaat eigenlijk uit een 3 tal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. Cava heeft een eigen D.O., maar mag uit een groot deel van Spanje afkomstig zijn. Ruim 95% van de Cava wordt echter in Penedès geproduceerd. Het is het grootste gebied voor mousserende wijnen ter wereld. In het plaatsje Sant Sadurni d’Anoia zijn de beste Cava-producenten gevestigd.
Serveren bij:Als aperitief, bij visgerechten, schaaldieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, rijke paella’s, tapas, pasta’s, groenten en paddenstoelengerechten.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:Deze Brut Imperial heeft altijd een jaartal en is in Spanje veruit de meest verkochte Corpinnat mousseux van Gramona. Een echte klassieker dus! Op het achteretiket staat de datum van dégorgement vermeld.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Parkheuvel Coquille zwart/wit
- Coquille zwart/wit, ceviche, witlof, limoen, sepia
INSTRUCTIEVIDEO
met deze knop
Parkheuvel kaviaar amuse
- Rouleaux van pompoen met zeewier-kaviaar
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Granbazán 'Etiqueta Ámbar' Albariño
Classificatie: DO Rías Baixas
Soort Wijn: Volle witte wijn
Sluiting: Kurk
Geschikt voor veganisten
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Agro de Bazán, Vilanova de Arousa
Druivenras(sen): albariño
Karakter:
Bleek gouden kleur. Zeer aromatisch, groene appel, citrus, banaan en ananas. Frisse, smaakopwekkende wijn, vol, met een elegant, wat rins karakter. Zuiver en lang van afdronk, modern Spaans van karakter.
Wijnbereiding:
De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na het ontstelen volgt een koude inweking op 6 tot 9°C gedurende 8 uur. Hierdoor komen meer aroma stoffen in de most. Voor de gisting gaan de druiven in roestvrij stalen tanks, door het eigen gewicht van de druiven loopt een deel van het sap weg. Dit 'afloopsap' vergist op max 20°C gedurende 5 weken, daarna blijft de wijn minimaal 4 maanden op het bezinksel. De wijn wint erdoor aan complexiteit en wordt ook zachter. Ambar (bruin) verwijst naar de kleur van het etiket. De 'Ambar' is een 'vino de Lagrima', een afloopwijn.
Gegevens producent:
Agro de Bazán maakt sinds 1988 wijn van zo'n 13 ha eigen wijngaard. Daarnaast controleert men 45 ha wijngaard bij 200 wijnboeren. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was Rías Baixas een onbekend wijngebied, waar de wijnbouw zeer versnippert was. De bevolking maakte met weinig kennis van zeer kleine perceeltjes wijn, meer voor privé, iets voor lokale verkoop, vaak nog zonder etiket op de fles. Distributie van wijn was zeer beperkt. Toen de vraag toenam, kwam Manuel Otero Candeira op het idee, door eigen productie en door het opkopen van druiven van wijnboeren, een volume te creëren, waardoor afzet buiten de regio en in de export mogelijk werd. Daarvoor investeerde hij grote sommen geld in gebouwen, kelders en apparatuur. Ook werden de beste wijnmakers aangetrokken. De kwaliteit ging met sprongen vooruit, de wijnen werden zeer gevraagd. Geen wonder dat Agro de Bazán wordt gezien als de pionier van de regio met wijnen die tot de allerbeste van het gebied behoren. Sinds 2017 is het bedrijf overgenomen door Pedro Martínez die naast een bodega in Rioja nu ook veel in Agro de Bazán investeert om de albariño’s op een nog hoger kwaliteitsniveau te brengen. Diego Ríos is de jonge veelbelovende Chileense oenoloog met veel ervaring, o.a. in de Moezel.
Gebied gegevens:
Het gebied Rías Baixas ligt in Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. De Rías Baixas, ofwel 'laagland-rivieren', zijn grote fjordachtige inhammen en baaien. Deze D.O. van ruim 2.400 ha bestaat uit 5 subgebieden: Condado do Tea en O Rosal aan de grens met Portugal langs de Miño rivier, Soutomaior en Ribeira do Ulla meer landinwaarts en Val do Salnés, de beste regio voor wijnbouw aan de kust van de Atlantische Oceaan. De bodem in Val do Salnés bestaat uit graniet met een alluviale bovenlaag. Het is het meest koele en natste gebied van de regio. Galicië kent zeer veel neerslag, 1520 mm per jaar, dat is 2x zoveel als in Nederland. De lokale consumptie van wijn is hier een veelvoud van die in de rest van Spanje. Hier ziet men nog veel de traditionele pergola wijnbouw, een stellage van palen, waarop latten en draden, waarbij de druiven als het ware een dak vormen op wel 180 cm boven de grond. Hierdoor worden de druiven voldoende belucht, zodat het fruit gezond kan blijven en niet voortijdig verrot, vanwege het vochtige klimaat. Ook de dikke schil van de albariño druif vermindert de kans op meeldauw.
Serveren bij Bij lichte visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, pasta's, groentengerechten, salades.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige Informatie Vaak wordt genoemd dat de albariño druif verwant zou zijn aan riesling en door pelgrims naar Galicië gebracht zou zijn. Dit klopt niet. Waarschijnlijk is albariño verwant aan loureiro.
Allergenen sulfieten
Aan de Poel Thaise pastinaaksoep
- Thaise pastinaaksoep en éclair met crème van eekhoorntjesbrood
Bijpassende wijnen & bijzondere extra'smet deze knop

Classificatie: Qualitätswein, VDP Gutsriesling
Soort wijn: Lichte witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Duitsland
Streek: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenras(sen): riesling
Karakter:
Krachtige frisse, aromatische geur van vlierbloesem en perzik. Droge rinsige inzet, met veel body en sap en vervolgens een aangename mineraliteit met geïntegreerde frisse zuren en een zijdezachte afdronk met concentratie, lengte en finesse.
Wijnbereiding:
Na een handmatige oogst gaan de druiven van 30 jaar oude stokken deels in roestvrij stalen tanks en deels in foeders voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Er vindt bij deze wijn geen malolactische gisting plaats. Dit totale proces van vinificatie en lagering neemt ca. 6 tot 7 mnd in beslag, men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling zonder klaring plaatsvindt.
Gegevens producent:
Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:
Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:
Aperitief, bij visgerechten ( niet gerookte ) zoals ceviche, schaal en schelpdieren, sushi's of andere Aziatische, ook pittige smaken, romige frisse kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10 C
Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt, de huidige gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.
Allergenen: sulfieten
De Groene Lantaarn "Paté"
Voorgerecht
- Romige paté van biologisch gevogelte, appel, gelei van drop en brioche
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Vouvray 'Cuvée Clos de Vaux' Demi-Sec
Producent: Vigneau-Chevreau
Classificatie: AOP Vouvray
Soort Wijn: Krachtige witte wijn (bio)
Druivenras(sen): chenin blanc
Agriculture Biologique
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Loire
Gebied: Touraine
Benaming: Vouvray
Karakter: Volle witte wijn met een perfecte balans tussen frisheid en het zoetgehalte. In de geur wat appel, peer en honing. Verfijnde tonen van bloemen in de royale smaak.
Wijnbereiding: Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende “tris”, plukgangen. De druiven komen van 40 jaar oude stokken uit wijngaarden met een kalk/kleihoudende grond. Er wordt langzaam en zacht geperst, het sap klaart 24 uur waarna de gisting plaatsvindt voor 2 maanden op kleine houten vaten. Na de gisting blijft de wijn tot het voorjaar op zijn lie (= droesem), waardoor de smaak rijker en verfijnder wordt. De wijn rijpt na de botteling in de indrukwekkende, in kalksteen uitgehouwen kelders en kan uitstekend ouderen. Deze wijn heeft ongeveer 20 gram restsuiker.
Gebied: gegevens De stad en het wijngebied Vouvray (ongeveer 2.250 ha. verdeeld over 8 gemeenten) ligt ten oosten van de stad Tours aan de rivier de Loire, in het hart van de Touraine. De tufsteenlaag (krijt) is hier tientallen meters diep en vormt niet alleen de basis voor de mousserende- en witte wijnen van de chenin blanc druif, maar ook voor de kelders die hierin uitgehakt zijn. Hier, op de grens van zee- en landklimaat zijn de zomers grillig en kan de rijpheid van de druiven per jaar zeer verschillen. In koelere jaren is de productie van mousseux en droge wijnen groot, zonrijke jaren geven meer van de demi-sec en moelleux wijnen. Dit zijn vaak weelderige, rijke, honingzoete wijnen van een ongekende kwaliteit met een groot bewaarpotentieel De wijnen van Vouvray kunnen jong worden gedronken maar zeker de zoete hebben duidelijk baat bij enkele jaren flesrijping waarbij na een jaar of vijf de primaire aroma’s plaats maken voor zeer complexe geuren en smaken.
Gegevens producent: Domaine Vigneau Chevreau bestaat al sinds 1875, vandaag de dag staat de vijfde generatie aan het roer. Deze serieuze producent maakt een klassiek type Vouvray, zowel in de droge als in de zoetere versies. Men werkt al sinds 1995 met volle respect voor de natuur op biologisch dynamische wijze. De oogst van 33 ha wijngaard begint hier vaak pas begin tot half oktober en eindigt half november. Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende passages waarin telkens de rijpste druiven worden geplukt. Vouvray is altijd een witte wijn en wordt gemaakt in verschillende typen: droog, halfzoet en zoet, en mousserend. De mousserende versie is een enorm succes, 60% van de totale productie bij Vigneau Chevreau bestaat uit mousserende wijn, veelal gemaakt van druiven van de jongere wijnstokken. Ondanks dat deze mousseux geen jaartal op het etiket heeft, is hij wel degelijk uit een oogstjaar. In kleine oogstjaren is men genoodzaakt voor de sec en mousseux druiven van elders bij te kopen, het kan zijn dat dan het BIO-keurmerk niet op het etiket vermeld staat. Het grootste deel van de productie wordt aan particulieren in Frankrijk verkocht.
Serveren bij: Rijke visgerechten, schaaldieren, wit vlees en gevogelte, pate’s, gerechten met ganzen-eendenlever, prachtige combinatie met paddenstoelen in diverse bereidingen, romige tot pittige kazen zoals Munster, Mont d’Or, Langres, Gruyere, zachte blauwschimmel.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC

Gruner Veltliner, Ried “Lamm”, Schloss Gobelsburg, Kamptal
Classificatie: DAC Kamptal, Erste Lage
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Oostenrijk
Streek: Kamptal
Producent: Schloss Gobelsburg, Langenlois
Druivenrassen: grüner veltliner
Karakter: Geelgroen van kleur. Frisse, gekruide geur en een hint van appel, abrikoos, iets witte peper en (gedroogde) bloemen. Geconcentreerde, mondvullende smaak en een complexe structuur met naast rins wit fruit als appel en peer, ook fraaie citrustonen en een minerale toets. Rijk en krachtig, tegelijk ook verteerbaar, fris en evenwichtig.
Wijnbereiding: De druiven worden in november met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. De vergisting gebeurt in grote houten vaten van 25 hl. van Manhartsberger eiken, waarin ook de rijping van 7 maanden plaatsvindt. Het rendement van deze wijn ligt op 40 hl/ha en de wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud.
Producent gegevens: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gebied gegevens: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren zoals kreeft, langoustine, lichte vlees, gevogeltegerechten waar iets restzoet gewenst is, rilette, ganzen/eendenlever, wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De 3,5 hectare grote wijngaard ‘Lamm’ ligt aan de voet van de heuvel Heiligenstein met een perfecte expositie op het zuiden. De wijngaard (een van de warmste in de regio) bevat geërodeerd materiaal van de helling Heiligenstein en veel klei en geeft wijnen met kracht en finesse. De vereniging ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter) heeft een klassificatie opgezet vergelijkbaar met de VDP in Duitsland. Op dit moment zijn de beste percelen geklassificeert als 1ÖTW (Erste Lage) en mogen de aangesloten producenten dit op hun etiket vermelden.
Producent website: www.gobelsburg.at
Bij Jef krabsalade
Voorgerecht
- Noordzeekrab, wasabi-mayonaise, zoetzure witte radijs, krokant van maanzaad
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Valencia Gaspi Macabeo Tierra Blanca & Roja
Producent: Shukhrat Khakimov & Viticultores
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen):macabeo
Biologisch dynamisch
Sluiting: Kurk
Land: Spanje
Wijnregio: Valencia
Karakter: Licht geel tot geel van kleur, helder. In de geur wat appel en wat gistingsfruit. Aangename toon van noot, wat sherry en voldoende frisheid. In de smaak verder een filmend mondgevoel, ondersteund door een prima balans in de wijn.
Wijnbereiding: De druiven voor deze witte wijn zijn afkomstig van twee biodynamisch behandelde percelen met de naam Tierra Blanca en Roja (vandaar het woord ‘parcelas’ op het etiket) in de regio Valencia. De wijngaard wordt niet geïrrigeerd en de druiven worden handmatig geoogst in kisten van 15 kg. Na de selectietafel worden de druiven ontsteeld en zacht gekneusd volgt een koude maceratie van 6-8 uur op 6ºC. Na de vergisting op 10-17ºC met eigen gist op rvs en eikenhouten staven rijpt de wijn nog 4 maanden op zijn lie. Geen malo om de frissigheid te behouden. Hierna wordt de wijn heel licht gefilterd en gebotteld.
Gebied gegevens: Het gebied Valencia ligt ruim 300 km ten zuiden van Barcelona en omvat 13.000 ha wijngaard. Subzones zijn Alto Turia (ten westen-noordwesten van Valencia), Valentino (grootste gebied noordoosten van Valencia), Moscatel de Valencia (direct ten westen-zuidwesten van Valencia) en Clariano (ten zuiden van Valencia). Het klimaat is mediterraan met landinwaarts wat continentale invloeden: droog en warm. In de nachten koelt het behoorlijk af door de frisse wind en mist van de Middellandse zee. Er is ca 450 mm neerslag per jaar en voldoende zon voor optimale rijping. De bodem bestaat uit bruine stenen, (kalk)stenen, wat zand en klei. Toegestane witte druivenrassen zijn o.a. mersequera, tardana, macabeo (viura), chardonnay, verdejo, sauvignon blanc en voor rood o.a. bobal, tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon, merlot, syrah en garnacha tintorera. Traditioneel wordt er veel moscatel meer richting de kust geteeld (subzone Moscatel de Valencia). Daarnaast zijn macabeo en merseguera traditioneel veel aangeplant in wit in de overige zones.
Gegevens producent: Shukhrat Khakimov is een eigenzinnige producent die graag ‘out of the box’ denkt. Van origine een Oeigoer uit Kazachstan werkt met druiventelers, ‘huurt’ percelen en heeft naast deze speciale wijnen ook een ‘bulk’ bedrijf met Spaanse partners. De wijnen die hij maakt zijn of van lokale rassen, of natuurlijk zonder toegevoegde sulfiet, of gemaakt met minimale interventie, of ‘garage wijn’ in zeer beperkte oplage, of biodynamisch of een combinatie van een of meerdere voorgaande zaken. Shukhrat maakt onconventionele wijnen in diverse regio’s zoals Castilla y León, Castilla La Mancha, Catalunya, País Vasco, Galicia, Navarra, Rioja en Valencia etc. Gaspi wijnen zijn zeer beperkt in oplage en hebben een laag sulfietgehalte. De wijngaarden (in het sub gebied Clariano) voor de druiven worden biodynamische bewerkt en de vinificatie is met minimale interventie. Resultaat is een prachtige ‘garage wijn’ met een zeer stijlvolle uitmonstering.
Serveren bij: Serveren bij vis, schaal en schelpdieren ( niet gerookt ), lichte vleesgerechten, gedroogde vleeswaren zoals Serranoham, groentegerechten en combinaties met notige smaken, gerechten met paddenstoelen, milde witflora kazen.
Serveertemperatuur :10 à 12ºC
Overige informatie: Gaspi is een woord uit Perzië dat ‘bewaarder/treasurer’ betekent.
Allergeen: sulfieten

Chablis Premier Cru 'Montmains' Vieilles Vignes
Producent: Domaine des Malandes
Classificatie: AOP Chablis Premier Cru
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bourgogne
Gebied: Chablis
Karakter: Verfijnde, elegante en toch complexe Chablis met een licht geelgroene kleur. Frisse zuren, iets hout in de geur en licht ziltig mineraal in de smaak. Mooie gebalanceerde wijn.
Wijnbereiding: Deze Montmains wijngaard heeft stokken van 60 jaar oud. De druiven worden zowel met de hand als mechanisch geoogst bij optimale rijpheid. Vergisting vindt plaats bij 18ºC, voor 80 % in roestvrij stalen tanks en 20 % in houten vaten (pieces van 228 l) van gemiddeld twee jaar oud. Aansluitend malolactische vergisting en na oversteken wordt de wijn 10 maanden op rvs gerijpt. Daarna wordt de wijn gedurende 1 week op min 5ºC rondgepompt om later vorming van wijnsteen in de fles te voorkomen. Voor de vergisting wordt een zeer neutrale gistsoort uit Champagne gebruikt, die het karakter van de druif benadrukt.
Gebied gegevens: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Chablis (5.140 ha) ligt tussen Parijs en Beaune, nabij de stad Auxerre. Net als in de rest van de Bourgogne staat de Chardonnay ook in Chablis aan de basis van alle witte kwaliteitswijnen. Toch is een Chablis duidelijk te onderscheiden van andere witte Bourgognes. Reden is de Kimmeridge bodem die in Chablis zorgt voor een duidelijk droog en mineraal karakter met een uiterst verfijnde structuur. Ook het gebruik van eikenhout voor vergisting en rijping is in Chablis veel minder gangbaar dan elders in de Bourgogne. Uit Chablis komen uitsluitend witte wijnen, in kwaliteit oplopend van Petit Chablis (885 ha), Chablis, Chablis Premier Cru (samen 4.150 ha) tot de Chablis Grand Cru (105 ha).
Gegevens producent: Op de kalkgronden rond het dorpje Chablis worden van de betere wijngaarden, waaronder van deze wijngaard, heerlijk frisse en elegante wijnen gemaakt. Het gerenommeerde domein van Lyne Marchive (haar eigen familienaam is de beroemde Tremblay familie) maakt hier sinds 1973 van de chardonnay druif verfijnde wijnen van grote klasse. In totaal bezit zij 29 ha, het merendeel is voor de Petit Chablis en Chablis, 7,6 ha voor 5 Premier Cru wijngaarden (Vau de Vey, Fourchaume, Côte de Léchet, Mont de Milieu en Montmains) en 1,3 ha Grand Cru wijngaard (77 are op de wijngaard Vaudésir en 53 are op Les Clos). In totaal produceert men op dit moderne domaine bijna 200.000 flessen per jaar. De kelders zijn uiterst modern, in 2014 is een nieuw deel in gebruik genomen. Van de productie wordt 90% geëxporteerd. Sinds 2018 hebben zoon Richard en dochter Amandine het stokje van Lyne overgenomen, terwijl de oenoloog van het domaine Guénolé Breteaudeau nog steeds met uiterste precisie de wijnen maakt. Respect voor terroir en de natuur staan hoog in het vaandel: percelen met oude stokken verkregen via massale selectie, bewerken van de wijngaarden met paarden tegen inklinken van de grond en geen gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen.
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten, schaal en schelpdieren met diverse bereidingsmogelijkheden, groentegerechten en salades, milde kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De Premier Cru wijngaard “Montmains” wordt samen met “Fourchaume” beschouwd als de betere van de Premier Cru wijngaarden.
De Lindehof kreeft
Tussen of hoofdgerecht
- Langzaam gegaarde procureur met kreeft en saus van Koreaanse tofu
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Penedès Gessami Blanco
Classificatie:D.O. Penedès
Soort wijn: Lichte witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch dynamisch
Veganistisch: Geschikt voor veganisten
Land:Spanje
Streek: Cataluña
Producent: Gramona, Sant Sadurní d'Anoia
Druivenras(sen): sauvignon blanc (40%), muscat de frontignan blanc (40%), gewurztraminer (20%)
Karakter:
Bleekgroen van kleur. In de royale geur verleidelijk muscat, tropisch fruit zoals lychee, wat passie, sinaasappel en perzik. Heerlijke smaak ondersteund door de stuivende frisheid van de sauvignon. Licht mineraal van smaak, iets kruidig en elegant.
Wijnbereiding:
De muscat wordt als eerste en de sauvignon blanc als laatste geoogst. De druivenrassen worden apart gevinifieerd. De druiven worden zacht gekneusd, alleen het afloopsap wordt gebruikt. Na de débourbage vindt er een schilweking plaats op 10°C en wordt vergist op tank op 13-15°C. Na de vergisting wordt de wijn geblend, gestabiliseerd en gebotteld. Na de gisting resteert een restsuiker van 8 gram/liter.
Gegevens producent:
Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de 5e generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een R&D programma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’sen wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier, is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf hun eigen gisten en liqueur d'expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo'n 1,5 miljoen flessen. De Cava markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit.
Duurzaam:Gecertificeerd duurzaam
Gebied gegevens: Het wijngebied Penedès ligt iets ten zuiden van Barcelona. Het beslaat zo'n 25.000 hectare grond. Het gebied bestaat eigenlijk uit een drietal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Penedès is voornamelijk bekend om haar Cava’s maar ook de stillewijnen nemen de laatste jaren in kwaliteit toe. Deze sauvignon blanc komt van een 5 ha groot perceel‘Can Anguilera’, op 500 meter hoogte, gelegen aan de voet van het Monserrat gebergte. De bodem is hier rijk aan leisteen (pizarosso) en vormt samen met het microklimaat een ideaal terroir voor deze zuidelijke sauvignon blanc.
Serveren bij: Als aperitief, bij vissalades, coquilles, salade met garnalen en kaas, bijv. manchego, gerechten uit de Japanse keuken.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
Gramona maakt naast de klassieke Cava’s een aantal wijnen die zeer modern gestileerd zijn. JaumeGramona experimenteert graag en maakt spannende wijnen. De Gessamí is een typisch Catalaanse witte wijn die ter plaatse zeer populair is en nu ook internationaal doorbreekt.
Allergenen: sulfieten
Noor Salade van Hollandse garnalen
Voorgerecht
- Salade van Hollandse garnalen, aardappel en ei
Kaviaar optioneel bij te bestellen.
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Granbazán 'Etiqueta Ámbar' Albariño
Classificatie: DO Rías Baixas
Soort Wijn: Volle witte wijn
Sluiting: Kurk
Geschikt voor veganisten
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Agro de Bazán, Vilanova de Arousa
Druivenras(sen): albariño
Karakter:
Bleek gouden kleur. Zeer aromatisch, groene appel, citrus, banaan en ananas. Frisse, smaakopwekkende wijn, vol, met een elegant, wat rins karakter. Zuiver en lang van afdronk, modern Spaans van karakter.
Wijnbereiding:
De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na het ontstelen volgt een koude inweking op 6 tot 9°C gedurende 8 uur. Hierdoor komen meer aroma stoffen in de most. Voor de gisting gaan de druiven in roestvrij stalen tanks, door het eigen gewicht van de druiven loopt een deel van het sap weg. Dit 'afloopsap' vergist op max 20°C gedurende 5 weken, daarna blijft de wijn minimaal 4 maanden op het bezinksel. De wijn wint erdoor aan complexiteit en wordt ook zachter. Ambar (bruin) verwijst naar de kleur van het etiket. De 'Ambar' is een 'vino de Lagrima', een afloopwijn.
Gegevens producent:
Agro de Bazán maakt sinds 1988 wijn van zo'n 13 ha eigen wijngaard. Daarnaast controleert men 45 ha wijngaard bij 200 wijnboeren. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was Rías Baixas een onbekend wijngebied, waar de wijnbouw zeer versnippert was. De bevolking maakte met weinig kennis van zeer kleine perceeltjes wijn, meer voor privé, iets voor lokale verkoop, vaak nog zonder etiket op de fles. Distributie van wijn was zeer beperkt. Toen de vraag toenam, kwam Manuel Otero Candeira op het idee, door eigen productie en door het opkopen van druiven van wijnboeren, een volume te creëren, waardoor afzet buiten de regio en in de export mogelijk werd. Daarvoor investeerde hij grote sommen geld in gebouwen, kelders en apparatuur. Ook werden de beste wijnmakers aangetrokken. De kwaliteit ging met sprongen vooruit, de wijnen werden zeer gevraagd. Geen wonder dat Agro de Bazán wordt gezien als de pionier van de regio met wijnen die tot de allerbeste van het gebied behoren. Sinds 2017 is het bedrijf overgenomen door Pedro Martínez die naast een bodega in Rioja nu ook veel in Agro de Bazán investeert om de albariño’s op een nog hoger kwaliteitsniveau te brengen. Diego Ríos is de jonge veelbelovende Chileense oenoloog met veel ervaring, o.a. in de Moezel.
Gebied gegevens:
Het gebied Rías Baixas ligt in Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. De Rías Baixas, ofwel 'laagland-rivieren', zijn grote fjordachtige inhammen en baaien. Deze D.O. van ruim 2.400 ha bestaat uit 5 subgebieden: Condado do Tea en O Rosal aan de grens met Portugal langs de Miño rivier, Soutomaior en Ribeira do Ulla meer landinwaarts en Val do Salnés, de beste regio voor wijnbouw aan de kust van de Atlantische Oceaan. De bodem in Val do Salnés bestaat uit graniet met een alluviale bovenlaag. Het is het meest koele en natste gebied van de regio. Galicië kent zeer veel neerslag, 1520 mm per jaar, dat is 2x zoveel als in Nederland. De lokale consumptie van wijn is hier een veelvoud van die in de rest van Spanje. Hier ziet men nog veel de traditionele pergola wijnbouw, een stellage van palen, waarop latten en draden, waarbij de druiven als het ware een dak vormen op wel 180 cm boven de grond. Hierdoor worden de druiven voldoende belucht, zodat het fruit gezond kan blijven en niet voortijdig verrot, vanwege het vochtige klimaat. Ook de dikke schil van de albariño druif vermindert de kans op meeldauw.
Serveren bij Bij lichte visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, pasta's, groentengerechten, salades.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige Informatie Vaak wordt genoemd dat de albariño druif verwant zou zijn aan riesling en door pelgrims naar Galicië gebracht zou zijn. Dit klopt niet. Waarschijnlijk is albariño verwant aan loureiro.
Allergenen sulfieten

Illivio Friuli Colli Orientali
Classificatie: DOC Friuli Colli Orientali
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Italië
Streek: Friuli-Venezia Giulia,Friuli Colli Orientali
Producent: Livio Felluga, Brazzano di Cormons
Druivenrassen: chardonnay, picolit, pinot bianco (pinot blanc)
Karakter: Bleekgele, iets groene kleur. Rijke, maar elegante geur van bloemen, vanille en wit fruit. De aanzet is vol en rijk, mooie frisse zuren omspoelen het sappige fruit met beschaafd eiken. Zeer intense wijn met een brede, weelderige smaak, maar tevens verfijnd en plezierig.
Wijnbereiding: De oogst is half september, de druiven worden met de hand geoogst in kleine bakjes. Na het ontstelen weken de schillen een korte tijd in het sap, dan volgt een zachte persing en wordt de most geklaard door bezinking. Vergisting en aansluitend rijping vinden gedurende 10 maanden plaats in Franse barriques, kleine houten vaten van 225 liter, waarvan 40% jaarlijks vernieuwd wordt. Gedurende de rijping wordt het bezinksel regelmatig door de jonge wijn geroerd, dit noemt men de bâtonnage, waardoor de smaak rijker en zachter wordt. Dan wordt de wijn geklaard en in juli gebotteld, waarna de wijn op fles nog 16 maanden rijpt, alvorens deze in de handel gebracht wordt.
Producent gegevens: Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn met commerciële man Maurizio en wijnmaker Andrea aan het roer.
Gebied gegevens: Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s en 4 DOCG’s. De beste DOC-gebieden zijn Friuli Colli Orientali en Collio.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren, blank vlees, Iberico, gevogelte, gekruide gerechten met Aziatische of Arabische smaken, groentegerechten, salades, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 14ºC
Overige informatie: De ‘Illivio’ is een hommage aan vader Livio, die het bedrijf een internationale uitstraling heeft weten te geven. De wijn is gemaakt van hoofdzakelijk de pinot bianco druif, die elders vaak plezierige wijnen levert, maar zelden de kwaliteit haalt, die hier bij Livio Felluga in Friuli bereikt wordt.

Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!

Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.

Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Noor Hamachi met avocado
Noor voorgerecht
- Hamachi met avocado, quinoa, zoetzure gember en komkommer, komkommersaus
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva ‘Salmariano’
Producent: Giovanni Marotti Campi
Classificatie: DOCG Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Druivenras(sen) verdicchio
Sluiting: Kurk
Land: Italië
Wijnregio Marche
Karakter: Strogele kleur. Fraaie geur, waarin wit fruit, wilde bloemen, brem, vlierbes en iets vanille. Volle, ronde smaak, sappig, complex met veel fruit en iets hout. De afdronk heeft een klein bitter van amandel.
Wijnbereiding: De oogst vindt relatief laat plaats in oktober, men oogst met de hand in minimaal twee fasen, om alleen de beste en meest rijpe druiven te oogsten. Na de persing weken de schillen een korte periode in het sap. De vergisting vindt plaats op 15°C in roestvrijstalen tanks. Zo’n 20% van de jonge wijn rijpt daarna 1 jaar op eiken vaten, de rest in roestvrij staal. Om de wijn een rijke structuur te geven wordt de jonge wijn bewaard op zijn bezinksel.
Gebied gegevens: Marche, ook wel Marken (zo’n 17.000 ha) genoemd is een district in Midden-Italië, grenzend aan de Adriatische Zee. Het gebied kent een prachtig landschap, veel heuvels met kleine dorpjes, de tijd lijkt hier soms stil te staan. Ancona is de hoofdstad van het gebied. Door de beschutting vanuit het westen door de hoge bergen van de Apennijnen is het klimaat redelijk constant en valt er weinig neerslag. Er worden rode wijnen gemaakt (25%), maar wit domineert (60%) en de bekendste is wel de beroemde witte wijn gemaakt van de verdicchiodruif. De productie is geconcentreerd rondom de plaats Jesi, gelegen zo’n 30 km uit de kust, nabij Ancona. Het wijngebied Castelli di Jesi bestaat uit 14 ommuurde veelal middeleeuwse stadjes, zo genoemd naar de, deels verdwenen, kastelen. Van de lokale lacrima di morro d’alba druif, bijna uitgestorven met een areaal van nog maar 7 ha. in 1985, staat momenteel weer 250 ha. aangeplant.
Gegevens producent: Giovanni en Francisca Marotti Campi bezitten iets ten noorden van Jesi, 52 ha wijngaard. Deze zijn fraai in de heuvels gelegen op 180 meter hoogte en 12 kilometer van de kust bij Ancona. De bodem is complex met nogal wat klei/leem. De bezitting en de villa zijn als zomerresidentie in de familie sinds de 19e eeuw. Sinds 1999 is de apparatuur totaal vernieuwd, een ondergrondse vatenkelder werd gebouwd voor de rijping. De dagelijkse leiding is in handen van hun zoon Lorenzo. In de wijngaarden worden bestrijdingsmiddelen waar mogelijk vermeden. Energie voor het bedrijf wordt geleverd door zonnepanelen. De productie bestaat voornamelijk uit witte wijn van de lokale verdicchio druif, van de lokale blauwe druif lacrima di morro d’alba maakt men hier verrassend rood. Marotti Campi staat bekend om de rode wijn van deze druif, en is het eerste bedrijf dat 3 glaasjes kreeg in de beroemde Gambero Rosso (voor de cuvée Orgiolo). Het bedrijf is dagelijks te bezoeken en heeft een proeflokaal voor passanten. Ook bestaat er de mogelijkheid te overnachten in een villa of een oude watertoren.
Serveren bij: Als aperitief, bij visgerechten, schaal en schelpdieren, blank vlees, (ook gerookt) in combinatie met anijsachtige smaken zoals dille, kervel en venkel, pasta en risotto’s, salades, groentegerechten zoals artisjok.
Serveertemperatuur 11 à 14ºC
Overige informatie: De naam ‘Salmariano’ is ontleend aan de naam van een kasteel uit de 11e eeuw, dat vroeger in de omgeving stond. Verdicchio kan jong gedronken worden, maar de wijnen kunnen ook opvallend goed ouderen. Zeker de riserva’s van Marotti Campi geven zelfs na 10 jaar nog een waanzinnige smaaksensatie. Verdicchio wordt uitgesproken als werdiekkiò.

Tradition Heritage Cuvée 3 Years
Producent: Schloss Gobelsburg
Classificatie: Niederösterreich
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Druivenras(sen): grüner veltliner 80%, riesling 20%
Sluiting: Kurk
Land: Oostenrijk
Wijnregio: Kamptal
Karakter: Licht geel tot geel van kleur, briljant helder. Duidelijke neus van grüner veltliner met een licht toon van riesling. Mooi aromatisch vol, geel fruit, witte peper en aangenaam filmend. Bescheiden houttoets en complex in de smaak, fraaie tonen van geel fruit, exotisch fruit en weer verfijnd witte peper. Smaakopwekkend en verfrissend.
Wijnbereiding: De druiven worden op de traditionele manier (vandaar Tradition Heritage) van de 19e eeuw gevinifieerd. Na de handmatige oogst ontsteling en kneuzing worden de druiven 10-18 uur gemacereerd en daarna met een korfpers (basket press) geperst. De most vergist zonder klaring op grote eikenhouten vaten en wordt na de vergisting gescheiden van de lies en van tijd tot tijd overgestoken op andere grote vaten, net zo lang totdat de wijn stabiel en helder is. De wijn hoeft op deze manier niet gefilterd te worden voor botteling. Een wijn waarin de rijke historie en traditie van Schloss Gobelsburg prachtig tot uitdrukking komt. In de wijn zitten de volgende jaargangen: 2018…..85%, 2017…..10% en 2016…....5%.
Gebied gegevens: Schloss Gobelsburg is een van de oudste wijnbedrijven in Oostenrijk en nauw verbonden met de geschiedenis van het Kamptal. De Cisterciënzer monniken die zich vanuit de Bourgogne over Europa verspreidden kregen hun eerste wijngaarden in de Donau regio rond die tijd gedoneerd vlak bij het dorp Langenlois. Het Kamptal ligt 50 km ten westen van Wenen en is vernoemd naar de rivier de Kamp. Het gebied omvat 3.500 ha wijngaarden en heeft een prima klimaat om grüner veltliner, riesling maar ook zweigelt, pinot noir en st. laurent goed rijp te krijgen. De bodems bestaan vooral uit löss, leem en kalkhoudende afzettingen met hier en daar de beroemde Urgestein (basalt, graniet, gneis). Kamptal heeft voor grüner veltliner en riesling een DAC en tot de beste wijngaarden worden Ried Heiligenstein, Lamm en Grub gerekend.
Gegevens producent: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid dit erfgoed te behouden, te beheren en te ontwikkelen voor toekomstige generaties. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar wijnen die typisch zijn voor deze Donau regio. Speciale interesse heeft Michael voor de rijke historie van het wijnmaken door de monniken op Schloss Gobelsburg. Dit is de basis voor de Tradition wijnen als eerbetoon en waardering aan de manier van wijnmaken begin 19e eeuw. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse grüner veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Serveren bij: Serveren bij rijke visgerechten, schaaldieren en schelpdieren, sushi’s, blank vlees en gevogelte, groentegerechten zoals asperges, wit en rood flora kazen of zonder gerecht genieten van deze bijzondere wijn.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De jaargang 2020 is de 850ste van het wijngoed sinds 1171. Om de traditie en cultuur van 850 jaar wijnmaken op Schloss Gobelsburg te vieren heeft de keldermeester een aantal speciale Cuvée gecreëerd zoals de Tradition Heritage Cuvée 10 en 3 Years. Van deze Tradition Heritage 10 Years zijn 3.410 flessen en 240 magnums gebotteld. Naast deze Traditionwijn is er ook een Heritage Cuvée 3 Years en Heritage Cuvée 50 Years uitgebracht.

Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.

Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Bolenius watermeloen sashimi
Bolenius voorgerecht
Watermeloen sashimi stijl, zeewier, duindoorn vinaigrette
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Scheurebe Kalkstein Trocken
Producent: Weingut Manz
Classificatie: Qualitätswein
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): scheurebe
Sluiting: Schroefdop
Land: Duitsland
Wijnregio: Rheinhessen
Karakter: Heldere, lichtgele kleur met een klein pareltje. Vrij geurig en bloemig. In de smaak ook weer wat bloemig, rinsig, kruisbes. Goede zuren, pikant en mineraal, kruidig met een sappige afdronk.
Wijnbereiding: De druiven worden selectief met de hand geoogst en worden vergist op gecontroleerde temperatuur van 18°C in roestvrij stalen tanks. Doorgaans resteert er 6,5 gram restsuiker tegenover 6,7 gram zuren. In het voorjaar wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens: Rheinhessen is met ruim 26.500 ha het grootste wijngebied van Duitsland en ligt binnen de vierhoek Bingen, Mainz en Worms. In de vorige eeuw kwamen veel matige wijnen uit het gebied, denk aan de Liebfraumilch. Gelukkig is rond de eeuwwisseling een trend ingezet om het verleden af te schudden. Veel jonge wijnmakers onderkennen de kwaliteit van het gebied en zetten Rheinhessen op de kaart als een gebied voor hoge kwaliteitswijnen. Het milde klimaat, beschutting door het Taunusgebergte en het Odenwald alsmede de diversiteit aan bodems met löss, fijne mergel, kwarts en erosiebodems zijn een aantal factoren die het produceren van topwijnen hier mogelijk maken.
Gegevens producent: Het familiebedrijf Manz werd opgericht in 1725 en wordt momenteel door de 8ste generatie voortvarend geleid. Vader Erich heeft een zeer talentvolle en enthousiaste zoon Eric aan zijn zijde. Eric heeft zich als wijnmaker bekwaamd met stages bij Kurt Darting en bij topproducent Klaus Keller. Sinds zijn aantreden in het familiebedrijf is de kwaliteit flink gestegen en dit resulteerde in fraaie noteringen in de Duitse wijngidsen Eichelmann en Gault-Millau alsmede een 1ste en een 2e plaats in de ‘Deutsche Rotweinpreis’ zoals georganiseerd door het vakblad Vinum. Weingut Manz bezit 25 hectare en er wordt van ca. 5 à 6 hectare druiven bijgekocht van de schoonvader van Eric. In 2015 is Weingut Manz door de DLG, een Duitse landbouw organisatie, uitgeroepen tot ‘Winzer des Jahres’, een enorme waardering, die de kwaliteit van hun wijnen onderstreept.
Serveren bij: Aperitief, lichte voorgerechten, zoetwatervis, schelpdieren, ceviche. Maar ook bij sushi’s, lichte combinaties met Oosterse smaken en frisse geitenkaas.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie :De scheurebe is ontstaan in 1916, Dr. Georg Scheu kruiste op de landbouwschool in Alzey (Rheinhessen) de riesling met een onbekende wilde, misschien aan sylvaner verwante druif. De in de volksmond genoemde scheu is zeer populair, zeker voor producenten die graag zoete wijnen als (trocken)beerenauslese maken.
Allergeen sulfieten

Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.

Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Parkheuvel MRIJ tartaar
- MRIJ rund, tartaar, groente-zoetzuur, kwartelei, haringkuit-kaviaar
(Schmidt classic kaviaar bij te bestellen)
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Saint-Véran Vieilles Vignes
Producent: Gilles et Jean-Jacques Corsin
Classificatie: AOP Saint-Véran
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bourgogne
Gebied: Mâconnais
Benaming: Saint-Véran
Karakter: Mooi heldergeel van kleur. Mooie, complexe chardonnay met een goede balans, finesse, rijkheid en kracht. Fijne tonen van noten en zacht tropisch fruit. Bescheiden gebruik van eiken vaten geeft de wijn extra ronding en finesse.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geplukt, dan op kwaliteit geselecteerd. Na een zachte persing volgt een korte bezinking van de most. Vergisting met natuurlijke gist op een lage temperatuur in roestvrij staal, tijdens de vergisting gaat een deel, gemiddeld 1/3e, op 4 tot 7 jaar oude eiken vaten, met regelmatige bâtonnage. In mei/juni wordt de houtgerijpte wijn geblend met de wijn uit de stalen tanks, waarna de wijn op fles gaat. Gemaakt van vieilles vignes, oude stokken van 40 jaar.
Gebied gegevens: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt. De beste witte wijnen met een eigen AOP komen echter uit enkele met naam genoemde dorpjes ten westen en zuid westen van de stad Mâcon, t.w. Saint Véran (ruim 770 ha), Pouilly Fuissé (760 ha) en sinds 1999 ook Viré-Clessé (407 ha). Saint-Véran is een relatief jonge appellatie (sinds 1971) en de wijnen werden voorheen veelal als Mâcon-Villages op de markt gebracht. Rond Prissé en Davayé (waar Corsin zit) worden de beste Saint-Vérans gemaakt, vaak zeer betaalbaar en in een prima Mâconnais stijl.
Gegevens producent: Gilles Corsin (1983) is verantwoordelijk voor de vinificatie, zijn broer Jean-Jacques (1974) heeft de verantwoording over de wijngaard. Zij vormen de 5e generatie op dit prachtige wijnbedrijf, dat al sinds 1864 in de familie is. De 13,6 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 34 percelen en gelegen in de wijndorpen Davayé (voor de Saint-Véran), Solutré en Fuissé (4 ha voor de Pouilly-Fuissé). Men bezit veel oude wijnstokken, de plantdichtheid is hoog, 8.500 stokken per ha. De hoogte varieert van 180 tot 280 meter. Gilles en Jean-Jacques zijn zeer gedreven wijnmakers, met veel kennis en ervaring worden hier kwalitatief hoogstaande wijnen gemaakt, die internationaal gezien tot de top van het gebied behoren.
Serveren bij: Vis, schaal- en schelpdieren met vele bereidingsmogelijkheden, blank vlees en gevogelte, groentegerechten en salades, Aziatische gerechten, milde tot romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten

Shafer Chardonnay 'Red Shoulder Ranch' Carneros
Producent: Shafer Vineyards
Classificatie: AVA Carneros
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Biologisch: Sustainable
Sluiting: Kurk
Land: Verenigde Staten
Wijnregio: California
Gebied: Napa County
Karakter: Goudgeel van kleur. Geur van rijp fruit en vanille. Krachtige, ferme smaak waarin zacht fruit, frisse zuren, impressies van boter en getoast eiken en een opvallende, koele elegantie.
Wijnbereiding: De handgeoogste rijpe druiven worden geselecteerd en dan in hele trossen geperst. Vergisting op barriques en RVS barrels met druifeigen gisten. Shafer laat bij deze wijn bewust de 2e gisting achterwege om de wijn meer “crispy” te houden en minder “log” te doen overkomen dan veel Amerikaanse chardonnays. 25% van de wijn wordt opgevoed in de RVS 225 l barrels, de rest rijpt op nieuwe Franse barriques (Allier en Vosges). De wijn krijgt 14 maanden houtlagering.
Gebied gegevens: Het Carneros gebied ligt aan de noordelijke oever van de baai van San Francisco, juist ten zuiden van Napa Valley en het stadje Sonoma. Carneros is het zuidelijke deel van zowel Napa als Sonoma County. Het gebied omvat totaal 3.237 ha, aan de Napa kant 615 ha en aan de Sonoma kant 2.622 ha wijngaard. Het is een koel gebied, iets heuvelachtig, grenzend aan de San Pablo Bay. Een frisse wind zorgt dagelijks voor ochtendmist. Het is een van de meest koele wijngebieden van Californië, waardoor met name druivenrassen als pinot noir en chardonnay hier fantastische kwaliteiten voortbrengen. Meer beperkt aangeplant staan oa pinot meunier, pinot gris, merlot en syrah. Verder staat het gebied vooral ook bekend om zijn goede mousserende wijnen, meestal via de méthode traditionnelle gemaakt. De bodem bevat veel klei en leem. In 1830 werden de eerste stokken geplant en in 1870 de eerste winery gesticht. In 1983 erkende de overheid de kwaliteit van het gebied en gaf het de status van een American Viticultural Area (AVA). Het gebied dankt zijn naam aan de vele schapen (rammen = carneros) die de heuvels van Sonoma en Napa counties ooit bevolkten. In de 60-er jaren van de vorige eeuw begonnen Beaulieu Vineyards en de druiventelers Rene di Rosa van Winery Lake Vineyard, Ira Lee en de Sangiacomo familie met de moderne succesvolle wijnbouwgeschiedenis van het gebied.
Gegevens producent: Shafer Vineyards werd opgericht in 1972, toen John Shafer, na een succesvolle carrière in de uitgeverswereld, samen met zijn zoon Doug, wijngaarden kocht aan de Silverado Trail in Napa Valley. Ze kochten 84 ha, waarvan 12 beplant met wijnstokken. Direct werd een programma van bij- en herbeplanting uitgevoerd. Vanaf hun start zijn de Shafers zeer innovatief te werk gegaan. Doel was uit te komen bij een volstrekt natuurlijke manier van druiventeelt en wijn maken. Door het laten groeien van o.a. klaver en erwten, die naast het tegengaan van erosie ook een rijke humuslaag vormen, worden bijen en andere insecten aangetrokken die zorgen voor een optimale bestuiving en een natuurlijk leefmilieu. Het gebruik van pesticiden kan daardoor voorkomen worden. Tegenwoordig bezit Shafer 80 ha wijngaard in de beste gedeelte van Napa Valley en heeft zeer beperkt een aantal langdurige overeenkomsten met eigenaars van een paar wijngaarden. Shafer heeft wijngaarden in verschillende AVA’s van Napa Valley zoals het beroemde Stags Leap District rondom de winery, Yountville en wijngaarden in de heuvels richting de oostelijk gelegen Vaca Mountains. Wijnmaker Elias Fernandez is sinds 1994 werkzaam bij Shafer en wordt gezien als één van de meest getalenteerde wijnmakers in Napa. Sinds 2004 is Shafer het eerste bedrijf in Napa dat volledig zelfvoorzienend is in de energiebehoefte door de plaatsing van zonnepanelen op de winery. Al het benodigde water wordt gerecycled en voor de druppelirrigatie gebruikt Shafer een ingenieus systeem dat meet hoeveel water een stok echt nodig heeft. Productie bedraagt ongeveer 360.000 flessen per jaar en Shafer staat al jaren bekend als een icoon-winery met een goede distributie world wide.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren gegrild/geroosterd, blank vlees en gevogelte in romige combinaties, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur 12 à 14ºC
Overige informatie De naam “Red Shoulder Ranch” komt van het rode verendek van de haviken, die samen met andere roofvogels ervoor zorgen dat de populatie van muizen en ratten in Shafer’s wijngaarden natuurlijk onder controle blijft.

Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Parkheuvel aspergesoep met garnalen
- Aspergesoep Superior Queen, Hollandse garnalen, krulpeterselie
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Louro Do Bolo
Classificatie: DO Valdeorras
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Rafael Palacios, Ourense
Druivenrassen: godello 96%, treixadura 4%
Karakter: Lichtgeel van kleur, fonkelend. Mooie combinatie van citrus en geel fruit in de neus, lichte houttoets, filmend in de mond, kruidig, iets zilt, elegant en complex. Totaal in balans en lang na. Gastronomisch glas wijn.
Wijnbereiding: De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na koude maceratie volgt persing, débourbage van de most en vergisting op grote houten foudres van 30 hl uit de Calvadosstreek. Na de vergisting blijft de wijn 4 à 5 maanden rijpen op de lies met beperkte bâtonnage. Geen malo. Na klaring volgt de botteling. De treixadura wordt voor botteling met de godello geblend en geeft de Louro do Bolo wat extra frisheid.
Producent gegevens: Rafael Palacios is de jongste uit een gezin van negen kinderen en opgegroeid in Alfaro in Rioja Oriental (Baja). Hij heeft bij het familiebedrijf de witte wijnen op een hoger niveau gebracht en vond het rond 2004 tijd worden om uit de schaduw van zijn beroemde broer Álvaro zijn eigen bedrijf op te zetten in Valdeorras. Godello heeft zijn hart veroverd en Rafael heeft een voorbeeldbedrijf met 26 ha wijngaard, hooggelegen in het dal van Bibei. Verder heeft hij een kleine 10 ha onder controle en contract en recent heeft hij nieuwe wijngaarden aangeplant. Wijngaarden van 18 tot 35 jaar oud als Chandoiro, Lentellais en Santa Cruz do Bolo bevinden zich op ruim 600 meter hoogte in de omgeving van O Bolo. Bodems bestaan hier uit zand en graniet. Lage rendementen van max 45 hl/ha voor de Louro tot 25 hl/ha voor de As Sortes. Plantdichtheid op de prachtig aangelegde terrassen is 6.500 tot 9.000 stokken per ha. As Sortes is een wijn van zes percelen 50 tot 60 jaar oude stokken (Os Caneiros, A Coalleira, Souto dos Santos, Alexos, Val de Anta, O Castiñeiro: in totaal 4,2 ha) uit Santa Cruz do Bolo, op 680 meter hoogte met een meer noordelijke expositie, allemaal in de Val do Bibei, oftewel de vallei van de rivier de Bibei. O Soro (0,5 ha) is een in 1978 geplante wijngaard op 710 meter hoogte met een zuidwest expositie. Biodynamische teelt hier en in 2021 gecertificeerd.
Gebied gegevens: Het gebied Valdeorras (vallei van goud) ligt in het oostelijk deel van Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. Het gebied van bijna 1.200 ha wijngaard ligt ten oosten van de stad Ourense/Orense in het westen tegen Ribeira Sacra en in het oosten tegen Bierzo aan, dat tot Castilla y León gerekend wordt. Wijngaarden bevinden zich vaak op de terrassen langs de rivieren als de Sil, Xares en Bibei. Er wordt iets meer wit dan rood gemaakt. Hier is kwalitatief godello koning en speelt mencía kwalitatief in het algemeen een minder belangrijke rol. Andere rassen zijn bijvoorbeeld treixadura, loureira, doña blanca, palomino en in blauw merenzao, garnacha brancellao etc. Voor godello geldt een lager rendement per ha dan voor de andere witte rassen. Het klimaat is continentaal/mediterraans met minder invloeden van de oceaan dan in andere gebieden van Galicië. De bodems in Valdeorras bevatten leisteen en stenen, of graniet en zand en bodems met meer sediment en stenen. Neerslag is tussen 850 en 1.100 mm per jaar, dus minder dan aan de kust in Rías Baixas. Het gebied kent ruim 1.450 wijnboeren en 44 wijnbedrijven. Snoei is zowel traditioneel en vaso (gobelet) als geleid.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, zwezerik, tapas, pasta en rijstgerechten, Aziatische /Arabische smaken, groentengerechten zoals asperges, salades.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De godello-druif wordt als een van de beste witte druivenrassen van Spanje en Portugal gezien, waar hij in de Douro gouveio (real) heet. In de Dão heet hij verdelho (ander ras dan de verdelho uit Madeira) en weer in Spanje in (Tierra de) León heet hij prieto picudo blanco. Afkomst is dus waarschijnlijk uit de Río Sil in Galicië.


Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.
Parkheuvel Dry aged biet
Vegetarisch
- Rode Biet Dry-aged, little gem, punt radijs, pijnboompitten en gefrituurde kappertjes
INSTRUCTIEVIDEO
met deze knop
de Librije Koningsvis voorgerecht
- Koningsvis, kimchi, paddestoel
VIDEO BORD OPMAKEN
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Schlosskellerei Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner
Producent Schlosskellerei Gobelsburg
Classificatie DAC Kamptal
Soort Wijn Volle witte wijn
Druivenras(sen) grüner veltliner
Sluiting Schroefdop
Land Oostenrijk
Wijnregio Kamptal
Karakter Geelgroen van kleur. De frisse geur herinnert aan wilde kruiden zoals tijm en heeft een open, schone structuur. In de smaak komt wat rabarber naar boven, naast iets rokerigs met een hint van abrikoos en een pepertje met een nerveuze, speelse finale.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. Vergist wordt op lage temperatuur in roestvrij stalen tanks. Het perceel omvat 15 ha met stokken tussen de 3 en 20 jaar oud. In het voorjaar wordt de jonge wijn, na licht te zijn gefilterd, op fles gebracht.
Gebied gegevens Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Gegevens producent Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid dit erfgoed te behouden, te beheren en te ontwikkelen voor toekomstige generaties. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar wijnen die typisch zijn voor deze Donau regio. Speciale interesse heeft Michael voor de rijke historie van het wijnmaken door de monniken op Schloss Gobelsburg. Dit is de basis voor de Tradition wijnen als eerbetoon en waardering aan de manier van wijnmaken begin 19e eeuw. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse grüner veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Serveren bij Als aperitief, bij salades, zoetwatervis, lichte visbereidingen zoals ceviche, schaal- en schelpdieren, wit vlees en gevogelte.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Deze grüner veltliner komt van jonge wijnstokken, niet ouder dan 20 jaar, uit de beste wijngaarden rondom de berg Heiligenstein de ‘Erste Lagen’ Lamm, Grub en Renner.
Allergeen sulfieten



Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.

Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Aan de Poel kreeft voorgerecht
VANAF ZATERDAG 1 APRIL WEER BEZORGD
- Kreeft en Australische gamba met flan van doperwt, granaatappel en dashi-bieslook vinaigrette
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Louro Do Bolo
Classificatie: DO Valdeorras
Kleur: Volle witte wijn
Land: Spanje
Streek: Galicia
Producent: Rafael Palacios, Ourense
Druivenrassen: godello 96%, treixadura 4%
Karakter: Lichtgeel van kleur, fonkelend. Mooie combinatie van citrus en geel fruit in de neus, lichte houttoets, filmend in de mond, kruidig, iets zilt, elegant en complex. Totaal in balans en lang na. Gastronomisch glas wijn.
Wijnbereiding: De speciaal geselecteerde druiven worden met de hand geoogst. Na koude maceratie volgt persing, débourbage van de most en vergisting op grote houten foudres van 30 hl uit de Calvadosstreek. Na de vergisting blijft de wijn 4 à 5 maanden rijpen op de lies met beperkte bâtonnage. Geen malo. Na klaring volgt de botteling. De treixadura wordt voor botteling met de godello geblend en geeft de Louro do Bolo wat extra frisheid.
Producent gegevens: Rafael Palacios is de jongste uit een gezin van negen kinderen en opgegroeid in Alfaro in Rioja Oriental (Baja). Hij heeft bij het familiebedrijf de witte wijnen op een hoger niveau gebracht en vond het rond 2004 tijd worden om uit de schaduw van zijn beroemde broer Álvaro zijn eigen bedrijf op te zetten in Valdeorras. Godello heeft zijn hart veroverd en Rafael heeft een voorbeeldbedrijf met 26 ha wijngaard, hooggelegen in het dal van Bibei. Verder heeft hij een kleine 10 ha onder controle en contract en recent heeft hij nieuwe wijngaarden aangeplant. Wijngaarden van 18 tot 35 jaar oud als Chandoiro, Lentellais en Santa Cruz do Bolo bevinden zich op ruim 600 meter hoogte in de omgeving van O Bolo. Bodems bestaan hier uit zand en graniet. Lage rendementen van max 45 hl/ha voor de Louro tot 25 hl/ha voor de As Sortes. Plantdichtheid op de prachtig aangelegde terrassen is 6.500 tot 9.000 stokken per ha. As Sortes is een wijn van zes percelen 50 tot 60 jaar oude stokken (Os Caneiros, A Coalleira, Souto dos Santos, Alexos, Val de Anta, O Castiñeiro: in totaal 4,2 ha) uit Santa Cruz do Bolo, op 680 meter hoogte met een meer noordelijke expositie, allemaal in de Val do Bibei, oftewel de vallei van de rivier de Bibei. O Soro (0,5 ha) is een in 1978 geplante wijngaard op 710 meter hoogte met een zuidwest expositie. Biodynamische teelt hier en in 2021 gecertificeerd.
Gebied gegevens: Het gebied Valdeorras (vallei van goud) ligt in het oostelijk deel van Galicië, het uiterste noordwesten van Spanje. Het gebied van bijna 1.200 ha wijngaard ligt ten oosten van de stad Ourense/Orense in het westen tegen Ribeira Sacra en in het oosten tegen Bierzo aan, dat tot Castilla y León gerekend wordt. Wijngaarden bevinden zich vaak op de terrassen langs de rivieren als de Sil, Xares en Bibei. Er wordt iets meer wit dan rood gemaakt. Hier is kwalitatief godello koning en speelt mencía kwalitatief in het algemeen een minder belangrijke rol. Andere rassen zijn bijvoorbeeld treixadura, loureira, doña blanca, palomino en in blauw merenzao, garnacha brancellao etc. Voor godello geldt een lager rendement per ha dan voor de andere witte rassen. Het klimaat is continentaal/mediterraans met minder invloeden van de oceaan dan in andere gebieden van Galicië. De bodems in Valdeorras bevatten leisteen en stenen, of graniet en zand en bodems met meer sediment en stenen. Neerslag is tussen 850 en 1.100 mm per jaar, dus minder dan aan de kust in Rías Baixas. Het gebied kent ruim 1.450 wijnboeren en 44 wijnbedrijven. Snoei is zowel traditioneel en vaso (gobelet) als geleid.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, licht blank vlees en gevogelte, zwezerik, tapas, pasta en rijstgerechten, Aziatische /Arabische smaken, groentengerechten zoals asperges, salades.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De godello-druif wordt als een van de beste witte druivenrassen van Spanje en Portugal gezien, waar hij in de Douro gouveio (real) heet. In de Dão heet hij verdelho (ander ras dan de verdelho uit Madeira) en weer in Spanje in (Tierra de) León heet hij prieto picudo blanco. Afkomst is dus waarschijnlijk uit de Río Sil in Galicië.

Riesling ‘Altenberg Alte Reben’ Vdp Grosse Lag
Classificatie:Qualitätswein
Kleur:Krachtige witte wijn
Land:Duitsland
Streek:Mosel-Saar
Producent:Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen:riesling
Karakter:De wijn heeft veel geur met citrusschil, kersen en mirabel. De inzet in de mond is zuiver/schoon met veel spanning, iets aards met citrus, goede zuren en een levendige lange, zeer volle afdronk.
Wijnbereiding:Na een handmatige oogst gaan de druiven in stalen tanks voor inweking en vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op grote foeders neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag. Men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt.
Producent gegevens:Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:Aperitief, bij visgerechten (niet gerookt), schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en blank gevogelte, asperges, oosters gekruide gerechten en geitenkaas.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:De oude stokken komen van een steile wijngaard met grijze leisteen en een vulkanische ondergrond.
Librije bloemkool tussengerecht
- Gebakken bloemkool, kerrie madras, gerookte amandel
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Vasse Felix ‘Filius’ Chardonnay
Kleur:Volle witte wijn
Land:Australië
Streek:Western Australia,Margaret River
Producent:Vasse Felix, Cowaramup
Druivenrassen:chardonnay
Karakter:Complexe, rijke aanzet met in de geur tropisch fruit, ananas, kruiden, kokos. De smaak is vol, met sappig rijk fruit o.a. citrus, vrij intens en goed in balans. In de afdronk veel rijp fruit, licht eiken en iets rokerig.
Wijnbereiding:Deze chardonnay werd op barrique vergist en onderging voor zuur afbouw deels de malolactische gisting. Daarna rijpte de wijn op de lie gedurende 9 maanden verder op kleine eiken vaten, waardoor de smaak van eiken beperkt aanwezig is.
Producent gegevens:Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Western Australia. Opgericht door Dr. Tom Cullity heeft Vasse Felix nu een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Nadat het wijnhuis in 1987 werd overgenomen door de familie Holmes à Court, is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen. De productie bestaat uit 2,5 miljoen flessen, waarvan 1 miljoen van de 160 ha van Vasse Felix en de rest van 150 ha wijngaard nabij Jindon. Tevens worden, zoals in Australië gebruikelijk is, op contractbasis druiven bijgekocht. De wijngaard van Vasse Felix ligt 120 meter boven zeeniveau, de bodem bestaat uit rode leem met een ondergrond van klei. Alle moderne technieken om de kwaliteit te verbeteren worden toegepast. Wijnmaker Virginia Willcock maakt hier al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij overgegaan naar gebruik van natuurlijke gisten en gedeeltelijke hele trossen fermentatie. Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Rood is zo goed als goede Bordeaux, wit als Bourgogne. Virginia is in 2012 uitgeroepen als ‘Australian Winemaker of the Year’ en Vasse Felix als beste ‘New World Winery of 2017’.
Gebied gegevens:Ruim 200 km ten zuiden van Perth in Western Australia ligt het wijngebied Margaret River. De eerste druiven werden geplant in 1965, momenteel zijn 2500 hectaren met wijnstokken beplant. Het gebied behoort door de invloed van de zee tot de koelste van heel Australië. Juist die meer ingetogen, frisse stijl wordt bij liefhebbers zeer gewaardeerd. De meest aangeplante druivenrassen voor rood zijn cabernet sauvignon, shiraz en pinot noir, voor wit chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Margaret River moet het puur hebben van hoge kwaliteit, het volume is zeer beperkt. Export is van oudsher zéér belangrijk, met 1.7 miljoen inwoners is de lokale markt beperkt en de bevolkte delen van Australië, waar trouwens ook wijn gemaakt wordt, liggen op minimaal 3000 km.
Serveren bij:Bij rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren gegrild/geroosterd, blank vlees en gevogelte in romige combinaties, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur:10 à 12ºC


Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.

Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Kromme Watergang Vissoep
- Zeeuwse vissoep, croutons, rouille en venkel
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Côtes de Provence Château Paquette
Producent Famille Paquette
Classificatie AOP Côtes de Provence
Soort Wijn Volle rosé wijn (biologisch)
Druivenras(s)en tibouren 60%, syrah 20%, grenache 14%, cinsault 6%
Biologisch Biologisch
Sluiting Kurk
Land Frankrijk
Wijnregio Provence
Karakter In de neus perzik, gekonfijte abrikoos, witte bloemen. Zachte en elegante smaak, heerlijk fris met milde zuren en een lange finale.
Wijnbereiding De druiven worden handmatig geplukt. Een deel ondergaat een korte inweking op de schil (macération pelliculaire), de rest wordt direct geperst. Vergist wordt in roestvrij stalen tanks op lage temperatuur. Rijping op de lie/bezinksel gedurende 3 maanden.
Gebied gegevens Het gebied Côtes de Provence (27.000 ha) kreeg in 1977 de officiële Appellation Contrôlée-status. De beste wijnen komen van de terrasvormig aangelegde wijngaarden, in tegenstelling tot de wijngaarden op de vlaktes, die vroeger veel werden beschouwd om goedkope massawijnen te produceren. Naast kwalitatief hoogstaande wijnen uit kleine gebiedjes als Bandol, Palette, Bellet en Cassis komen er veelbelovende witte en rode wijnen uit grote gebieden als de Coteaux Varois, Côtes du Lubéron en de Coteaux d’Aix-en-Provence. Maar de reputatie ontleent het gebied toch aan de Côtes de Provence, het gebied tussen Toulon en Nice, waar de populaire, meestal zalmkleurige rosé wijnen vandaan komen. 80% van de wijnen is deze populaire rosé.
Gegevens producent Het Domaine de Curebéasse omvat in totaal 60 hectare waarvan 26 hectare zijn beplant met wijngaarden. Het domein is gelegen nabij Fréjus op 5 km van de Middellandse Zee, tussen Nice en St. Tropez. De wijngaarden zijn omgeven door een bos van pijnbomen en de grond bestaat uit vulkanisch gesteente en zandsteen. Het domaine werd reeds in de 17e eeuw vernoemd en is in de familie sinds 1952. In 2003 nam Jérôme Paquette de leiding van het bedrijf over van zijn vader Jean. Jérôme doorliep de opleiding aan het gerenommeerde ‘Institut d’Oenologie’ te Bordeaux, één van de beste opleidingen op het gebied van de wijn en de wijnbouw. In de wijngaard wordt biologisch gewerkt, met dierlijke mest en vegetale compost. Per ha staan 5.000 stokken aangeplant, het rendement bedraagt gemiddeld 40hl/ha. Men produceert jaarlijks 130.000 flessen, voornamelijk rosé ( 70%), verder iets rood en wit. In 2012 werd de naam van het bedrijf veranderd in Château Paquette. Sinds enige jaren werkt dochter en oenoloog Claire ook in het bedrijf.
Serveren bij Perfect bij Bouillabaisse, stevige visgerechten, kreeft, langoustines. Geroosterd, gegrild gevogelte en blank vlees in combinatie met Mediterrane smaken, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten.
Serveertemperatuur 9 à 11ºC
Allergeen sulfieten
Parkheuvel ravioli voorgerecht
Voor of tussengerecht
- Bresse Kip ravioli, langoustines, bospaddenstoelen, kreeftensaus
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.

Lirac Blanc Château d'Aqueria
Classificatie: AC Lirac
Kleur: Volle witte wijn
Land: Frankrijk
Streek: Rhône,Lirac
Producent: Famille Jean Olivier, Tavel
Druivenrassen: bourboulenc 25%, clairette 16%, grenache blanc 40%, roussanne 12%, viognier 7%
Karakter: Soepele, redelijk krachtige witte wijn met zachte, kruidige tonen en fris fruit als perzik en abrikoos, heerlijk rond met een klein bitter in de afdronk.
Wijnbereiding: De druiven komen van een helling met een kalk en kiezel bodem en worden met de hand geplukt. De stokken zijn gemiddeld 23 jaar oud, het rendement bedraagt 42 hl/ha. Het sap vergist in roestvrij stalen tanks op 17°C. Aanbevolen wordt de wijn te drinken tot 4 jaar na de oogst.
Producent gegevens: In de 16e eeuw gingen de wijngaarden over van de monniken van de Abdij van Avignon naar de Graaf van Aquéria de Rochegude. Begin 18e eeuw werd er het kasteel gebouwd. Door de jaren heen heeft het verschillende eigenaren gehad. Toen Jean Olivier in 1920 het domein in bezit kreeg, reorganiseerde hij de wijngaarden en begon met het maken van kwaliteitswijnen, Paul de Bez verstevigde de reputatie vanaf de jaren 50. Na zijn overlijden in 1996 zijn nu zijn zonen Vincent en Bruno de drijvende krachten. De bodem van de wijngaarden van d’Aquéria bevat grote rolkeien die het rijpen van de druiven gunstig beïnvloeden en uiteindelijk voor een rijke geur en delicaat fruit in de wijn zorgen. Het domaine omvat 99 ha, waarvan 66 ha zijn beplant, t.w. 47 ha met rode druiven en 19 ha witte druiven. Men volgt de natuurlijke landbouw, er wordt organisch bemest.
Gebied gegevens: Het wijngebied Côtes du Rhône is gelegen tussen de steden Lyon en Avignon in Zuidoost-Frankrijk. Verreweg de meeste wijnen komen uit het zuidelijk deel van het gebied, doorgaans gezonde, makkelijk drinkbare wijnen, met een uitstekende relatie prijs/kwaliteit. Er zijn verschillende appellaties in de Rhône. De algemene A.C. Côtes du Rhône voor wijnen uit het hele gebied. De A.C. Côtes du Rhône-Villages voor een aantal dorpjes in het zuiden met een wat hogere kwaliteit. En de appellaties die alleen de dorpsnaam op het etiket vermelden. Dit zijn doorgaans de beste wijnen, zoals Gigondas, Châteauneuf du Pape, Tavel in het zuidelijk deel, ook wel Côtes du Rhône Méridionales genoemd. En in het noordelijk deel (Septentrionales) waar het klimaat en de bodem weer totaal anders zijn, worden de meest intense wijnen gemaakt. Met namen als Hermitage, Condrieu, Côte Rôtie, Cornas.Het dorp Lirac is ook bekend om haar krachtige rosé’s. Er wordt echter steeds meer rode wijn gemaakt. Het aandeel witte wijn is heel klein, maar opmerkelijk en kwalitatief zeker de moeite waard. Lirac ligt ten noordwesten van Avignon.
Serveren bij: Visgerechten, schaal en schelpdieren, blank vlees, gevogelte, met diverse bereidingsmogelijkheden, pasta’s en groentegerechten, milde tot romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Producent website: www.aqueria.com
Parkheuvel linzen ravioli
Vegetarisch
- Linzen ravioli, shimeji, paddenstoelencrèmesaus
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.
Parkheuvel Beef tea
- Beef tea, dubbel getrokken ossenstaart consommé, selderij, madeira
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Madeira Medium Dry Rainwater / Barbeito
Producent: Vinhos Barbeito
Classificatie: DOP Madeira
Soort Wijn: Aperitief
Druivenras(sen) tinta negra mole
Sluiting: Kurk
Land Portugal
Wijnregio: Madeira
Karakter: Licht oranjebruin, oxidatieve neus, karakteristiek voor Madeira, waarin rozijnen, gedroogd fruit, gedroogde appeltjes en walnoot te herkennen zijn, met een rokerige toets. Lichtzoete aanzet waarna prettige zuren komen. Noten, amandel, karamel en ook weer gedroogd fruit. Vol en zeer zacht. Lange, frisse finale.
Wijnbereiding: De druiven, geplukt vanaf eind augustus, zijn afkomstig van verschillende wijngaarden in de gebieden Estreito de Câmara de Lobos en Prazeres. Ze gaan bij binnenkomst in de kelder in een pneumatische pers. Dan start de vergisting. Wijnalcohol met een percentage van 96% wordt toegevoegd op het moment dat de gewenste zoetheid is bereikt. De gisting stopt dan onmiddellijk, de jonge wijn bevat nu 19% alcohol, en er resteert dan nog zo’n 60 gram onvergiste suiker/liter. Vervolgens rijpt de wijn gedurende 5 jaar op vaten van Frans eiken. Vaten liggen in ruimtes, estufas geheten, met een stabiele temperatuur. Verwarming op traditionele, natuurlijke wijze, dus door de zon. Dit wordt de canteiro-methode genoemd.
Gebied gegevens: Madeira is een bij Portugal horend vulkanisch eiland van 735 km2, gelegen op zo’n 600 kilometer van de Noord-Afrikaanse kust. Sinds de 15e eeuw staan hier al wijnstokken. Er wordt op het eiland jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen liter madeira gemaakt van nog geen 500 ha wijngaard. De meeste wijngaarden zijn klein (minder dan 1 ha groot), aangelegd op kleine terrassen (poios) op steile hellingen en bevinden zich vooral aan de noord- en zuidkust van het eiland.
Er zijn 10 productiegebieden waarvan Santana, São Vicente en Câmera de Lobos de belangrijkste zijn. De meeste wijn, zo’n 80%, wordt geëxporteerd. Er worden in totaal twintig druivenrassen verbouwd waarvan er vijf als edel worden bestempeld, waaronder de Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia (Malmsey) en de beperkt aangeplante, opkomende Terrantez. Verreweg het meest aangeplant (meer dan de helft en 85% van de productie) is echter de Tinta Negra Mole, waarvan elk type madeira, van droog tot zoet, kan worden gemaakt. Tinta negra mole is een blauw ras dat nietszeggende lichte rode of rosé wijnen geeft, is productief en goed bestand tegen ziektes.
De meeste madeira, ongeveer 60%, is van eenvoudige kwaliteit, tot 3 jaar oud, en wordt gebruikt bij het koken. De wijnmaker voegt dan vaak peper en zout toe, waardoor het geen wijn meer is maar saus. Zodoende hoeft er ook geen accijns meer te worden betaald. De betere madeira’s worden ingedeeld op zoetheid, uiteenlopend van extra dry (waarvoor Sercial wordt gebruikt), via medium dry (Verdelho) en medium sweet (Boal) tot en met sweet (Malmsey). Hiernaast bestaat er Madeira met leeftijdsaanduiding (5, 10, 15, 20, 30, more than 40 en 50 Years) en hogere kwaliteiten als Colheita en Frasceira. Madeira maakt 95% uit van de productie van het eiland. Er wordt beperkt niet aangesterkte ‘gewone’ wijn gemaakt onder de DOP Madeirense en IGP Terras Madeirenses.
Serveertemperatuur 12ºC
Overige informatie Het verhaal gaat dat er ooit een vat madeira, bestemd voor Amerika, op het strand was achtergebleven. Door regenwater werd de wijn verdund, hetgeen uiteindelijk leidde tot deze specifieke madeira, heel toepasselijk dus Rainwater genoemd. Eenmaal geopend blijft de wijn zeker enkele maanden goed.
Parkheuvel kabeljauw asperge
- Gepekelde kabeljauw medaillon, Superior Queen Asperge, Dashi, salardaise, doperwten
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Pacherenc du Vic Bilh ‘Ericka’ Sec
Producent: Jean-Marc Laffitte
Classificatie: AOP Pacherenc du Vic Bilh Sec
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): petit manseng 70%, gros manseng 20%, petit courbu 10%
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Sud-Ouest
Gebied: Pacherenc de Vic Bilh
Karakter: Volgele kleur. Mooie rijke geur met vanille en licht getoast hout. Brede, droge smaak met ananas en abrikoos en een finale waarin rijp citrusfruit zoals kumquats en mandarijn. Fijne zuren zorgen voor frisheid, elegantie en complexiteit.
Wijnbereiding: De druiven voor de Cuvée Ericka worden eind oktober met de hand geoogst nadat de plukkers meerdere keren door de wijngaard zijn gegaan om alleen de gezondste en rijpste druiven te oogsten. De druiven worden 100% ontsteeld waarna een schilweking van 12 uur volgt, de most wordt vervolgens zeer discreet geperst. Gisting en opvoeding/rijping op 80% nieuwe eikenhouten vaten met bâtonnage (het omroeren van de jonge wijn met de gistcellen) 2 keer per week, gedurende 8 à 9 maanden en daarna volgt botteling.
Gebied gegevens: Pacherenc du Vic Bilh komt uit het gebied van Madiran, is maar 160 ha groot en ligt in het zuidwesten van Frankrijk over drie departementen verdeeld: Pyrénées-Atlantiques, Hautes-Pyrénées en de Gers. De moeilijke naam van deze wijn komt van ‘pachet-en-renc’. Dit betekent zoveel als: stokken op een rij. Waarschijnlijk werden hier reeds langs geleden de wijnstokken langs palen geleid toen dit veelal nog wild en ongeleid gebeurde. Vic Bilh is de oude naam van dit gebied. Naast de petit manseng komen ook de druivenrassen arrufiac, sauvignon blanc, gros manseng, corbu en petit courbu voor. Een Pacherenc du Vic-Bilh is altijd opvallend goudgekleurd en kan zowel droog als zoet zijn. Bij de droge versie staat ‘Sec’ achter de appellatie vermeld.
Gegevens producent: Jean-Marc Laffitte is een perfectionist en levensgenieter pur sang. Dat straalt hij uit en daar smaken zijn wijnen naar. Enkele jaren terug is zijn gehele wijnbedrijf gerenoveerd en gemoderniseerd. De ondergrondse kelder biedt plaats aan 600 barriques en zijn proeflokaal heeft een panoramisch uitzicht. Zijn kinderen Ericka en Joris, inmiddels de 5e generatie, staan al in de startblokken. De witte wijnen (zowel droog als zoet) van Jean-Marc staan bekend als de top van de appellatie en jaar in jaar uit weet hij ze nog te perfectioneren. Petit manseng: doorgaans door passerillage (het lang aan de stok laten hangen van de druiven ->indroging) een zoete smaak. Men vergist tot 14%, er resteert een restzoet van 40-150 gram. Ook proeft men nog frisse zuren en citrus. Door de zeer dikke schil vindt er zelden pourriture noble plaats.
Serveren bij: Bij rijke vis en vleesgerechten, schaaldieren, salades, gerechten met paddenstoelen
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Allergeen sulfieten


Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.
Aan de Poel Foie Gras
Voor of tussengerecht
- Foie Gras met yakitori saus, aalbes en amandel
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Apostelhoeve Pinot Gris
Classificatie: BOB Mergelland
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Maastricht
Producent: Familie Hugo Hulst en Zoon, Maastricht
Druivenrassen: pinot gris
Karakter: Frisse, ronde witte wijn. Heerlijk zachte aandronk, elegant, harmonieus en rijk van smaak met levendige zuren, citrus, zuidvruchten en passievrucht.
Wijnbereiding: De druiven worden handmatig geplukt. In een supermoderne pers wordt ingeweekt, zacht pneumatisch geperst en geklaard. De vergisting vindt plaats op 13 tot 17°C in roestvrijstalen tanks. De wijn wordt in het voorjaar gebotteld.
Producent gegevens: De Apostelhoeve is een schitterende, oude hofboerderij, gelegen op de Louwberg nabij Maastricht. De wijngaarden liggen op de zuidhellingen van het Jekerdal op een humusrijke bodem op zand en kiezel met mergel/kalksteen als onderlaag. In 1970 plantte Hugo Hulst bij wijze van experiment een wijngaard aan. De eerste jaren werden alcoholpercentages van zo’n 10 procent gehaald, tegenwoordig is hier op de Apostelhoeve een natuurlijk alcoholpercentage van 12,5 of 13 procent heel gewoon. De resultaten waren bemoedigend en er werd uitgebreid. Inmiddels zijn er müller-thurgau, riesling, auxerrois, pinot gris en viognier aangeplant. Naast de wijn was de fruitteelt nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de familie Hulst; tegenwoordig is dat de wijnbouw. Anno 2020 telt de wijngaard ruim 14 ha, de jaarlijkse productie is gemiddeld 110.000 flessen. In 2012 werd de kelder met 300 m2 uitgebreid en uitgerust met een computergestuurde pers, waarin de druiven, afgesloten van zuurstof 4 à 5 uur inweken, zacht geperst worden en het sap wordt geklaard. Sinds 2014 wordt de oogst voor de stille wijnen binnengehaald door een oogstmachine, op dit moment de enige in Nederland. Zoon Mathieu is de gedreven wijnmaker, zijn vrouw Julka van grote waarde in het bedrijf en met de toetreding van Mathieu’s zonen Robin en Gilbert, de derde generatie, is continuïteit gewaarborgd. De Apostelhoeve staat na 50 jaar aan de absolute top van Nederlandse wijndomeinen. De wijnen worden geroemd in de nationale én internationale pers.
Gebied gegevens: In de Middeleeuwen waren duizenden hectare in het zuiden van ons land beplant met de wijnstok. Na een periode van verval kwam vanaf 1970 de ommekeer. Diverse pioniers plantten met wisselend succes wijngaarden aan. De wijngaarden van de Apostelhoeve hebben een fantastische ligging op de steile hellingen op een warme, humusrijke bodem op zand en kiezel met mergel/kalksteen als onderlaag. Het riviertje de Jeker kronkelt door het dal en zorgt voor het juiste microklimaat. Op dit moment staat er in Nederland ruim 200 ha wijngaard aangeplant, zowel hobbymatig als professioneel. Limburg en Gelderland zijn de provincies met de grootste opbrengst en hoogste concentratie van wijnbedrijven. Veel wijnbedrijven hebben schimmelresistente rassen aangeplant. Het is in Nederland namelijk verboden om te spuiten met koper. In Limburg is het aantal bedrijven dat met klassieke druivenrassen werkt het hoogst. Het Zuid-Limburgse klimaat, in combinatie met de juiste bodem en de gunstige ligging van veel percelen, maakt dat een toenemend aantal bedrijven - ook vlak over de grens in België - wijnen maken die nauwelijks onderdoen voor de betere wijnen uit klassieke wijnlanden als Frankrijk, Duitsland en Italië. De omstandigheden zijn - mede door de klimaatverandering - zelfs zo gunstig, dat wijnbouw in deze contreien een economische factor van belang aan het worden is. De BGA-categorie (Beschermde Geografische Aanduiding) is de Nederlandse naam voor de Europese IGP-categorie (landwijn). Vanaf begin 2018 mag men de BOB-appellatie (Beschermde Oorsprong Benaming) Mergelland gebruiken.
Serveren bij: Als aperitief, bij lichte visgerechten, schaaldieren, blank vlees en gevogelte zoals rilette’s, combinaties met Aziatische smaken, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: In de korte historie van de ‘Confrérie des Vins Limbourgeois’ werd de Apostelhoeve in 2011 voor de 7e keer uitgeroepen tot ‘Wijnbedrijf van het Jaar’ van zowel Nederlands als Belgisch Limburg.
Producent website: www.apostelhoeve.nl

Gruner Veltliner, Ried “Lamm”, Schloss Gobelsburg, Kamptal
Classificatie: DAC Kamptal, Erste Lage
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Oostenrijk
Streek: Kamptal
Producent: Schloss Gobelsburg, Langenlois
Druivenrassen: grüner veltliner
Karakter: Geelgroen van kleur. Frisse, gekruide geur en een hint van appel, abrikoos, iets witte peper en (gedroogde) bloemen. Geconcentreerde, mondvullende smaak en een complexe structuur met naast rins wit fruit als appel en peer, ook fraaie citrustonen en een minerale toets. Rijk en krachtig, tegelijk ook verteerbaar, fris en evenwichtig.
Wijnbereiding: De druiven worden in november met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. De vergisting gebeurt in grote houten vaten van 25 hl. van Manhartsberger eiken, waarin ook de rijping van 7 maanden plaatsvindt. Het rendement van deze wijn ligt op 40 hl/ha en de wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud.
Producent gegevens: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gebied gegevens: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren zoals kreeft, langoustine, lichte vlees, gevogeltegerechten waar iets restzoet gewenst is, rilette, ganzen/eendenlever, wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De 3,5 hectare grote wijngaard ‘Lamm’ ligt aan de voet van de heuvel Heiligenstein met een perfecte expositie op het zuiden. De wijngaard (een van de warmste in de regio) bevat geërodeerd materiaal van de helling Heiligenstein en veel klei en geeft wijnen met kracht en finesse. De vereniging ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter) heeft een klassificatie opgezet vergelijkbaar met de VDP in Duitsland. Op dit moment zijn de beste percelen geklassificeert als 1ÖTW (Erste Lage) en mogen de aangesloten producenten dit op hun etiket vermelden.
Producent website: www.gobelsburg.at
De Groene Lantaarn "kabeljauw"
Tussengerecht
- Kabeljauw met spek, crème van rode biet en gepofte zeewieren
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Saint-Véran Vieilles Vignes
Producent: Gilles et Jean-Jacques Corsin
Classificatie: AOP Saint-Véran
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bourgogne
Gebied: Mâconnais
Benaming: Saint-Véran
Karakter: Mooi heldergeel van kleur. Mooie, complexe chardonnay met een goede balans, finesse, rijkheid en kracht. Fijne tonen van noten en zacht tropisch fruit. Bescheiden gebruik van eiken vaten geeft de wijn extra ronding en finesse.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geplukt, dan op kwaliteit geselecteerd. Na een zachte persing volgt een korte bezinking van de most. Vergisting met natuurlijke gist op een lage temperatuur in roestvrij staal, tijdens de vergisting gaat een deel, gemiddeld 1/3e, op 4 tot 7 jaar oude eiken vaten, met regelmatige bâtonnage. In mei/juni wordt de houtgerijpte wijn geblend met de wijn uit de stalen tanks, waarna de wijn op fles gaat. Gemaakt van vieilles vignes, oude stokken van 40 jaar.
Gebied gegevens: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het wi