Deze dinerboxen van sterrenchef Edwin Vinke zet je in een handomdraai op tafel, thuis of op je vakantieadres.
Kies bij de winkelwagen een bezorgdatum op dinsdag, donderdag of zaterdag.
De boxen zijn mits gekoeld bewaard 2 dagen houdbaar zodat er bijna iedere dag gedineerd kan worden.
Zeeuwse vissoep: Toastjes
Nagerecht: Taartjes (op verzoek kunnen deze vervangen worden door het glutenvrije nagerecht van het veganistisch menu.)
Gebrande zeebaars: Tomatenbavarois
Zeeuwse vissoep: Vissoep, Kaas, Purée en Rouille
Gepekelde scharrelbig: Picklesaus, Chutney
Nagerecht: Taartje
Gepekelde scharrelbig: Pinda-taco crumble
Dit menu is prima bij zwangeschap. De gebrande zeebaars wordt gegaard in sinaasapple vinaigrette waarbij de bacteriën gedood worden.
4-gangen vis en vleesmenu De Kromme Watergang
Inclusief brood van Vanmenno
- Gebrande zeebaars, tomaat, bleekselder en citrus
- Zeeuwse vissoep, croutons, rouille en venkel
- Gepekelde ‘Barbacoa’ scharrelbig
- Dame Blanche feestbol
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
uitverkocht
met deze knop

Falanghina Sannio ‘Svelato’
Producent Terre Stregate
Classificatie DOP Falanghina del Sannio
Soort Wijn Volle witte wijn
Druivenras(s)en falanghina
Sluiting Kurk
Land Italië
Wijnregio Campania
Karakter Volle kleur, veel geur met tonen van bloemen en specerijen. Volle inzet, tikje kamille, iets notig, brede smaak, lekker zacht met milde zuren. Gastronomisch glas.
Wijnbereiding De laat rijpende druiven worden geoogst in oktober. Vergist wordt in roestvrij stalen tanks op een gecontroleerde temperatuur. Aansluitend rijpt de wijn 6 tot 8 maanden, deels op stalen tank (4 tot 6 maanden op de lie), deels in de fles.
Gebied gegevens Campania is de streek in het achterland van de stad Napels. Ruim 46.000 hectare zijn hier beplant met de wijnstok, een kwart ervan is gesitueerd in de wat vlakke streek langs de Middellandse Zee. De wijnbouw gaat echter door tot diep in het ruige binnenland. Op de uitlopers van de Apennijnen treft men een heuvelachtig landschap met veel bossen en wijngaarden. Campania is gezegend met unieke, lokale druivenrassen, waarmee met de toenemende kennis en een gedreven vakmanschap steeds betere resultaten worden behaald. Rassen, veelal door de Grieken hier gebracht, luisteren naar de melodieuze namen als falanghina, fiano, greco di tufo en coda di volpe (vossenstaart) voor witte wijn, voor rood kijk uit naar vooral aglianico en piedirosso. Rondom de stad Benevento, zo’n uur rijden landinwaarts vanuit Napels, ligt het wijngebied Sannio. De bodem bestaat vooral uit kalk, de opbrengsten per ha zijn vaak beperkt tot 60hl/ha. De koelte uit de bergen zorgt hier voor een aangename frisheid. Zou het toeval zijn dat bene vento goede wind betekent?
Gegevens producent Terre Stregate is een familiebedrijf sinds 1899 en momenteel staat de 4e generatie aan het roer. De wijngaarden liggen in de ‘Colli Guardiesi’, de heuvels rond het dorp Guardia Sanframondi, nabij de stad Benevento. Het wijngebied ter plekke is Sannio. Recentelijk is een zeer modern pand betrokken met ondergrondse kelders en de meest moderne apparatuur. Naast witte en rode wijnen wordt bij Terre Stegate ook een flinke hoeveelheid olijfolie geproduceerd. De teelt is biodynamisch. De naam Terre Stregate, letterlijk ‘behekst/betoverd land’, verwijst naar een oude legende over de heksen van Benevento. Eigenaar en wijnmaker is Carlo Iacobucci terzijde gestaan door zus Filomena en vader Armando. De 22 ha wijngaarden zijn gelegen op 400 tot 450 meter hoogte, de bodem bestaat overwegend uit kalk en klei. De helft is beplant met de falanghina druif, 20% met aglianico, de rest fiano en greco. Ruim 5.000 stokken zijn per ha aangeplant, de snoeimethode is Guyot. Men selecteert streng op kwaliteit, alleen de allerbeste druiven worden gebruikt, waardoor het rendement per ha laag is, slechts 50 hl.
Serveren bij Bij lichte visgerechten ( ook gerookt ), schaaldieren, blank vlees en gevogelte, salades, pasta’s, risotto’s, groentegerechten zoals asperges, antipasti, milde en romige kazen.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Svelato is het voltooid deelwoord van svelare, dat onthullen betekent. Hier in de betekenis van onthulling, een verrassing.
Allergeen sulfieten

Riesling ‘Altenberg Alte Reben’ Vdp Grosse Lag
Classificatie:Qualitätswein
Kleur:Krachtige witte wijn
Land:Duitsland
Streek:Mosel-Saar
Producent:Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen:riesling
Karakter:De wijn heeft veel geur met citrusschil, kersen en mirabel. De inzet in de mond is zuiver/schoon met veel spanning, iets aards met citrus, goede zuren en een levendige lange, zeer volle afdronk.
Wijnbereiding:Na een handmatige oogst gaan de druiven in stalen tanks voor inweking en vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op grote foeders neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag. Men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt.
Producent gegevens:Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:Aperitief, bij visgerechten (niet gerookt), schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en blank gevogelte, asperges, oosters gekruide gerechten en geitenkaas.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:De oude stokken komen van een steile wijngaard met grijze leisteen en een vulkanische ondergrond.

Côtes de Provence Château Paquette
Producent Famille Paquette
Classificatie AOP Côtes de Provence
Soort Wijn Volle rosé wijn (biologisch)
Druivenras(s)en tibouren 60%, syrah 20%, grenache 14%, cinsault 6%
Biologisch Biologisch
Sluiting Kurk
Land Frankrijk
Wijnregio Provence
Karakter In de neus perzik, gekonfijte abrikoos, witte bloemen. Zachte en elegante smaak, heerlijk fris met milde zuren en een lange finale.
Wijnbereiding De druiven worden handmatig geplukt. Een deel ondergaat een korte inweking op de schil (macération pelliculaire), de rest wordt direct geperst. Vergist wordt in roestvrij stalen tanks op lage temperatuur. Rijping op de lie/bezinksel gedurende 3 maanden.
Gebied gegevens Het gebied Côtes de Provence (27.000 ha) kreeg in 1977 de officiële Appellation Contrôlée-status. De beste wijnen komen van de terrasvormig aangelegde wijngaarden, in tegenstelling tot de wijngaarden op de vlaktes, die vroeger veel werden beschouwd om goedkope massawijnen te produceren. Naast kwalitatief hoogstaande wijnen uit kleine gebiedjes als Bandol, Palette, Bellet en Cassis komen er veelbelovende witte en rode wijnen uit grote gebieden als de Coteaux Varois, Côtes du Lubéron en de Coteaux d’Aix-en-Provence. Maar de reputatie ontleent het gebied toch aan de Côtes de Provence, het gebied tussen Toulon en Nice, waar de populaire, meestal zalmkleurige rosé wijnen vandaan komen. 80% van de wijnen is deze populaire rosé.
Gegevens producent Het Domaine de Curebéasse omvat in totaal 60 hectare waarvan 26 hectare zijn beplant met wijngaarden. Het domein is gelegen nabij Fréjus op 5 km van de Middellandse Zee, tussen Nice en St. Tropez. De wijngaarden zijn omgeven door een bos van pijnbomen en de grond bestaat uit vulkanisch gesteente en zandsteen. Het domaine werd reeds in de 17e eeuw vernoemd en is in de familie sinds 1952. In 2003 nam Jérôme Paquette de leiding van het bedrijf over van zijn vader Jean. Jérôme doorliep de opleiding aan het gerenommeerde ‘Institut d’Oenologie’ te Bordeaux, één van de beste opleidingen op het gebied van de wijn en de wijnbouw. In de wijngaard wordt biologisch gewerkt, met dierlijke mest en vegetale compost. Per ha staan 5.000 stokken aangeplant, het rendement bedraagt gemiddeld 40hl/ha. Men produceert jaarlijks 130.000 flessen, voornamelijk rosé ( 70%), verder iets rood en wit. In 2012 werd de naam van het bedrijf veranderd in Château Paquette. Sinds enige jaren werkt dochter en oenoloog Claire ook in het bedrijf.
Serveren bij Perfect bij Bouillabaisse, stevige visgerechten, kreeft, langoustines. Geroosterd, gegrild gevogelte en blank vlees in combinatie met Mediterrane smaken, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten.
Serveertemperatuur 9 à 11ºC
Allergeen sulfieten

Alicante Paisaje Mediterráneo Tinto
Producent Casa Agrícola Pepe Mendoza
Classificatie DO Alicante
Soort Wijn Volle rode wijn
Druivenras(s)en syrah 70%, monastrell (mourvèdre) 15%, giró 10%, alicante bouschet 5%
Sluiting Kurk
Land Spanje
Wijnregio Valencia
Karakter Roodpaars tot rood van kleur, middel intens. In de geur tonen van zwarte kersen, bramen, blauwe pruimen, drop, laurier en lavendel. In de smaak wat balsamico, trekdrop, den, tijm en rozemarijn, vol dik donkerrood fruit, Mediterraans van karakter, aangename tannines. Goede afdronk, opwekkende frisheid en hoge doordrinkbaarheid.
Wijnbereiding De druiven komen van de percelen El Veneno en Los Burros in Alto Vinalopó. De druiventrossen worden soms geknipt om overrijpheid te voorkomen. Na de handmatige oogst en selectie worden de verschillende rassen apart gevinifieerd met de druifeigen gistculturen uit wijngaard en kelder. 30% van de druiven worden met hele trossen vergist. Na de gisting wordt de wijn geperst en gelagerd op tanks en houten vaten van 500 l. Na de malolactische gisting lagert de wijn nog enige tijd op tank of vat en worden tussen november en mei elke 10 dagen de vaten bijgevuld om oxidatie te voorkomen en de wijn stabiel te houden. Voor botteling wordt de assemblage gemaakt, volgt alleen een heel lichte filtratie en minimale toevoeging van sulfiet.
Gebied gegevens De DO Alicante valt onder de autónoma Valencia en is een regio in het zuidoosten van Spanje die de naam gekregen heeft van de stad Alicante aan de kust in de provincie Alicante en ligt voor een klein gedeelte in Murcia. De DO omvat ruim 10.000 ha wijngaard, deels gelegen aan de kust, deels in het binnenland, waar in het algemeen de hoogste kwaliteit druiven geteeld worden. Het gebied kent twee subzones: subzone La Marina Alta (noordelijk van de stad Alicante) en Vinalopó (ten westen van de stad Alicante). Aan de kust is relatief meer moscatel aangeplant terwijl in het binnenland meer nadruk ligt op de monastrell en garnacha tintorera. Aan de kust is het klimaat mediterraan met ongeveer 400 tot 500 mm regen en in het binnenland warm, met weinig regen, slechts 100 tot 150 mm per jaar. De druivenrassen airén, macabeo, moscate, monastrell en garnacha tintorera hebben zich prima aangepast aan dit warme landklimaat en groeien vaak traditioneel ‘en vaso’, in struikvorm. Internationale rassen als chardonnay, cabernet sauvignon, merlot en syrah veelal geleide snoei. Grote temperatuurverschillen in het binnenland tussen dag en nacht zorgen dat de druiven hun zuren behouden. De grond is daar stenig met kalk en zand en houdt het weinige vocht wat er is lang vast. Aan de kust vinden we meer kleibodems.
Gegevens producent Pepe Mendoza is jaren de wijnmaker geweest bij een van de toonaangevende familiebedrijven in Alicante: Enrique Mendoza. Na ruim 25 jaar ervaring is hij een aantal jaar geleden met zijn vrouw Pepa Agulló en hun kinderen een klein gespecialiseerd familieproject Casa Agrícola Pepe Mendoza begonnen met 24 ha wijngaard. Percelen liggen zowel in het hoger gelegen Alto Vinalopó gedeelte (14 ha met monastrell, syrah, alicante bouschet, airén en macabeo) als in Marina Alta in het noorden van de DO (10 ha met giró en moscatel de alejandría). Aanplant is traditioneel ‘en vaso’ (gobelet) met tussen de 1.000-1.800 stokken per ha, minimaal 30 tot bijna 100 jaar oude stokken, niet geïrrigeerd. Wijngaarden worden biologisch bewerkt en certificering volgt binnenkort. Pepe maakt deze wijnen met minimale interventie tijdens de vinificatie en opvoeding. Dat wil zeggen: soms gedeeltelijke vergisting (tot 30%) met hele trossen, vergisting met natuurlijke gisten, niet meer dan 14% alcohol (dat is laag in deze regio), weinig houtinvloeden, geen klaring, geen koude stabilisatie, heel lichte tot geen (papier)filtratie, minimale toevoeging van sulfiet. De Pureza wijn is een orange wine vergist op de Juan Padilla amfoor. In totaal maakt Pepe maximaal 80.000 flessen per jaar en kan met deze alternatieve manier van wijnbouw en wijnmaken met recht een nieuwe ster aan het front in Alicante (en Spanje) genoemd worden.
Serveren bij Bij geroosterd, gegrild rood vlees, wild, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 16 à 18ºC
Overige informatie De monastrell druif is in Frankrijk bekend onder de naam mourvèdre. Hij komt veel voor in Alicante, Yecla en het Jumilla gebied. Het sap van de garnacha tintorera is gekleurd. Het druivenras is ook bekend als alicante bouschet en komt verder voor in de Languedoc en Alentejo in Portugal. Het is een kruising van petit bouschet en grenache/garnacha uit de periode 1855/1865 gemaakt door Henri Bouschet. Giró is een ras dat waarschijnlijk van origine van Mallorca komt. Pepe bezit 9 ha van de totaal 50 ha in Alicante en op Mallorca staat nog zo’n 8 ha. De hond op het etiket is de teckel Lola die de familie heeft.
Allergeen sulfieten

Brunello di Montalcino
Producent La Gerla
Classificatie DOCG Brunello di Montalcino
Soort Wijn Krachtige rode wijn
Druivenras(s)en sangiovese grosso (sangiovese)
Sluiting Kurk
Land Italië
Wijnregio Toscana
Gebied Montalcino
Karakter Diep bruinrood. Intens bouquet. Zachtkruidige, ronde inzet, rijk en vol in de mond. Naast fruit (bosbessen en pruimen) ook laurier, omlijst door zachte tonen van hout. Zeer lange afdronk.
Wijnbereiding De eerste selectie gebeurt in de wijngaard, er wordt handmatig geoogst, met daarna een 2e selectie op de sorteertafel als de druiven binnenkomen in de kelder. Daarna volgt het ontstelen en de vergisting. De druiven vergisten op max 30°C in roestvrijstalen tanks en blijven 2 weken macereren op de schillen. Regelmatig wordt de hoed ondergedompeld voor beluchting en meer geur- en kleurextractie uit de schillen. De jonge wijn rijpt dan op Slavonisch eiken gedurende 3 jaar. Het zijn grote vaten met een inhoud van 50 tot 100 hl. Daarna volgt nog een half jaar tot een jaar flesrijping. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken voor deze Brunello is 25 jaar.
Gebied gegevens Brunello di Montalcino komt uit zuidelijk Toscane, 50 km ten zuiden van de stad Siena. Het schitterend op een heuveltop gelegen dorp Montalcino is het centrum van het gebied waar de beroemdste wijn van Italië gemaakt wordt. Het wijngebied is recentelijk ‘ontdekt’; in 1960 waren in totaal 60 ha beplant met wijnstokken, 50 jaar later zijn dat er 2.000. De bodems zijn er schraal, bevatten leem en wat kalk. Ook is er veel wind, belangrijk voor het drogen van de trossen na vochtig weer. Hierdoor kan de vorming van rot worden voorkomen. Ook de wind van de zee op 50 km afstand zorgt voor koelte. Hier produceert de brunello druif, overigens in de Chianti sangiovese genoemd, een zeer aromatische en elegante wijn.
Gegevens producent In 1976 kocht Sergio Rossi dit landgoed dat eigendom was van de Biondi-Santi familie en in 1978 werd het domein La Gerla geboren. Na het overlijden van Sergio Rossi in 2011 kwam de dagelijkse leiding in handen van Alberto Passeri, de wijnmaker en mede-eigenaar. De weduwe van Sergio, Donatella Monforte, is mede-eigenaresse. Zij worden bijgestaan door vriend en oenoloog Vittorio Fiore. De bijna 12 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 2 gedeeltes, 6 hectare direct bij het wijnbedrijf aan de noordzijde van het dorp Montalcino op een hoogte van 320 meter en 6 hectare aan de zuidzijde van de appellatie bij het gehucht Castelnuovo dell’ Abbate. Aan de noordzijde geven de oude Biondi-Santi klonen veel finesse en verfijning. De wijngaarden in het zuiden zijn beduidend warmer en geven rijkdom en kracht. Juist de assemblage van deze 2 gebieden bepaalt de structuur van La Gerla. Jaarlijkse productie is 75.000 flessen. Er wordt biologisch gewerkt, maar niet gecertificeerd.
Serveren bij Bij stevig roodvlees, ouder lam, wild en gerechten met paddenstoelen, stoofgerechten, risotto’s, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur 18ºC
Allergeen sulfieten

MAGITA Sweet Cuvée Tokaji / Béres
Kleur: Zoete witte wijn
Land: Hongarije
Streek: Tokaj
Producent: Béres, Erdöbénye
Druivenrassen: furmint 60%, hárslevelü 15%, kövérszölö 25%
Karakter: Goudgele wijn met de zeer prettige geur van honing, rijp geel en steenfruit. In smaak hele mooie balans tussen zuren en suikers met tonen van perzik, meloen en ananas, iets van tuttifrutti.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn worden laat in de herfst handmatig geplukt, ontsteeld en gekneusd, het sap laat men een nacht bezinken. De wijnen worden apart per druivenras gefermenteerd, deels in RVS tanks, deels in houten vaten. Na de vergisting resteert zo’n 100 gram restsuiker. Daarna worden ze gemengd en nog zo’n 24 maanden in gebruikte eiken vaten gerijpt. Édes is in het Hongaars zoet.
Producent gegevens: De familie Béres, in Hongarije zeer bekend van het homeopathische geneesmiddel Béres Druppels, heeft in 2002 het wijndomein in Erdöbenye gekocht. Inmiddels staat er een zeer modern wijnbedrijf met een wijnkelder voorzien van de modernste apparatuur. Van de 45 ha wijngaarden, die geheel rond het wijnbedrijf liggen, worden zeer karakteristieke droge, halfzoete en zoete Tokaj wijnen gemaakt. De jaarlijkse productie bedraagt 100.000 flessen. De familie is zeer begaan met de tradities van wijnmaken en het wijngebied Tokaj in het algemeen. Een jong, dynamisch bedrijf dat veel waarde hecht aan kwaliteit.
Gebied gegevens: Tokaj (gebied heette vroeger Tokaj Hegyalja, de Tokay heuvels) is het meest noordoostelijke wijngebied van Hongarije. Het gebied is zeer smal en bijna 100 km lang, 5.840 ha zijn beplant met de wijnstok. De wijngaarden lopen gedeeltelijk door in Slowakije waar ook (Slowaakse) vaak meer oxidatieve Tokajsky wordt gemaakt. Door de aanwezigheid van de rivieren de Bodrog en de Tisza aan de voet van de uitlopers van de Zemplèn bergen heeft dit gebied een zeer gunstig micro klimaat. De bodem is een mengeling van diverse vulkanische gesteenten met löss, waardoor de verschillende wijngaarden een eigen karakter hebben. Dankzij de lange warme herfstperiodes, met ochtendnevels van de rivieren, worden in Tokaj al sinds de 16e eeuw zoete wijnen met botrytis gemaakt. Zes druivenrassen zijn toegestaan, de grootste met 60% aanplant is de furmint, hárslevelü (30%), sárgamuskotály oftewel de muscat à petit grains met 5% en de zéta, kövérszölö en kabar die samen ook 5% uitmaken. Het is een uniek gebied met de productie van fraaie droge wijnen tot de meest nobele zoete wijnen van de wereld. Sinds 2002 is het wijngebied Tokaj Unesco werelderfgoed.
Serveren bij: Bij niet te zoete desserts met fruit, kwark en specerijen. bij gerechten met ganzen/eendenlever, rilette’s. In plaats van Port bij vele soorten kaas, vooral roodflora en blauwaderkaas.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: Magita was een schone dame, ter plekke bekend uit een eeuwenoude legende. De Hongaren hebben de productiemethode aan de Turken te danken. Toen die in 1620 de streek binnenvielen, kon de oogst pas in november worden binnengehaald. Daardoor begonnen de druiven uit te drogen en te verschrompelen (edele rotting). Om iets van het jaar te redden werden de druiven toch verwerkt. Tot ieders verbazing bleek deze wijnrot het suikergehalte te verhogen en de smaak van de wijn te verbeteren. De botrytis werd beschouwd als een godsgeschenk. Sinds 1730 is Tokaji een officiële herkomstbenaming en daarmee de eerste regio ter wereld.



Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.

Cadeaucheque 100 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €100,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €100,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.

Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Zeeuwse vissoep: Toastjes
Nagerecht: Taartjes (op verzoek kunnen deze vervangen worden door het glutenvrije nagerecht van het veganistisch menu.)
Gebrande zeebaars: Tomatenbavarois
Zeeuwse vissoep: Vissoep, Kaas, Purée en Rouille
Pieterman: Wortelstampot, Wortelpurée, Mosterdsaus
Nagerecht: Taartje
Dit menu is prima bij zwangeschap. De gebrande zeebaars wordt gegaard in sinaasapple vinaigrette waarbij de bacteriën gedood worden.
4-gangen vismenu De Kromme Watergang
Inclusief brood van Vanmenno
- Gebrande zeebaars, tomaat, bleekselder en citrus
- Zeeuwse vissoep, croutons, rouille en venkel
- Pieterman, wortel, mosterd en zeewier
- Dame Blanche feestbol
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
uitverkocht
met deze knop

Falanghina Sannio ‘Svelato’
Producent Terre Stregate
Classificatie DOP Falanghina del Sannio
Soort Wijn Volle witte wijn
Druivenras(s)en falanghina
Sluiting Kurk
Land Italië
Wijnregio Campania
Karakter Volle kleur, veel geur met tonen van bloemen en specerijen. Volle inzet, tikje kamille, iets notig, brede smaak, lekker zacht met milde zuren. Gastronomisch glas.
Wijnbereiding De laat rijpende druiven worden geoogst in oktober. Vergist wordt in roestvrij stalen tanks op een gecontroleerde temperatuur. Aansluitend rijpt de wijn 6 tot 8 maanden, deels op stalen tank (4 tot 6 maanden op de lie), deels in de fles.
Gebied gegevens Campania is de streek in het achterland van de stad Napels. Ruim 46.000 hectare zijn hier beplant met de wijnstok, een kwart ervan is gesitueerd in de wat vlakke streek langs de Middellandse Zee. De wijnbouw gaat echter door tot diep in het ruige binnenland. Op de uitlopers van de Apennijnen treft men een heuvelachtig landschap met veel bossen en wijngaarden. Campania is gezegend met unieke, lokale druivenrassen, waarmee met de toenemende kennis en een gedreven vakmanschap steeds betere resultaten worden behaald. Rassen, veelal door de Grieken hier gebracht, luisteren naar de melodieuze namen als falanghina, fiano, greco di tufo en coda di volpe (vossenstaart) voor witte wijn, voor rood kijk uit naar vooral aglianico en piedirosso. Rondom de stad Benevento, zo’n uur rijden landinwaarts vanuit Napels, ligt het wijngebied Sannio. De bodem bestaat vooral uit kalk, de opbrengsten per ha zijn vaak beperkt tot 60hl/ha. De koelte uit de bergen zorgt hier voor een aangename frisheid. Zou het toeval zijn dat bene vento goede wind betekent?
Gegevens producent Terre Stregate is een familiebedrijf sinds 1899 en momenteel staat de 4e generatie aan het roer. De wijngaarden liggen in de ‘Colli Guardiesi’, de heuvels rond het dorp Guardia Sanframondi, nabij de stad Benevento. Het wijngebied ter plekke is Sannio. Recentelijk is een zeer modern pand betrokken met ondergrondse kelders en de meest moderne apparatuur. Naast witte en rode wijnen wordt bij Terre Stegate ook een flinke hoeveelheid olijfolie geproduceerd. De teelt is biodynamisch. De naam Terre Stregate, letterlijk ‘behekst/betoverd land’, verwijst naar een oude legende over de heksen van Benevento. Eigenaar en wijnmaker is Carlo Iacobucci terzijde gestaan door zus Filomena en vader Armando. De 22 ha wijngaarden zijn gelegen op 400 tot 450 meter hoogte, de bodem bestaat overwegend uit kalk en klei. De helft is beplant met de falanghina druif, 20% met aglianico, de rest fiano en greco. Ruim 5.000 stokken zijn per ha aangeplant, de snoeimethode is Guyot. Men selecteert streng op kwaliteit, alleen de allerbeste druiven worden gebruikt, waardoor het rendement per ha laag is, slechts 50 hl.
Serveren bij Bij lichte visgerechten ( ook gerookt ), schaaldieren, blank vlees en gevogelte, salades, pasta’s, risotto’s, groentegerechten zoals asperges, antipasti, milde en romige kazen.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Svelato is het voltooid deelwoord van svelare, dat onthullen betekent. Hier in de betekenis van onthulling, een verrassing.
Allergeen sulfieten

Riesling ‘Altenberg Alte Reben’ Vdp Grosse Lag
Classificatie:Qualitätswein
Kleur:Krachtige witte wijn
Land:Duitsland
Streek:Mosel-Saar
Producent:Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen:riesling
Karakter:De wijn heeft veel geur met citrusschil, kersen en mirabel. De inzet in de mond is zuiver/schoon met veel spanning, iets aards met citrus, goede zuren en een levendige lange, zeer volle afdronk.
Wijnbereiding:Na een handmatige oogst gaan de druiven in stalen tanks voor inweking en vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op grote foeders neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag. Men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt.
Producent gegevens:Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:Aperitief, bij visgerechten (niet gerookt), schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en blank gevogelte, asperges, oosters gekruide gerechten en geitenkaas.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:De oude stokken komen van een steile wijngaard met grijze leisteen en een vulkanische ondergrond.

Côtes de Provence Château Paquette
Producent Famille Paquette
Classificatie AOP Côtes de Provence
Soort Wijn Volle rosé wijn (biologisch)
Druivenras(s)en tibouren 60%, syrah 20%, grenache 14%, cinsault 6%
Biologisch Biologisch
Sluiting Kurk
Land Frankrijk
Wijnregio Provence
Karakter In de neus perzik, gekonfijte abrikoos, witte bloemen. Zachte en elegante smaak, heerlijk fris met milde zuren en een lange finale.
Wijnbereiding De druiven worden handmatig geplukt. Een deel ondergaat een korte inweking op de schil (macération pelliculaire), de rest wordt direct geperst. Vergist wordt in roestvrij stalen tanks op lage temperatuur. Rijping op de lie/bezinksel gedurende 3 maanden.
Gebied gegevens Het gebied Côtes de Provence (27.000 ha) kreeg in 1977 de officiële Appellation Contrôlée-status. De beste wijnen komen van de terrasvormig aangelegde wijngaarden, in tegenstelling tot de wijngaarden op de vlaktes, die vroeger veel werden beschouwd om goedkope massawijnen te produceren. Naast kwalitatief hoogstaande wijnen uit kleine gebiedjes als Bandol, Palette, Bellet en Cassis komen er veelbelovende witte en rode wijnen uit grote gebieden als de Coteaux Varois, Côtes du Lubéron en de Coteaux d’Aix-en-Provence. Maar de reputatie ontleent het gebied toch aan de Côtes de Provence, het gebied tussen Toulon en Nice, waar de populaire, meestal zalmkleurige rosé wijnen vandaan komen. 80% van de wijnen is deze populaire rosé.
Gegevens producent Het Domaine de Curebéasse omvat in totaal 60 hectare waarvan 26 hectare zijn beplant met wijngaarden. Het domein is gelegen nabij Fréjus op 5 km van de Middellandse Zee, tussen Nice en St. Tropez. De wijngaarden zijn omgeven door een bos van pijnbomen en de grond bestaat uit vulkanisch gesteente en zandsteen. Het domaine werd reeds in de 17e eeuw vernoemd en is in de familie sinds 1952. In 2003 nam Jérôme Paquette de leiding van het bedrijf over van zijn vader Jean. Jérôme doorliep de opleiding aan het gerenommeerde ‘Institut d’Oenologie’ te Bordeaux, één van de beste opleidingen op het gebied van de wijn en de wijnbouw. In de wijngaard wordt biologisch gewerkt, met dierlijke mest en vegetale compost. Per ha staan 5.000 stokken aangeplant, het rendement bedraagt gemiddeld 40hl/ha. Men produceert jaarlijks 130.000 flessen, voornamelijk rosé ( 70%), verder iets rood en wit. In 2012 werd de naam van het bedrijf veranderd in Château Paquette. Sinds enige jaren werkt dochter en oenoloog Claire ook in het bedrijf.
Serveren bij Perfect bij Bouillabaisse, stevige visgerechten, kreeft, langoustines. Geroosterd, gegrild gevogelte en blank vlees in combinatie met Mediterrane smaken, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten.
Serveertemperatuur 9 à 11ºC
Allergeen sulfieten

Douro Blanco ‘La Rosa’ Reserva
Producent Quinta de la Rosa
Classificatie DOC Douro
Soort Wijn Lichte witte wijn
Druivenras(sen) viosinho 60%, rabigato 25%, gouveio 5%, códega de larinho 5%, arinto 5%
Sluiting Kurk
Land Portugal
Wijnregio Douro
Karakter Lichtgeel van kleur. In de geur wit en geel fruit, licht gekruid. Volle, fraaie smaak met tonen van appel, peer en abrikoos, omhuld met een fijn bittertje, in de afdronk tonen van noot, kamille, kruiderij en de gedoseerde houttoets.
Wijnbereiding Druiven worden laat en met zorg geplukt. De helft wordt vergist in eiken vaten, de andere helft in roestvrijstalen-tanks. Na 6 maanden worden de wijnen geblend.
Gebied gegevens Het Douro-gebied ligt ten noorden en ten zuiden van de Douro-rivier, welke Portugal van oost naar west doorkruist. Een ruig gebied, met een zeer warm klimaat. De Douro-streek is opgedeeld in drie aparte regio’s: Baixo Corgo richting de kust en Oporto, Corgo Cima in de regio rond Pinhão in het middengedeelte en de Douro Superior meer stroomopwaarts richting Spanje. Quinta de la Rosa ligt dus in het Corgo Cima gedeelte. In het portgebied zijn veel druivenrassen toegestaan, met naast de bovengenoemde variëteiten, ook veel onbekende rassen, zoals souzão, rufete, viosinho, gouveio, rabigato etc.
Gegevens producent Sinds 1906 is de familie Bergqvist de stuwende kracht achter Quinta de la Rosa. Het wijngoed beslaat 62 hectare en ligt in Pinhão, in het hart van de Douro. Gedreven door passie, namen Tim Bergqvist (overleden in 2018) en zijn dochter Sophia in 1988 de vinificatie en commercialisatie volledig in eigen handen. Nadat David Baverstock in de beginjaren de Port en wijn maakte is sinds 2002 Jorge Moreira is als oenoloog eindverantwoordelijk voor de kwaliteit. Deze talentvolle jonge oenoloog is aangetrokken om de kwaliteit van zowel de Port als de tafelwijnen verder te laten stijgen. En dat is zeker gelukt. Jorge is al twee keer gekozen als beste wijnmaker van Portugal. Quinta de la Rosa doet in tegenstelling tot de meeste porthuizen alles zelf, van de wijngaard tot de botteling. Naast port worden er ook voortreffelijke witte, rosé en rode wijnen en een olijfolie van hoge kwaliteit gemaakt. De wijngaarden profiteren van de ligging op het zuiden/zuidoosten, op een hoogte van 100 tot 450 meter en in een schistbodem (leisteen). De druiven zijn afkomstig van tien verschillende percelen met elk een eigen, typisch microklimaat. Belangrijk om te weten is dat alle wijngaarden van Quinta de la Rosa uitzonderlijk gesitueerd zijn en daarom volledig opgenomen zijn in de klasse A. Dit is de absoluut hoogste locatiequotering die er in de Douro bestaat. In de Douro Superior zijn de familie Bergqvist en Jorge Moreira sinds 2005 eigenaar van het 100 ha grote Quinta das Bandeiras (waarvan 38 ha beplant met wijnstokken). Er wordt bij Quinta de la Rosa en Quinta das Bendeiras veel geïnvesteerd in een nieuwe wijngaard en de aanplant van o.a. touriga nacional en in 2019 arinto, albariño en gouveio (= godello) in een 2,3 ha grote wijngaard. Op het wijngoed zijn twee boerderijen, Quinta Amarela en Quinta de Lamelas, beschikbaar als hotel naast de kamers in Quinta de la Rosa met een uitstekend restaurant genaamd Cozinha da Clara.
Serveren bij Bij visgerechten (ook gerookt), schaaldieren, blank vlees, gevogelte, pasta’s en rijstgerechten met Mediterraanse/Portugese smaken, groentengerechten en salades.
Serveertemperatuur 10ºC
Overige informatie De gouiveio-druif staat in Spanje aangeplant als de godello-druif en heet in de Dão-regio lokaal verdelho, niet te verwarren met de verdelho-druif uit Madeira.

Condrieu ‘Pagus Luminis’
Producent Louis Chèze
Classificatie AOP Condrieu
Soort Wijn Krachtige witte wijn
Druivenras(s)en viognier
Sluiting Kurk
Land Frankrijk
Wijnregio Rhône
Karakter Groengeel van kleur. Een expressieve geur waarin wat muskaat, banda-foelie en veldbloemen. Sappig en fris van smaak met groene appel, abrikoos en wat kruidigheid verweven met een lichte houttoon. Een ronde afdronk die lang in de mond blijft hangen.
Wijnbereiding Deze Condrieu komt van een wijngaard van 2ha groot met granietrijke bodem en een toplaag van grof zand. De stokken zijn 25 jaar oud leveren 32 hl/ha op. Na de persing wordt het sap overgebracht in eikenhouten vaten, die 1 tot 2 jaar oud. De gisting verloopt onder een lage temperatuur van ca 15ºC. Hierna blijft de wijn nog 8 maanden op fust waar ook de malolactische gisting plaatsvindt en het omroeren van de ‘lie’ (bâtonnage). Botteling vindt plaats in de zomer van het jaar na de oogst. Condrieu is op zijn best tussen 1 en 3 jaar oud.
Gebied gegevens Rond 75 na Chr. vindt er rond het huidige Vienne uitstekend wijnbouw plaats met een donkere druif, die resistent zou zijn tegen kou. De Galliërs en Kelten plantten hun eerste wijnstokken in het noorden van de Rhônevallei. Toch is een belangrijk deel van de ontstaansgeschiedenis van de wijncultuur in dit gebied nauw verweven met de geschiedenis van de Romeinen. Pas in de late middeleeuwen maken schrijvers opnieuw melding van wijncultuur in de Rhônevallei. Toen Clemens de Vijfde zijn pauselijke zetel in 1309 in Avignon vestigde, steeg de roem van de Rhônewijnen direct. Al snel bestond drie kwart van de wijnconsumptie aan het pauselijkhof uit Rhônewijnen. Châteauneuf-du-Pape maakt naam in de jaren 30 van 20ste eeuw, door als eerst wijnproducerende regio in Frankrijk richtlijnen op te stellen voor cultivatie en productie. Dit vormt de uiteindelijke basis van het huidige AOP-systeem. Totaal bedraagt het wijngaardareaal in de Rhône ruim 130.000 ha. Het gebied ligt in de Noord Rhône rondom het dorpje Condrieu. De wijngaarden van Condrieu beslaan ongeveer 170 ha, elk jaar worden op beperkte schaal nieuwe wijngaarden aangeplant. Hoewel dit fors meer is dan de 20 ha in 1990 blijft dit toch een relatief minuscuul gebiedje. De steile tot 350 meter hoge granietrijke hellingen met veel terrasbouw zijn zeer arbeidsintensief, machinaal bewerken is hier zo goed als onmogelijk. Daarnaast is de viognier druif vrij gevoelig voor ziektes zoals meeldauw en te hoge rendementen. In de praktijk is het rendement dan ook niet veel hoger dan slechts 20/25 hl per hectare. Dit alles zorgt er voor dat Condrieu nooit een goedkope wijn kan zijn. Condrieu wordt altijd gemaakt van 100% viognier. Er bestaat naast de droge, witte wijn ook een zoete, laatgeoogste variant.
Gegevens producent Louis Chèze, gestart in 1978 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, bezit momenteel 70 ha, waarvan 51 ha syrah, 4 ha marsanne en 15 ha viogner waarvan 4 ha in Condrieu. Andere wijnen die Louis Chèze produceert zijn: Côte Rôtie, Cornas, St. Joseph rood en wit en diverse IGP-wijnen van uitmuntende kwaliteit. Daarnaast is Louis Chèze actief met twee andere wijnboeren in een samenwerking: Les Vignobles de Seyssuel. Zij bezitten op de oostelijke Rhône oever wijngaarden ten noorden van de stad Vienne, dus buiten de officiële Rhône-appellaties. In de Romeinse tijd kwamen hier beroemde wijnen vandaan, in 1883 kwam er een eind aan de wijnbouw door de phylloxera plaag. Ruim 100 jaar later zijn deze dus herbeplant met o.a. syrah en viognier. Deze wijnen moeten gaan concurreren met de beroemde Côte-Rôtie en Condrieu wijnen. De resultaten zijn veelbelovend. Alle wijnen van Louis Chèze zijn van zeer hoogstaande kwaliteit, 20% wordt verkocht in de export.
Serveren bij Rijke visgerechten, schaaldieren, blank vlees en gevogelte met diverse bereidingsmogelijkheden, geurige Mediterrane en Aziatische smaken, pasta’s, asperges, milde tot pittige romige kazen.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten

MAGITA Sweet Cuvée Tokaji / Béres
Kleur: Zoete witte wijn
Land: Hongarije
Streek: Tokaj
Producent: Béres, Erdöbénye
Druivenrassen: furmint 60%, hárslevelü 15%, kövérszölö 25%
Karakter: Goudgele wijn met de zeer prettige geur van honing, rijp geel en steenfruit. In smaak hele mooie balans tussen zuren en suikers met tonen van perzik, meloen en ananas, iets van tuttifrutti.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn worden laat in de herfst handmatig geplukt, ontsteeld en gekneusd, het sap laat men een nacht bezinken. De wijnen worden apart per druivenras gefermenteerd, deels in RVS tanks, deels in houten vaten. Na de vergisting resteert zo’n 100 gram restsuiker. Daarna worden ze gemengd en nog zo’n 24 maanden in gebruikte eiken vaten gerijpt. Édes is in het Hongaars zoet.
Producent gegevens: De familie Béres, in Hongarije zeer bekend van het homeopathische geneesmiddel Béres Druppels, heeft in 2002 het wijndomein in Erdöbenye gekocht. Inmiddels staat er een zeer modern wijnbedrijf met een wijnkelder voorzien van de modernste apparatuur. Van de 45 ha wijngaarden, die geheel rond het wijnbedrijf liggen, worden zeer karakteristieke droge, halfzoete en zoete Tokaj wijnen gemaakt. De jaarlijkse productie bedraagt 100.000 flessen. De familie is zeer begaan met de tradities van wijnmaken en het wijngebied Tokaj in het algemeen. Een jong, dynamisch bedrijf dat veel waarde hecht aan kwaliteit.
Gebied gegevens: Tokaj (gebied heette vroeger Tokaj Hegyalja, de Tokay heuvels) is het meest noordoostelijke wijngebied van Hongarije. Het gebied is zeer smal en bijna 100 km lang, 5.840 ha zijn beplant met de wijnstok. De wijngaarden lopen gedeeltelijk door in Slowakije waar ook (Slowaakse) vaak meer oxidatieve Tokajsky wordt gemaakt. Door de aanwezigheid van de rivieren de Bodrog en de Tisza aan de voet van de uitlopers van de Zemplèn bergen heeft dit gebied een zeer gunstig micro klimaat. De bodem is een mengeling van diverse vulkanische gesteenten met löss, waardoor de verschillende wijngaarden een eigen karakter hebben. Dankzij de lange warme herfstperiodes, met ochtendnevels van de rivieren, worden in Tokaj al sinds de 16e eeuw zoete wijnen met botrytis gemaakt. Zes druivenrassen zijn toegestaan, de grootste met 60% aanplant is de furmint, hárslevelü (30%), sárgamuskotály oftewel de muscat à petit grains met 5% en de zéta, kövérszölö en kabar die samen ook 5% uitmaken. Het is een uniek gebied met de productie van fraaie droge wijnen tot de meest nobele zoete wijnen van de wereld. Sinds 2002 is het wijngebied Tokaj Unesco werelderfgoed.
Serveren bij: Bij niet te zoete desserts met fruit, kwark en specerijen. bij gerechten met ganzen/eendenlever, rilette’s. In plaats van Port bij vele soorten kaas, vooral roodflora en blauwaderkaas.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: Magita was een schone dame, ter plekke bekend uit een eeuwenoude legende. De Hongaren hebben de productiemethode aan de Turken te danken. Toen die in 1620 de streek binnenvielen, kon de oogst pas in november worden binnengehaald. Daardoor begonnen de druiven uit te drogen en te verschrompelen (edele rotting). Om iets van het jaar te redden werden de druiven toch verwerkt. Tot ieders verbazing bleek deze wijnrot het suikergehalte te verhogen en de smaak van de wijn te verbeteren. De botrytis werd beschouwd als een godsgeschenk. Sinds 1730 is Tokaji een officiële herkomstbenaming en daarmee de eerste regio ter wereld.



Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C

In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.

Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.

Cadeaucheque 250 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €250,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €250,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
Kromme Watergang Vissoep
- Zeeuwse vissoep, croutons, rouille en venkel
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Côtes de Provence Château Paquette
Producent Famille Paquette
Classificatie AOP Côtes de Provence
Soort Wijn Volle rosé wijn (biologisch)
Druivenras(s)en tibouren 60%, syrah 20%, grenache 14%, cinsault 6%
Biologisch Biologisch
Sluiting Kurk
Land Frankrijk
Wijnregio Provence
Karakter In de neus perzik, gekonfijte abrikoos, witte bloemen. Zachte en elegante smaak, heerlijk fris met milde zuren en een lange finale.
Wijnbereiding De druiven worden handmatig geplukt. Een deel ondergaat een korte inweking op de schil (macération pelliculaire), de rest wordt direct geperst. Vergist wordt in roestvrij stalen tanks op lage temperatuur. Rijping op de lie/bezinksel gedurende 3 maanden.
Gebied gegevens Het gebied Côtes de Provence (27.000 ha) kreeg in 1977 de officiële Appellation Contrôlée-status. De beste wijnen komen van de terrasvormig aangelegde wijngaarden, in tegenstelling tot de wijngaarden op de vlaktes, die vroeger veel werden beschouwd om goedkope massawijnen te produceren. Naast kwalitatief hoogstaande wijnen uit kleine gebiedjes als Bandol, Palette, Bellet en Cassis komen er veelbelovende witte en rode wijnen uit grote gebieden als de Coteaux Varois, Côtes du Lubéron en de Coteaux d’Aix-en-Provence. Maar de reputatie ontleent het gebied toch aan de Côtes de Provence, het gebied tussen Toulon en Nice, waar de populaire, meestal zalmkleurige rosé wijnen vandaan komen. 80% van de wijnen is deze populaire rosé.
Gegevens producent Het Domaine de Curebéasse omvat in totaal 60 hectare waarvan 26 hectare zijn beplant met wijngaarden. Het domein is gelegen nabij Fréjus op 5 km van de Middellandse Zee, tussen Nice en St. Tropez. De wijngaarden zijn omgeven door een bos van pijnbomen en de grond bestaat uit vulkanisch gesteente en zandsteen. Het domaine werd reeds in de 17e eeuw vernoemd en is in de familie sinds 1952. In 2003 nam Jérôme Paquette de leiding van het bedrijf over van zijn vader Jean. Jérôme doorliep de opleiding aan het gerenommeerde ‘Institut d’Oenologie’ te Bordeaux, één van de beste opleidingen op het gebied van de wijn en de wijnbouw. In de wijngaard wordt biologisch gewerkt, met dierlijke mest en vegetale compost. Per ha staan 5.000 stokken aangeplant, het rendement bedraagt gemiddeld 40hl/ha. Men produceert jaarlijks 130.000 flessen, voornamelijk rosé ( 70%), verder iets rood en wit. In 2012 werd de naam van het bedrijf veranderd in Château Paquette. Sinds enige jaren werkt dochter en oenoloog Claire ook in het bedrijf.
Serveren bij Perfect bij Bouillabaisse, stevige visgerechten, kreeft, langoustines. Geroosterd, gegrild gevogelte en blank vlees in combinatie met Mediterrane smaken, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten.
Serveertemperatuur 9 à 11ºC
Allergeen sulfieten
Kromme Watergang Pieterman
- Pieterman, wortel, mosterd en zeewier
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Douro Blanco ‘La Rosa’ Reserva
Producent Quinta de la Rosa
Classificatie DOC Douro
Soort Wijn Lichte witte wijn
Druivenras(sen) viosinho 60%, rabigato 25%, gouveio 5%, códega de larinho 5%, arinto 5%
Sluiting Kurk
Land Portugal
Wijnregio Douro
Karakter Lichtgeel van kleur. In de geur wit en geel fruit, licht gekruid. Volle, fraaie smaak met tonen van appel, peer en abrikoos, omhuld met een fijn bittertje, in de afdronk tonen van noot, kamille, kruiderij en de gedoseerde houttoets.
Wijnbereiding Druiven worden laat en met zorg geplukt. De helft wordt vergist in eiken vaten, de andere helft in roestvrijstalen-tanks. Na 6 maanden worden de wijnen geblend.
Gebied gegevens Het Douro-gebied ligt ten noorden en ten zuiden van de Douro-rivier, welke Portugal van oost naar west doorkruist. Een ruig gebied, met een zeer warm klimaat. De Douro-streek is opgedeeld in drie aparte regio’s: Baixo Corgo richting de kust en Oporto, Corgo Cima in de regio rond Pinhão in het middengedeelte en de Douro Superior meer stroomopwaarts richting Spanje. Quinta de la Rosa ligt dus in het Corgo Cima gedeelte. In het portgebied zijn veel druivenrassen toegestaan, met naast de bovengenoemde variëteiten, ook veel onbekende rassen, zoals souzão, rufete, viosinho, gouveio, rabigato etc.
Gegevens producent Sinds 1906 is de familie Bergqvist de stuwende kracht achter Quinta de la Rosa. Het wijngoed beslaat 62 hectare en ligt in Pinhão, in het hart van de Douro. Gedreven door passie, namen Tim Bergqvist (overleden in 2018) en zijn dochter Sophia in 1988 de vinificatie en commercialisatie volledig in eigen handen. Nadat David Baverstock in de beginjaren de Port en wijn maakte is sinds 2002 Jorge Moreira is als oenoloog eindverantwoordelijk voor de kwaliteit. Deze talentvolle jonge oenoloog is aangetrokken om de kwaliteit van zowel de Port als de tafelwijnen verder te laten stijgen. En dat is zeker gelukt. Jorge is al twee keer gekozen als beste wijnmaker van Portugal. Quinta de la Rosa doet in tegenstelling tot de meeste porthuizen alles zelf, van de wijngaard tot de botteling. Naast port worden er ook voortreffelijke witte, rosé en rode wijnen en een olijfolie van hoge kwaliteit gemaakt. De wijngaarden profiteren van de ligging op het zuiden/zuidoosten, op een hoogte van 100 tot 450 meter en in een schistbodem (leisteen). De druiven zijn afkomstig van tien verschillende percelen met elk een eigen, typisch microklimaat. Belangrijk om te weten is dat alle wijngaarden van Quinta de la Rosa uitzonderlijk gesitueerd zijn en daarom volledig opgenomen zijn in de klasse A. Dit is de absoluut hoogste locatiequotering die er in de Douro bestaat. In de Douro Superior zijn de familie Bergqvist en Jorge Moreira sinds 2005 eigenaar van het 100 ha grote Quinta das Bandeiras (waarvan 38 ha beplant met wijnstokken). Er wordt bij Quinta de la Rosa en Quinta das Bendeiras veel geïnvesteerd in een nieuwe wijngaard en de aanplant van o.a. touriga nacional en in 2019 arinto, albariño en gouveio (= godello) in een 2,3 ha grote wijngaard. Op het wijngoed zijn twee boerderijen, Quinta Amarela en Quinta de Lamelas, beschikbaar als hotel naast de kamers in Quinta de la Rosa met een uitstekend restaurant genaamd Cozinha da Clara.
Serveren bij Bij visgerechten (ook gerookt), schaaldieren, blank vlees, gevogelte, pasta’s en rijstgerechten met Mediterraanse/Portugese smaken, groentengerechten en salades.
Serveertemperatuur 10ºC
Overige informatie De gouiveio-druif staat in Spanje aangeplant als de godello-druif en heet in de Dão-regio lokaal verdelho, niet te verwarren met de verdelho-druif uit Madeira.

Condrieu ‘Pagus Luminis’
Producent Louis Chèze
Classificatie AOP Condrieu
Soort Wijn Krachtige witte wijn
Druivenras(s)en viognier
Sluiting Kurk
Land Frankrijk
Wijnregio Rhône
Karakter Groengeel van kleur. Een expressieve geur waarin wat muskaat, banda-foelie en veldbloemen. Sappig en fris van smaak met groene appel, abrikoos en wat kruidigheid verweven met een lichte houttoon. Een ronde afdronk die lang in de mond blijft hangen.
Wijnbereiding Deze Condrieu komt van een wijngaard van 2ha groot met granietrijke bodem en een toplaag van grof zand. De stokken zijn 25 jaar oud leveren 32 hl/ha op. Na de persing wordt het sap overgebracht in eikenhouten vaten, die 1 tot 2 jaar oud. De gisting verloopt onder een lage temperatuur van ca 15ºC. Hierna blijft de wijn nog 8 maanden op fust waar ook de malolactische gisting plaatsvindt en het omroeren van de ‘lie’ (bâtonnage). Botteling vindt plaats in de zomer van het jaar na de oogst. Condrieu is op zijn best tussen 1 en 3 jaar oud.
Gebied gegevens Rond 75 na Chr. vindt er rond het huidige Vienne uitstekend wijnbouw plaats met een donkere druif, die resistent zou zijn tegen kou. De Galliërs en Kelten plantten hun eerste wijnstokken in het noorden van de Rhônevallei. Toch is een belangrijk deel van de ontstaansgeschiedenis van de wijncultuur in dit gebied nauw verweven met de geschiedenis van de Romeinen. Pas in de late middeleeuwen maken schrijvers opnieuw melding van wijncultuur in de Rhônevallei. Toen Clemens de Vijfde zijn pauselijke zetel in 1309 in Avignon vestigde, steeg de roem van de Rhônewijnen direct. Al snel bestond drie kwart van de wijnconsumptie aan het pauselijkhof uit Rhônewijnen. Châteauneuf-du-Pape maakt naam in de jaren 30 van 20ste eeuw, door als eerst wijnproducerende regio in Frankrijk richtlijnen op te stellen voor cultivatie en productie. Dit vormt de uiteindelijke basis van het huidige AOP-systeem. Totaal bedraagt het wijngaardareaal in de Rhône ruim 130.000 ha. Het gebied ligt in de Noord Rhône rondom het dorpje Condrieu. De wijngaarden van Condrieu beslaan ongeveer 170 ha, elk jaar worden op beperkte schaal nieuwe wijngaarden aangeplant. Hoewel dit fors meer is dan de 20 ha in 1990 blijft dit toch een relatief minuscuul gebiedje. De steile tot 350 meter hoge granietrijke hellingen met veel terrasbouw zijn zeer arbeidsintensief, machinaal bewerken is hier zo goed als onmogelijk. Daarnaast is de viognier druif vrij gevoelig voor ziektes zoals meeldauw en te hoge rendementen. In de praktijk is het rendement dan ook niet veel hoger dan slechts 20/25 hl per hectare. Dit alles zorgt er voor dat Condrieu nooit een goedkope wijn kan zijn. Condrieu wordt altijd gemaakt van 100% viognier. Er bestaat naast de droge, witte wijn ook een zoete, laatgeoogste variant.
Gegevens producent Louis Chèze, gestart in 1978 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, bezit momenteel 70 ha, waarvan 51 ha syrah, 4 ha marsanne en 15 ha viogner waarvan 4 ha in Condrieu. Andere wijnen die Louis Chèze produceert zijn: Côte Rôtie, Cornas, St. Joseph rood en wit en diverse IGP-wijnen van uitmuntende kwaliteit. Daarnaast is Louis Chèze actief met twee andere wijnboeren in een samenwerking: Les Vignobles de Seyssuel. Zij bezitten op de oostelijke Rhône oever wijngaarden ten noorden van de stad Vienne, dus buiten de officiële Rhône-appellaties. In de Romeinse tijd kwamen hier beroemde wijnen vandaan, in 1883 kwam er een eind aan de wijnbouw door de phylloxera plaag. Ruim 100 jaar later zijn deze dus herbeplant met o.a. syrah en viognier. Deze wijnen moeten gaan concurreren met de beroemde Côte-Rôtie en Condrieu wijnen. De resultaten zijn veelbelovend. Alle wijnen van Louis Chèze zijn van zeer hoogstaande kwaliteit, 20% wordt verkocht in de export.
Serveren bij Rijke visgerechten, schaaldieren, blank vlees en gevogelte met diverse bereidingsmogelijkheden, geurige Mediterrane en Aziatische smaken, pasta’s, asperges, milde tot pittige romige kazen.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten
Kromme Watergang "Rooted Rebel"
Vegetarisch tussen of hoofdgerecht
- "Rooted Rebel", Rookwortel, Pinda, Kimchi
INSTRUCTIEVIDEO
met deze knop
Kromme Watergang scharrelbig
- Gepekelde ‘Barbacoa’ scharrelbig
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

Alicante Paisaje Mediterráneo Tinto
Producent Casa Agrícola Pepe Mendoza
Classificatie DO Alicante
Soort Wijn Volle rode wijn
Druivenras(s)en syrah 70%, monastrell (mourvèdre) 15%, giró 10%, alicante bouschet 5%
Sluiting Kurk
Land Spanje
Wijnregio Valencia
Karakter Roodpaars tot rood van kleur, middel intens. In de geur tonen van zwarte kersen, bramen, blauwe pruimen, drop, laurier en lavendel. In de smaak wat balsamico, trekdrop, den, tijm en rozemarijn, vol dik donkerrood fruit, Mediterraans van karakter, aangename tannines. Goede afdronk, opwekkende frisheid en hoge doordrinkbaarheid.
Wijnbereiding De druiven komen van de percelen El Veneno en Los Burros in Alto Vinalopó. De druiventrossen worden soms geknipt om overrijpheid te voorkomen. Na de handmatige oogst en selectie worden de verschillende rassen apart gevinifieerd met de druifeigen gistculturen uit wijngaard en kelder. 30% van de druiven worden met hele trossen vergist. Na de gisting wordt de wijn geperst en gelagerd op tanks en houten vaten van 500 l. Na de malolactische gisting lagert de wijn nog enige tijd op tank of vat en worden tussen november en mei elke 10 dagen de vaten bijgevuld om oxidatie te voorkomen en de wijn stabiel te houden. Voor botteling wordt de assemblage gemaakt, volgt alleen een heel lichte filtratie en minimale toevoeging van sulfiet.
Gebied gegevens De DO Alicante valt onder de autónoma Valencia en is een regio in het zuidoosten van Spanje die de naam gekregen heeft van de stad Alicante aan de kust in de provincie Alicante en ligt voor een klein gedeelte in Murcia. De DO omvat ruim 10.000 ha wijngaard, deels gelegen aan de kust, deels in het binnenland, waar in het algemeen de hoogste kwaliteit druiven geteeld worden. Het gebied kent twee subzones: subzone La Marina Alta (noordelijk van de stad Alicante) en Vinalopó (ten westen van de stad Alicante). Aan de kust is relatief meer moscatel aangeplant terwijl in het binnenland meer nadruk ligt op de monastrell en garnacha tintorera. Aan de kust is het klimaat mediterraan met ongeveer 400 tot 500 mm regen en in het binnenland warm, met weinig regen, slechts 100 tot 150 mm per jaar. De druivenrassen airén, macabeo, moscate, monastrell en garnacha tintorera hebben zich prima aangepast aan dit warme landklimaat en groeien vaak traditioneel ‘en vaso’, in struikvorm. Internationale rassen als chardonnay, cabernet sauvignon, merlot en syrah veelal geleide snoei. Grote temperatuurverschillen in het binnenland tussen dag en nacht zorgen dat de druiven hun zuren behouden. De grond is daar stenig met kalk en zand en houdt het weinige vocht wat er is lang vast. Aan de kust vinden we meer kleibodems.
Gegevens producent Pepe Mendoza is jaren de wijnmaker geweest bij een van de toonaangevende familiebedrijven in Alicante: Enrique Mendoza. Na ruim 25 jaar ervaring is hij een aantal jaar geleden met zijn vrouw Pepa Agulló en hun kinderen een klein gespecialiseerd familieproject Casa Agrícola Pepe Mendoza begonnen met 24 ha wijngaard. Percelen liggen zowel in het hoger gelegen Alto Vinalopó gedeelte (14 ha met monastrell, syrah, alicante bouschet, airén en macabeo) als in Marina Alta in het noorden van de DO (10 ha met giró en moscatel de alejandría). Aanplant is traditioneel ‘en vaso’ (gobelet) met tussen de 1.000-1.800 stokken per ha, minimaal 30 tot bijna 100 jaar oude stokken, niet geïrrigeerd. Wijngaarden worden biologisch bewerkt en certificering volgt binnenkort. Pepe maakt deze wijnen met minimale interventie tijdens de vinificatie en opvoeding. Dat wil zeggen: soms gedeeltelijke vergisting (tot 30%) met hele trossen, vergisting met natuurlijke gisten, niet meer dan 14% alcohol (dat is laag in deze regio), weinig houtinvloeden, geen klaring, geen koude stabilisatie, heel lichte tot geen (papier)filtratie, minimale toevoeging van sulfiet. De Pureza wijn is een orange wine vergist op de Juan Padilla amfoor. In totaal maakt Pepe maximaal 80.000 flessen per jaar en kan met deze alternatieve manier van wijnbouw en wijnmaken met recht een nieuwe ster aan het front in Alicante (en Spanje) genoemd worden.
Serveren bij Bij geroosterd, gegrild rood vlees, wild, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 16 à 18ºC
Overige informatie De monastrell druif is in Frankrijk bekend onder de naam mourvèdre. Hij komt veel voor in Alicante, Yecla en het Jumilla gebied. Het sap van de garnacha tintorera is gekleurd. Het druivenras is ook bekend als alicante bouschet en komt verder voor in de Languedoc en Alentejo in Portugal. Het is een kruising van petit bouschet en grenache/garnacha uit de periode 1855/1865 gemaakt door Henri Bouschet. Giró is een ras dat waarschijnlijk van origine van Mallorca komt. Pepe bezit 9 ha van de totaal 50 ha in Alicante en op Mallorca staat nog zo’n 8 ha. De hond op het etiket is de teckel Lola die de familie heeft.
Allergeen sulfieten

Brunello di Montalcino
Producent La Gerla
Classificatie DOCG Brunello di Montalcino
Soort Wijn Krachtige rode wijn
Druivenras(s)en sangiovese grosso (sangiovese)
Sluiting Kurk
Land Italië
Wijnregio Toscana
Gebied Montalcino
Karakter Diep bruinrood. Intens bouquet. Zachtkruidige, ronde inzet, rijk en vol in de mond. Naast fruit (bosbessen en pruimen) ook laurier, omlijst door zachte tonen van hout. Zeer lange afdronk.
Wijnbereiding De eerste selectie gebeurt in de wijngaard, er wordt handmatig geoogst, met daarna een 2e selectie op de sorteertafel als de druiven binnenkomen in de kelder. Daarna volgt het ontstelen en de vergisting. De druiven vergisten op max 30°C in roestvrijstalen tanks en blijven 2 weken macereren op de schillen. Regelmatig wordt de hoed ondergedompeld voor beluchting en meer geur- en kleurextractie uit de schillen. De jonge wijn rijpt dan op Slavonisch eiken gedurende 3 jaar. Het zijn grote vaten met een inhoud van 50 tot 100 hl. Daarna volgt nog een half jaar tot een jaar flesrijping. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken voor deze Brunello is 25 jaar.
Gebied gegevens Brunello di Montalcino komt uit zuidelijk Toscane, 50 km ten zuiden van de stad Siena. Het schitterend op een heuveltop gelegen dorp Montalcino is het centrum van het gebied waar de beroemdste wijn van Italië gemaakt wordt. Het wijngebied is recentelijk ‘ontdekt’; in 1960 waren in totaal 60 ha beplant met wijnstokken, 50 jaar later zijn dat er 2.000. De bodems zijn er schraal, bevatten leem en wat kalk. Ook is er veel wind, belangrijk voor het drogen van de trossen na vochtig weer. Hierdoor kan de vorming van rot worden voorkomen. Ook de wind van de zee op 50 km afstand zorgt voor koelte. Hier produceert de brunello druif, overigens in de Chianti sangiovese genoemd, een zeer aromatische en elegante wijn.
Gegevens producent In 1976 kocht Sergio Rossi dit landgoed dat eigendom was van de Biondi-Santi familie en in 1978 werd het domein La Gerla geboren. Na het overlijden van Sergio Rossi in 2011 kwam de dagelijkse leiding in handen van Alberto Passeri, de wijnmaker en mede-eigenaar. De weduwe van Sergio, Donatella Monforte, is mede-eigenaresse. Zij worden bijgestaan door vriend en oenoloog Vittorio Fiore. De bijna 12 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 2 gedeeltes, 6 hectare direct bij het wijnbedrijf aan de noordzijde van het dorp Montalcino op een hoogte van 320 meter en 6 hectare aan de zuidzijde van de appellatie bij het gehucht Castelnuovo dell’ Abbate. Aan de noordzijde geven de oude Biondi-Santi klonen veel finesse en verfijning. De wijngaarden in het zuiden zijn beduidend warmer en geven rijkdom en kracht. Juist de assemblage van deze 2 gebieden bepaalt de structuur van La Gerla. Jaarlijkse productie is 75.000 flessen. Er wordt biologisch gewerkt, maar niet gecertificeerd.
Serveren bij Bij stevig roodvlees, ouder lam, wild en gerechten met paddenstoelen, stoofgerechten, risotto’s, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur 18ºC
Allergeen sulfieten
Kromme Watergang Dame Blanche
- Feestelijk Zeeuws nagerecht
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop

MAGITA Sweet Cuvée Tokaji / Béres
Kleur: Zoete witte wijn
Land: Hongarije
Streek: Tokaj
Producent: Béres, Erdöbénye
Druivenrassen: furmint 60%, hárslevelü 15%, kövérszölö 25%
Karakter: Goudgele wijn met de zeer prettige geur van honing, rijp geel en steenfruit. In smaak hele mooie balans tussen zuren en suikers met tonen van perzik, meloen en ananas, iets van tuttifrutti.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn worden laat in de herfst handmatig geplukt, ontsteeld en gekneusd, het sap laat men een nacht bezinken. De wijnen worden apart per druivenras gefermenteerd, deels in RVS tanks, deels in houten vaten. Na de vergisting resteert zo’n 100 gram restsuiker. Daarna worden ze gemengd en nog zo’n 24 maanden in gebruikte eiken vaten gerijpt. Édes is in het Hongaars zoet.
Producent gegevens: De familie Béres, in Hongarije zeer bekend van het homeopathische geneesmiddel Béres Druppels, heeft in 2002 het wijndomein in Erdöbenye gekocht. Inmiddels staat er een zeer modern wijnbedrijf met een wijnkelder voorzien van de modernste apparatuur. Van de 45 ha wijngaarden, die geheel rond het wijnbedrijf liggen, worden zeer karakteristieke droge, halfzoete en zoete Tokaj wijnen gemaakt. De jaarlijkse productie bedraagt 100.000 flessen. De familie is zeer begaan met de tradities van wijnmaken en het wijngebied Tokaj in het algemeen. Een jong, dynamisch bedrijf dat veel waarde hecht aan kwaliteit.
Gebied gegevens: Tokaj (gebied heette vroeger Tokaj Hegyalja, de Tokay heuvels) is het meest noordoostelijke wijngebied van Hongarije. Het gebied is zeer smal en bijna 100 km lang, 5.840 ha zijn beplant met de wijnstok. De wijngaarden lopen gedeeltelijk door in Slowakije waar ook (Slowaakse) vaak meer oxidatieve Tokajsky wordt gemaakt. Door de aanwezigheid van de rivieren de Bodrog en de Tisza aan de voet van de uitlopers van de Zemplèn bergen heeft dit gebied een zeer gunstig micro klimaat. De bodem is een mengeling van diverse vulkanische gesteenten met löss, waardoor de verschillende wijngaarden een eigen karakter hebben. Dankzij de lange warme herfstperiodes, met ochtendnevels van de rivieren, worden in Tokaj al sinds de 16e eeuw zoete wijnen met botrytis gemaakt. Zes druivenrassen zijn toegestaan, de grootste met 60% aanplant is de furmint, hárslevelü (30%), sárgamuskotály oftewel de muscat à petit grains met 5% en de zéta, kövérszölö en kabar die samen ook 5% uitmaken. Het is een uniek gebied met de productie van fraaie droge wijnen tot de meest nobele zoete wijnen van de wereld. Sinds 2002 is het wijngebied Tokaj Unesco werelderfgoed.
Serveren bij: Bij niet te zoete desserts met fruit, kwark en specerijen. bij gerechten met ganzen/eendenlever, rilette’s. In plaats van Port bij vele soorten kaas, vooral roodflora en blauwaderkaas.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: Magita was een schone dame, ter plekke bekend uit een eeuwenoude legende. De Hongaren hebben de productiemethode aan de Turken te danken. Toen die in 1620 de streek binnenvielen, kon de oogst pas in november worden binnengehaald. Daardoor begonnen de druiven uit te drogen en te verschrompelen (edele rotting). Om iets van het jaar te redden werden de druiven toch verwerkt. Tot ieders verbazing bleek deze wijnrot het suikergehalte te verhogen en de smaak van de wijn te verbeteren. De botrytis werd beschouwd als een godsgeschenk. Sinds 1730 is Tokaji een officiële herkomstbenaming en daarmee de eerste regio ter wereld.
5-gangenmenu combi menu vegetarisch
Inclusief brood van Vanmenno
Aan de Poel - Thaise pastinaaksoep en een eclair met crème van eekhoorntjesbrood
Parkheuvel - Rode Biet Dry-aged, Kwartel ei, little gem, punt radijs, pijnboompitten
de Librije - Gebakken bloemkool, kerrie madras, gerookte amandel
de Kromme Watergang - "Rooted Rebel"
Parkheuvel - Spongecake
uitverkocht
met deze knop

Classificatie: Qualitätswein, VDP Gutsriesling
Soort wijn: Lichte witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Duitsland
Streek: Mosel
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenras(sen): riesling
Karakter:
Krachtige frisse, aromatische geur van vlierbloesem en perzik. Droge rinsige inzet, met veel body en sap en vervolgens een aangename mineraliteit met geïntegreerde frisse zuren en een zijdezachte afdronk met concentratie, lengte en finesse.
Wijnbereiding:
Na een handmatige oogst gaan de druiven van 30 jaar oude stokken deels in roestvrij stalen tanks en deels in foeders voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Er vindt bij deze wijn geen malolactische gisting plaats. Dit totale proces van vinificatie en lagering neemt ca. 6 tot 7 mnd in beslag, men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling zonder klaring plaatsvindt.
Gegevens producent:
Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:
Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:
Aperitief, bij visgerechten ( niet gerookte ) zoals ceviche, schaal en schelpdieren, sushi's of andere Aziatische, ook pittige smaken, romige frisse kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10 C
Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt, de huidige gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.
Allergenen: sulfieten

Weissburgunder
Classificatie: Qualitätswein
Kleur: Volle witte wijn
Land: Duitsland
Streek: Mosel-Saar
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen: weissburgunder (pinot blanc)
Karakter: Veel geur met rijp exotisch fruit en bloemen in de neus. De volle inzet met filmend en romig karakter en de lichte hint van hout geven de wijn een rijk en geconcentreerd karakter. De ondergrond van leisteen, kalksteen en ook nog zand en rhyoliet geeft de wijn een gelaagdheid en elegantie.
Wijnbereiding: Na een handmatige oogst gaan de druiven in roestvrij stalen tanks voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op RVS en barrique neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag en men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt in mei.
Producent gegevens: Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet met name in Ürzig) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt. In 2019 is de nieuwe ultra moderne kelder in gebruik genomen, een op zijn minst architectonisch opvallend gebouw in de nog steeds klassieke Saar/Mosel regio.
Gebied gegevens: Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is het oudste en één van de mooiste wijnstreken (totaal bijna 8.800 ha) van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren behouden blijven. Het Saar Bereich is minder beschut tegen de koude wind en daarom zijn deze wijnen vaak wat gereserveerder in structuur. Dit brengt een hoger zuurgehalte met zich mee, waardoor ze langer bewaard kunnen worden. Door het warmer wordende klimaat heeft de Saar steeds meer het voordeel dat het in het Mosel gebied de koelste regio is. De bodem werkt op twee manieren gunstig mee. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk. Op de vlakkere delen langs de rivier staat vooral müller-thurgau.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte, groentegerechten, asperges, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten, milde romige kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt. De huidige traditionele gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.

Rivesaltes Domaine des Schistes VDN Solera
16% alc
Classificatie: A.C. Rivesaltes
Soort wijn: Krachtige zoete witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek:Roussillon
Producent:Domaine des Schistes, Estagel
Druivenras(sen): macabeu, grenache gris
Karakter:
Amberkleurig met een rijk aroma van gedroogd fruit, tabak en honing, karakteristiek voor de oude Rivesaltes uit de regio. In de smaak iets van walnoten, honing en sinaasappelschil met een rijk en zwoel mondgevoel dat lang nablijft.
Wijnbereiding:
De druiven krijgen een korte schilweking en worden dan direct geperst, waarna de gisting begint. Tijdens de gisting wordt er neutrale wijnalcohol toegevoegd (mutage sur môut) waardoor de gisting stopt. De gisting en het eerste gedeelte van de rijping gebeurt op cementen cuves en oude foeders, grote houten vaten. Om positieve oxidatie te bevorden worden de vaten niet geheel bijgevuld. De verfijning vindt plaats in eikenhouten demi-muids waarbij de wijn wordt vermengd volgens het 'solera' systeem. De stokken zijn 40 jaar oud, het rendement is slechts 30hl/ha.
Gegevens producent:
Jacques en Nadine Sire zijn sinds 1990 de enthousiaste eigenaren van Domaine des Schistes in Estagel. Dit fraaie dorpje ligt in het beste deel van de Roussillon, het verweerde, ruige gebied aan de voet van de Pyreneeën. De 55 ha grote wijngaard bestaat uit voornamelijk een rotsachtige bodem van mergel, hier en daar kalk en gelaagde schiste, oftewel leisteen. De ruim 40 jaar oude wijnstokken zijn carignan, grenache noir, syrah, lladoner pelut (garnacha peluda) en nog iets grenache blanc. De helft van hun wijnen zijn bestemd voor de export, de verkoop vindt bijna geheel in restaurants plaats. Domaine des Schistes is een exponent van de grote mogelijkheden van dit gebied. De Franse wijnpers verbaast zich er over, dat Jacques en Nadine en zoon Mickaël, elk jaar weer de wijnen van hun domein naar een hoger niveau weten te tillen. Sinds de jaargang 2007 is zoon Mickaël als gediplomeerd oenoloog mede verantwoordelijk voor het hoge niveau van de wijnen.
Gebied gegevens: De Roussillon is het zuidelijkste gedeelte van het vasteland van Frankrijk en heeft een Middellands zeeklimaat. Door een grote verscheidenheid van bodem en microklimaten (terroirs) en het gebruik van een 20-tal veelal lokale druivenrassen, is er een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen. Momenteel komen er werkelijk juwelen van wijnen vandaan. Was er in de eerste helft van de vorige eeuw nog meer dan 70.000 ha in productie, momenteel ligt dit rond de 40.000 ha. Dit is het gevolg van het streven naar meer kwaliteitswijnen. De bodem varieert van kalk en mergel tot graniet en leisteen; deze laatste is een arme grondsoort die moeilijk water vasthoudt. De wortels van de wijnstok moeten zich tussen de leisteenplaten doorpersen op zoek naar vocht, een ideaal uitgangspunt om kwaliteitswijnen te produceren.
Serveren bij:
Perfect bij foie gras met vijgen, chocoladetaart, desserts met noten en specerijen (mousse au paind’épices), rijpe kazen en bij een mooie sigaar.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
Voor deze Rivesaltes worden de druiven, perceel na perceel, handmatig geplukt op basis van volledige (over)rijpheid waarbij de druiven een minimaal potentieel alcoholgehalte van 15,5% moeten hebben. De oudste wijn in de Solera is momenteel 20 jaar oud. Er wordt per jaar maximaal 20 tot 30% van de oudste vaten gebotteld, dit om de kwaliteit te bewaken.
Allergenen: sulfieten

Vasse Felix ‘Filius’ Chardonnay
Kleur:Volle witte wijn
Land:Australië
Streek:Western Australia,Margaret River
Producent:Vasse Felix, Cowaramup
Druivenrassen:chardonnay
Karakter:Complexe, rijke aanzet met in de geur tropisch fruit, ananas, kruiden, kokos. De smaak is vol, met sappig rijk fruit o.a. citrus, vrij intens en goed in balans. In de afdronk veel rijp fruit, licht eiken en iets rokerig.
Wijnbereiding:Deze chardonnay werd op barrique vergist en onderging voor zuur afbouw deels de malolactische gisting. Daarna rijpte de wijn op de lie gedurende 9 maanden verder op kleine eiken vaten, waardoor de smaak van eiken beperkt aanwezig is.
Producent gegevens:Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Western Australia. Opgericht door Dr. Tom Cullity heeft Vasse Felix nu een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Nadat het wijnhuis in 1987 werd overgenomen door de familie Holmes à Court, is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen. De productie bestaat uit 2,5 miljoen flessen, waarvan 1 miljoen van de 160 ha van Vasse Felix en de rest van 150 ha wijngaard nabij Jindon. Tevens worden, zoals in Australië gebruikelijk is, op contractbasis druiven bijgekocht. De wijngaard van Vasse Felix ligt 120 meter boven zeeniveau, de bodem bestaat uit rode leem met een ondergrond van klei. Alle moderne technieken om de kwaliteit te verbeteren worden toegepast. Wijnmaker Virginia Willcock maakt hier al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij overgegaan naar gebruik van natuurlijke gisten en gedeeltelijke hele trossen fermentatie. Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Rood is zo goed als goede Bordeaux, wit als Bourgogne. Virginia is in 2012 uitgeroepen als ‘Australian Winemaker of the Year’ en Vasse Felix als beste ‘New World Winery of 2017’.
Gebied gegevens:Ruim 200 km ten zuiden van Perth in Western Australia ligt het wijngebied Margaret River. De eerste druiven werden geplant in 1965, momenteel zijn 2500 hectaren met wijnstokken beplant. Het gebied behoort door de invloed van de zee tot de koelste van heel Australië. Juist die meer ingetogen, frisse stijl wordt bij liefhebbers zeer gewaardeerd. De meest aangeplante druivenrassen voor rood zijn cabernet sauvignon, shiraz en pinot noir, voor wit chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Margaret River moet het puur hebben van hoge kwaliteit, het volume is zeer beperkt. Export is van oudsher zéér belangrijk, met 1.7 miljoen inwoners is de lokale markt beperkt en de bevolkte delen van Australië, waar trouwens ook wijn gemaakt wordt, liggen op minimaal 3000 km.
Serveren bij:Bij rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren gegrild/geroosterd, blank vlees en gevogelte in romige combinaties, pasta’s, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur:10 à 12ºC

Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!


Aldea Verdejo (Alcoholvrij)
Kleur: Alcoholvrije witte wijn
Land: Spanje
Producent: Producto de Aldea, Valga, Pontevedra
Druivenrassen: verdejo
Karakter: Wijn gemaakt van 100% verdejo, bleekgeel van kleur met in de neus aromatische geuren van fris fruit zoals appel, kiwi, passiefruit, “druivig”, sappig en een klein restzoetje.
Wijnbereiding: De druiven ondergaan net als in de normale wijnbereiding een alcoholische vergisting in het land van herkomst. De spinning cone techniek is een alcohol verwijder systeem met draaiende kegelvormige kolommen, dat gebruik maakt van een two-stage methode voor het scheiden van vluchtige aroma’s- en essences en alcohol. De draaiende kegelvormige kolommen worden gebruikt in een vorm van vacuümdestillatie bij lage temperatuur om de alcohol voorzichtig uit de wijn te extraheren. Hierdoor wordt het effect op de smaak van de wijn behouden.
Serveren bij: Als alcoholvrij aperitief en als alternatieve begeleiding bij het eten, houd wel rekening met iets restzoet in combinaties met gerechten.
Serveertemperatuur: 6 à 8ºC

Lussory Tempranillo (Alcoholvrij)
Kleur: Alcoholvrije rode wijn
Land: Spanje
Producent: Lussory Wines, Santiago de Compostela
Druivenrassen: tempranillo
Karakter: Wijn gemaakt van de tempranillo druif, met name bekend uit de beroemde Rioja- streek in Spanje. In de geur ‘druivig’ fruit en aroma’s van kersen en bramen, iets aards. In de smaak veel fruit, sappig met een klein zoetje in de afdronk.
Wijnbereiding: De alcohol wordt uit de wijn gehaald door middel van vacuüm. De basiswijn met alcohol wordt in een glazenbuis van 22 meter hoog gegoten. Rondom de buis zitten uitstulpingen waar de alcohol middels een vacuümmethode uit de wijn wordt getrokken. Door vele filters en vertragingen in de buis, wordt onderin de alcoholvrije wijn opgevangen. Dit wordt in totaal vier keer gedaan waardoor de alcohol van 12% naar 9% gaat en van 9% tot 6%, van 6% tot 3% van 3% tot < 0% Dit alles gebeurt op 32 graden Celsius. Hierdoor blijft de smaak van de basiswijn zoveel mogelijk behouden zonder de alcohol. Deze wijn is ook 100% alc. vrij en Halal gecertificeerd.
Serveren bij: Als alcoholvrij aperitief en als alternatieve begeleiding bij het eten, houd wel rekening met iets restzoet in combinaties met gerechten.
Serveertemperatuur: 16ºC



Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Morbier Aop Affine, Morbier (Jura) Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
St. Maure de Touraine AOP Fermier, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk

Petit Brie, Brest Frankrijk
Manchego D.O.P. 4 maanden, La Mancha Spanje
Pérail Papillon, Aveyron, Frankrijk
Rochebaron, Beauzac, Frankrijk
Epoisses, Gevrey Chambertin Frankrijk
Geschikt voor zwangere vrouwen.

Met deze steker kunt u de voorgerechten van Parkheuvel, de Kromme Watergang en Brut172 net zo mooi krijgen als op de foto. Ook onmisbaar om in huis te hebben voor iedere hobbykok.

Cadeaucheque 250 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €250,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €250,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling.
De Kromme Watergang is een restaurant in het Zeeuwse Hoofdplaat, waar chef Erik Vinke met zijn gezin gastronomie en creativiteit combineert. Het restaurant heeft sinds 2011 twee Michelinsterren.
www.krommewatergang.nl
Bekijk ook de andere restaurants.
Blijf op de hoogte van onze nieuwe menus.
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Voor bedrijven Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War ChildMenu's van
A La Carte Bij Jef dinerbox de Librije dinerboxen Bolenius Parkheuvel dinerboxen Parkheuvel BBQ Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.