Jarno Eggen van de Groene Lantaarn** werkt met lokale producten uit Drenthe en Overijsel en dàt proef je in dit sterrendiner voor thuis.
Te bestellen voor bezorging vanaf 6 januari op dinsdag, donderdag en zaterdag.
De boxen zijn mits gekoeld bewaard 2 dagen houdbaar zodat er bijna iedere dag gedineerd kan worden.
4-gangenmenu de Groene Lantaarn
Inclusief brood van VanMenno
- Romige paté van biologisch gevogelte, appel, gelei van drop en brioche
- Kabeljauw met spek, crème van rode biet en gepofte zeewieren
- Zacht gegaarde lokale ree, bloemkoolbereidingen, Parmezaanse kaas, mierikswortel
- Taartje van yuzu met ananas en kokos-crèmeux
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Vouvray 'Cuvée Clos de Vaux' Demi-Sec
Producent: Vigneau-Chevreau
Classificatie: AOP Vouvray
Soort Wijn: Krachtige witte wijn (bio)
Druivenras(sen): chenin blanc
Agriculture Biologique
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Loire
Gebied: Touraine
Benaming: Vouvray
Karakter: Volle witte wijn met een perfecte balans tussen frisheid en het zoetgehalte. In de geur wat appel, peer en honing. Verfijnde tonen van bloemen in de royale smaak.
Wijnbereiding: Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende “tris”, plukgangen. De druiven komen van 40 jaar oude stokken uit wijngaarden met een kalk/kleihoudende grond. Er wordt langzaam en zacht geperst, het sap klaart 24 uur waarna de gisting plaatsvindt voor 2 maanden op kleine houten vaten. Na de gisting blijft de wijn tot het voorjaar op zijn lie (= droesem), waardoor de smaak rijker en verfijnder wordt. De wijn rijpt na de botteling in de indrukwekkende, in kalksteen uitgehouwen kelders en kan uitstekend ouderen. Deze wijn heeft ongeveer 20 gram restsuiker.
Gebied: gegevens De stad en het wijngebied Vouvray (ongeveer 2.250 ha. verdeeld over 8 gemeenten) ligt ten oosten van de stad Tours aan de rivier de Loire, in het hart van de Touraine. De tufsteenlaag (krijt) is hier tientallen meters diep en vormt niet alleen de basis voor de mousserende- en witte wijnen van de chenin blanc druif, maar ook voor de kelders die hierin uitgehakt zijn. Hier, op de grens van zee- en landklimaat zijn de zomers grillig en kan de rijpheid van de druiven per jaar zeer verschillen. In koelere jaren is de productie van mousseux en droge wijnen groot, zonrijke jaren geven meer van de demi-sec en moelleux wijnen. Dit zijn vaak weelderige, rijke, honingzoete wijnen van een ongekende kwaliteit met een groot bewaarpotentieel De wijnen van Vouvray kunnen jong worden gedronken maar zeker de zoete hebben duidelijk baat bij enkele jaren flesrijping waarbij na een jaar of vijf de primaire aroma’s plaats maken voor zeer complexe geuren en smaken.
Gegevens producent: Domaine Vigneau Chevreau bestaat al sinds 1875, vandaag de dag staat de vijfde generatie aan het roer. Deze serieuze producent maakt een klassiek type Vouvray, zowel in de droge als in de zoetere versies. Men werkt al sinds 1995 met volle respect voor de natuur op biologisch dynamische wijze. De oogst van 33 ha wijngaard begint hier vaak pas begin tot half oktober en eindigt half november. Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende passages waarin telkens de rijpste druiven worden geplukt. Vouvray is altijd een witte wijn en wordt gemaakt in verschillende typen: droog, halfzoet en zoet, en mousserend. De mousserende versie is een enorm succes, 60% van de totale productie bij Vigneau Chevreau bestaat uit mousserende wijn, veelal gemaakt van druiven van de jongere wijnstokken. Ondanks dat deze mousseux geen jaartal op het etiket heeft, is hij wel degelijk uit een oogstjaar. In kleine oogstjaren is men genoodzaakt voor de sec en mousseux druiven van elders bij te kopen, het kan zijn dat dan het BIO-keurmerk niet op het etiket vermeld staat. Het grootste deel van de productie wordt aan particulieren in Frankrijk verkocht.
Serveren bij: Rijke visgerechten, schaaldieren, wit vlees en gevogelte, pate’s, gerechten met ganzen-eendenlever, prachtige combinatie met paddenstoelen in diverse bereidingen, romige tot pittige kazen zoals Munster, Mont d’Or, Langres, Gruyere, zachte blauwschimmel.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Gruner Veltliner, Ried “Lamm”, Schloss Gobelsburg, Kamptal
Classificatie: DAC Kamptal, Erste Lage
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Oostenrijk
Streek: Kamptal
Producent: Schloss Gobelsburg, Langenlois
Druivenrassen: grüner veltliner
Karakter: Geelgroen van kleur. Frisse, gekruide geur en een hint van appel, abrikoos, iets witte peper en (gedroogde) bloemen. Geconcentreerde, mondvullende smaak en een complexe structuur met naast rins wit fruit als appel en peer, ook fraaie citrustonen en een minerale toets. Rijk en krachtig, tegelijk ook verteerbaar, fris en evenwichtig.
Wijnbereiding: De druiven worden in november met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. De vergisting gebeurt in grote houten vaten van 25 hl. van Manhartsberger eiken, waarin ook de rijping van 7 maanden plaatsvindt. Het rendement van deze wijn ligt op 40 hl/ha en de wijnstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud.
Producent gegevens: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gebied gegevens: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner Veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren zoals kreeft, langoustine, lichte vlees, gevogeltegerechten waar iets restzoet gewenst is, rilette, ganzen/eendenlever, wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De 3,5 hectare grote wijngaard ‘Lamm’ ligt aan de voet van de heuvel Heiligenstein met een perfecte expositie op het zuiden. De wijngaard (een van de warmste in de regio) bevat geërodeerd materiaal van de helling Heiligenstein en veel klei en geeft wijnen met kracht en finesse. De vereniging ÖTW (Österreichische Traditionsweingüter) heeft een klassificatie opgezet vergelijkbaar met de VDP in Duitsland. Op dit moment zijn de beste percelen geklassificeert als 1ÖTW (Erste Lage) en mogen de aangesloten producenten dit op hun etiket vermelden.
Producent website: www.gobelsburg.at
Saint-Véran Vieilles Vignes
Producent: Gilles et Jean-Jacques Corsin
Classificatie: AOP Saint-Véran
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bourgogne
Gebied: Mâconnais
Benaming: Saint-Véran
Karakter: Mooi heldergeel van kleur. Mooie, complexe chardonnay met een goede balans, finesse, rijkheid en kracht. Fijne tonen van noten en zacht tropisch fruit. Bescheiden gebruik van eiken vaten geeft de wijn extra ronding en finesse.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geplukt, dan op kwaliteit geselecteerd. Na een zachte persing volgt een korte bezinking van de most. Vergisting met natuurlijke gist op een lage temperatuur in roestvrij staal, tijdens de vergisting gaat een deel, gemiddeld 1/3e, op 4 tot 7 jaar oude eiken vaten, met regelmatige bâtonnage. In mei/juni wordt de houtgerijpte wijn geblend met de wijn uit de stalen tanks, waarna de wijn op fles gaat. Gemaakt van vieilles vignes, oude stokken van 40 jaar.
Gebied gegevens: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt. De beste witte wijnen met een eigen AOP komen echter uit enkele met naam genoemde dorpjes ten westen en zuid westen van de stad Mâcon, t.w. Saint Véran (ruim 770 ha), Pouilly Fuissé (760 ha) en sinds 1999 ook Viré-Clessé (407 ha). Saint-Véran is een relatief jonge appellatie (sinds 1971) en de wijnen werden voorheen veelal als Mâcon-Villages op de markt gebracht. Rond Prissé en Davayé (waar Corsin zit) worden de beste Saint-Vérans gemaakt, vaak zeer betaalbaar en in een prima Mâconnais stijl.
Gegevens producent: Gilles Corsin (1983) is verantwoordelijk voor de vinificatie, zijn broer Jean-Jacques (1974) heeft de verantwoording over de wijngaard. Zij vormen de 5e generatie op dit prachtige wijnbedrijf, dat al sinds 1864 in de familie is. De 13,6 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 34 percelen en gelegen in de wijndorpen Davayé (voor de Saint-Véran), Solutré en Fuissé (4 ha voor de Pouilly-Fuissé). Men bezit veel oude wijnstokken, de plantdichtheid is hoog, 8.500 stokken per ha. De hoogte varieert van 180 tot 280 meter. Gilles en Jean-Jacques zijn zeer gedreven wijnmakers, met veel kennis en ervaring worden hier kwalitatief hoogstaande wijnen gemaakt, die internationaal gezien tot de top van het gebied behoren.
Serveren bij: Vis, schaal- en schelpdieren met vele bereidingsmogelijkheden, blank vlees en gevogelte, groentegerechten en salades, Aziatische gerechten, milde tot romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten
Chardonnay 'Groblja' Vedrignano, ll Cru Classificazione
Producent Domaine Vicomte de Nouë-Marinic
Soort Wijn Krachtige witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Slovenië
Wijnregio Primorje
Gebied Brda
Karakter Geel, geelgroen van kleur. In de geur verfijnde toast, hout en bloemig. In de smaak aangenaam droog, prachtige verfijnde zuren, licht botertje, voldoende ondersteund door de houtlagering. Complex glas wijn met frisheid, aangenaam citrus, gebalanceerd hout. Doet denken aan een hoge Bourgogne en is zeker in die stijl gemaakt.
Wijnbereiding De druiven worden handmatig geplukt en in de moderne kelders traditioneel 14 dagen vergist door druifeigen gisten op houten cuves bij lage temperatuur om zo de fraaie aroma’s te behouden. De wijn wordt 12 maanden opgevoed op gebruikt Frans eiken en ondergaat de malo. Daarna lagert men de wijn nog 12 maanden op rvs en na een lichte klaring en filtering wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens Primorska (Primorje betekent ‘bij de zee’) is het meest westelijk gelegen, omvat 8.000 ha en is een van de 3 wijnbouwzones (naast Posavje in het midden/zuidoosten en Podravje in het (noord)oosten) in Slovenië. In deze zone zijn een 5-tal gebieden als ZOP (kwaliteitswijn uit één district) zoals Vipavska Dolina (de vallei van de Vipava rivier, wat meer landinwaarts), Kras (vlakbij de stad Triëst) en Goriška Brda ZGP (premium kwaliteitswijn uit één district). Het gebied is eigenlijk een voortzetting van het Collio (in het Sloveens: Brda oftewel heuvels) gebied bij Goriziano (in het Sloveens: Goriška). Het gebied is naast heuvelachtig ook mediterraan van klimaat en men maakt hier ongeveer 60% wit en de rest rood. Qua druivenrassen en stijl behoorlijk Italiaans, maar dat is logisch gezien de geschiedenis en ligging. Meest aangeplante ras in wit is de ribolla gialla (rumena rebula), verder voor zoete wijnen verduzzo (verduc), picolit (pikolit) en in rood refosco (refošk), pinot noir, merlot en cabernet sauvignon. In Vipavska Dolina is het klimaat naast de invloed door de zee iets meer door land beïnvloed en heeft men soms last van de harde bora (burja)-wind. Naast rebula heeft men hier ook veel malvazija en laški rizling (welschriesling) staan. Internationale druivenrassen zoals sauvignon blanc, chardonnay, merlot en cabernet sauvignon gedijen hier ook prima. Beide gebieden maken zeer verrassende wijnen op hoog niveau, men maakt vaak vooruitstrevend wijn, schuwt geen experiment en ontwikkelt sinds begin jaren 90 van de vorige eeuw een eigen karakteristieke stijl.
Gegevens producent De familie Marinic bezit 140 ha wijngaard in de gebieden Vipavska Dolina en Goriška Brda. Veel van de wijngaarden zijn oud tot zeer oud en weer door Alis Marinic in gebruik genomen. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 30 tot 60 jaar. Bij Marinic maakt men 90% wit en een beetje rood van de lokale refosca en de internationale merlot, cabernet sauvignon en pinot noir. Verder zijn in wit friulano, sauvignon blanc, pinot grigio, malvazija en vooral chardonnay goed vertegenwoordigd. Dat is niet vreemd gezien de band met de Bourgogne via mede eigenaar Charles-Louis de Noüe, voorheen werkzaam bij Domaine Leflaive en familie van. Logisch dat men biodynamisch werkt, met druifeigen gisten werkt, weinig sulfiet toevoegt, op terroir vinifieert, aangenaam droog, wijngaarden heeft op kalksteen en klei (met veel rotsen) en men vooral Frans eiken gebruikt (of acaciahout) bij de wijnen die houtvergisting en lagering krijgen. Ook de Oostenrijkse traditie van de classificatie uit de 18e eeuw van keizerin Maria Theresia is weer in ere hersteld en worden op de Érigone en Domaine Victomte de Noüe Marinic wijnen apart vermeld. Marinic bezit in deze classificatie alleen niveau I t/m V van de totaal negen niveau’s (t/m IX). De basis Marinic wijnen zijn voornamelijk gelagerd op rvs, loepzuiver, schoon en spannend gemaakt en geven enorm veel waar voor je geld. De Érigone wijnen zijn complexer, hebben hout en een enorme spanning. De top lijn bestaat uit single vineyard wijnen als Tejca en Groblja, zijn ongelofelijk complex, verfijnd en doen niet onder voor menig Bourgogne. En dan te bedenken dat men hier pas sinds 2019 de eerste wijnen samen gemaakt heeft. Dat beloofd veel voor de toekomst.
Serveren bij Bij volle, rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren, blank vlees en gevogelte, geroosterd of gegrild, groentegerechten, salades, paella’s, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur 9 à 10ºC
Overige informatie De wijn wordt gemaakt van minimaal 45 jaar oude stokken en het Groblja perceel van 1,5 ha heeft een ‘ponca’ bodem, de lokale naam voor een bodem met mergel en kalk op een leistenen onderbodem. Het bedrijf is in conversie naar biodynamische teelt.
Allergeen sulfieten
Producent website domaine-nouemarinic.com
Valpolicella Classico Ripasso ‘Marogne’
Classificatie: DOC Valpolicella Classico Superiore
Kleur: Volle rode wijn
Land: Italië
Streek: Veneto
Producent: Fratelli Zeni, Bardolino
Druivenrassen: corvina 60%, molinara 20%, rondinella 20%
Karakter: Vol rood van kleur, geconcentreerde geur van viooltjes, rood kersenfruit. Rijke, volle inzet. Droog met een intense smaak waarin veel rood fruit, kersen en morellen. In de afdronk iets licht zoet van rozijnen en een licht bitter.
Wijnbereiding: De druiven zijn geplukt in 3 plukgangen, 30% in het begin van de oogst, 20% tijdens en 50% aan het eind van de oogst. Dit doet men om zo veel mogelijk verschillende smaken in de wijn te krijgen, van fruit dat maar net rijp is tot overrijp rood fruit. De druiven van de 1ste en 2e pluk laat men indrogen. Na de 3e pluk volgt de vergisting van de totale oogst gedurende 8 à 10 dagen, waarna de wijn in februari gedurende 1 week in contact gebracht wordt met de lie/bezinksel van Amarone, waardoor de wijn nog een kleine vergisting krijgt. Hierdoor krijgt deze ‘Ripasso’ zijn volle, rijke smaak. (Voor alle duidelijkheid: Amarone is een zeer bijzondere Valpolicella, die gemaakt wordt van maandenlang ingedroogde druiven.) Daarna rijpt de ‘Ripasso’ gedurende 10 tot 12 maanden in nieuwe grote vaten van 1500 liter, gemaakt van Frans eiken. Ripasso betekent letterlijk opnieuw passeren, dus de wijn, na de normale gisting, voor de tweede keer in contact brengen met de lie van de Amarone. De Ripasso bevat 4 gram restsuiker/liter.
Producent gegevens: Sinds 1870 maakt de familie Zeni wijn op dit prachtige wijngoed in het noorden van Italië. De traditie en kennis van vijf generaties en het werken met klassieke, inheemse druivenrassen zijn de basis voor het echte Italiaanse karakter van de wijnen van dit huis. Fausto Zeni, terzijde gestaan door zijn beide zussen Federica en Elena, produceert per jaar ongeveer 1 miljoen flessen wijn, waarvan 1/3 deel van eigen wijngaarden. Druiven voor de rest van de productie worden bijgekocht bij boeren in de omgeving waar langdurige contracten mee worden afgesloten om de druivenkwaliteit te kunnen waarborgen en controleren. In 2010 werd een indrukwekkende vatenkelder onder het pand gerealiseerd. Zeni’s wijngaarden liggen verspreid aan de zuidoostoever van het Gardameer. Men exploiteert er ook een, in 2017 gerenoveerd, wijnmuseum. Hier zijn veel voorwerpen uit de wijnbouw te bezichtigen en er kan ook wijn geproefd worden. Borden in het toeristische Bardolino verwijzen naar het ‘Museo del Vino’.
Gebied gegevens: Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. De naam Valpolicella stamt uit die tijd en betekent letterlijk ‘dal van de vele (wijn)kelders’. Het gebied van Valpolicella ligt in de heuvels ten noorden en oosten van Verona. Hier in Fumane heeft Zeni zijn aparte wijnkelder waar de druiven voor alle Valpolicella’s worden gevinifiëerd en die voor de Ripasso’s en Amarone’s worden ingedroogd.
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild (van de greenegg of bbq ) rood vlees, wild, gevogelte zoals eend, stoofgerechten, combinaties met specerijen en zoete componenten, Aziatische smaken, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: Met Marogne wordt bedoeld de kleine muurtjes in de wijngaarden, die dienen om bodemerosie te voorkomen.
Producent website: www.zeni.it
Alicante Giró de Abargues Viñedos Especiales
Producent: Casa Agrícola Pepe Mendoza
Classificatie: DO Alicante
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Druivenras(sen) giró
Sluiting: Kurk
Land: Spanje
Wijnregio: Valencia
Beoordeling Vino Revelación Guía Peñín 2021
Beoordeeld door Peñin
Karakter: Donkerrood van kleur, middel tot intens. In de geur tonen van donker fruit, rokerig, toast, wat hout, kersen, bijna nebbiolo-achtig, blauwe pruimen en iets lavendel. Vol in de smaak, rijpe tannines, ceder, zwarte kersen en bramen, wat balsamico, drop, Mediterraans van karakter, aangename bite en goed gedoseerd Frans eiken. Lange afdronk met een opwekkende frisheid. Mooi stevig glas wijn, in balans en met een prima bewaarpotentieel.
Wijnbereiding: De druiven komen van het perceel in Finca de Abargues in Marina Alta. Deze 60 tot 80 jaar oude wijngaard is gelegen dichtbij de zee. Na de handmatige oogst en selectie wordt 30% vergist met hele trossen met de druifeigen gistculturen uit wijngaard en kelder. Na de gisting in kleine tanks van 1.000 l wordt de wijn geperst en 12 maanden gelagerd op een jaar oude Frans Allier vaten van 500 l. Na de malolactische gisting lagert de wijn op vat en worden tussen november en mei elke 10 dagen de vaten bijgevuld om oxidatie te voorkomen en de wijn stabiel te houden. Voor botteling wordt alleen een heel lichte filtratie gedaan en sulfiet minimaal toegevoegd.
Gebied gegevens: De DO Alicante valt onder de autónoma Valencia en is een regio in het zuidoosten van Spanje die de naam gekregen heeft van de stad Alicante aan de kust in de provincie Alicante en ligt voor een klein gedeelte in Murcia. De DO omvat ruim 10.000 ha wijngaard, deels gelegen aan de kust, deels in het binnenland, waar in het algemeen de hoogste kwaliteit druiven geteeld worden. Het gebied kent twee subzones: subzone La Marina Alta (noordelijk van de stad Alicante) en Vinalopó (ten westen van de stad Alicante). Aan de kust is relatief meer moscatel aangeplant terwijl in het binnenland meer nadruk ligt op de monastrell en garnacha tintorera. Aan de kust is het klimaat mediterraan met ongeveer 400 tot 500 mm regen en in het binnenland warm, met weinig regen, slechts 100 tot 150 mm per jaar. De druivenrassen airén, macabeo, moscate, monastrell en garnacha tintorera hebben zich prima aangepast aan dit warme landklimaat en groeien vaak traditioneel ‘en vaso’, in struikvorm. Internationale rassen als chardonnay, cabernet sauvignon, merlot en syrah veelal geleide snoei. Grote temperatuurverschillen in het binnenland tussen dag en nacht zorgen dat de druiven hun zuren behouden. De grond is daar stenig met kalk en zand en houdt het weinige vocht wat er is lang vast. Aan de kust vinden we meer kleibodems.
Gegevens producent: Pepe Mendoza is jaren de wijnmaker geweest bij een van de toonaangevende familiebedrijven in Alicante: Enrique Mendoza. Na ruim 25 jaar ervaring is hij een aantal jaar geleden met zijn vrouw Pepa Agulló en hun kinderen een klein gespecialiseerd familieproject Casa Agrícola Pepe Mendoza begonnen met 24 ha wijngaard. Percelen liggen zowel in het hoger gelegen Alto Vinalopó gedeelte (14 ha met monastrell, syrah, alicante bouschet, airén en macabeo) als in Marina Alta in het noorden van de DO (10 ha met giró en moscatel de alejandría). Aanplant is traditioneel ‘en vaso’ (gobelet) met tussen de 1.000-1.800 stokken per ha, minimaal 30 tot bijna 100 jaar oude stokken, niet geïrrigeerd. Wijngaarden worden biologisch bewerkt en certificering volgt binnenkort. Pepe maakt deze wijnen met minimale interventie tijdens de vinificatie en opvoeding. Dat wil zeggen: soms gedeeltelijke vergisting (tot 30%) met hele trossen, vergisting met natuurlijke gisten, niet meer dan 14% alcohol (dat is laag in deze regio), weinig houtinvloeden, geen klaring, geen koude stabilisatie, heel lichte tot geen (papier)filtratie, minimale toevoeging van sulfiet. De Pureza wijn is een orange wine vergist op de Juan Padilla amfoor. In totaal maakt Pepe maximaal 80.000 flessen per jaar en kan met deze alternatieve manier van wijnbouw en wijnmaken met recht een nieuwe ster aan het front in Alicante (en Spanje) genoemd worden.
Serveren bij Bij geroosterd, gegrild rood vlees, wild, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 16 à 18ºC
Overige informatie De giródruif is een ras dat ook beperkt (7 à 8 ha) voorkomt op Mallorca en verder op Sardinië, waar het dezelfde naam draagt maar waarschijnlijk een ander ras is. Totaal niet meer dan 100 ha. In Alicante bezit Pepe Mendoza 9 ha in Finca de Abargues in het plaatsje Lliber, minder dan 1 km van de zee. Het perceel is geplant tussen 1940 en 1960 en wordt in de traditionele vasosnoei (gobelt) geteeld. Lage plantdichtheid van 1.200-1.300 stokken/ha. Giró wordt vaak verward met garnacha maar is een ander ras met wijnen die meer structuur en tannine hebben. Kleine productie van 5.500 flessen. De hond op het etiket is de teckel Lola die de familie heeft.
Allergeen sulfieten
Château Filhot, Sauternes
Producent: Anne-Laure Dufour Bonnard
Classificatie: AOP Barsac, Sauternes
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Druivenras(sen): sémillon 80%, sauvignon blanc 18%, muscadelle 2%
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bordeaux
Gebied: Graves & Sauternes
Karakter: In grote jaren zeer aromatisch, rijk aan geuren van rijp gekonfijt fruit, honing, vanille van de houtrijping. Naast de volle, weelderige zoetheid bevat de wijn een opmerkelijke frisheid dankzij de frisse zuren die er tevens voor zorgen dat de wijn goed kan ouderen.
Wijnbereiding: Onder de juiste omstandigheden trekken de rijpe druiven hier een schimmelvorm aan die goed gedijt bij de uit de rivier opstijgende ochtendnevel. Deze schimmel, de Botrytis Cinerea (pourriture noble) perforeert de schil waardoor het sap in de druif wordt geconcentreerd en zeer suikerrijk wordt. Ook geeft de pourriture noble de wijn bijzondere smaaknuances en veel verfijning. De oogst gebeurt in 4 tot 5 plukgangen, elke keer worden alleen de aangetaste druiven uit de tros weggeknipt. Na de gisting rijpt de wijn, afhankelijk van het oogstjaar nog 10 à 15 maanden op nieuwe eiken barriques, houten vaten van 225 liter.
Gebied gegevens: Sauternes is de naam van een klein wijngebied van bijna 2.000 hectare aan de linkerkant van de rivier de Garonne. Het is een relatief vlak gebied, gelegen zo’n 40 km van de stad Bordeaux. Het gebied omvat 5 dorpjes, t.w. Sauternes, Fargues, Bommes, Preignac en Barsac. De bodem van Sauternes (wat hoger gelegen en heuvelachtiger) bevat veel kiezel en in Barsac (mag een eigen herkomstbenaming voeren voor de 850 ha wijngaard) juist vaak veel meer kalksteen. Hier worden de mooiste zoete wijnen van Frankrijk gemaakt. Door het gebied loopt een riviertje, de Ciron, die belangrijk is voor de vorming van de botrytis. Deze speciale schimmel ontwikkelt zich in het warme, vochtige najaar en bedekt via de ochtendnevel de rijpe druiven. Door de hitte van de dag groeien de schimmels snel, zij perforeren de schil, waardoor een deel van het sap wegloopt, er resteert dan een hoogwaardig concentraat van suikers en geur- en smaakstoffen. Dit proces noemt men de ‘pourriture noble’, oftewel ‘edele rotting’. Droge witte wijnen uit deze beroemde streek moeten als Bordeaux Blanc verkocht worden.
Gegevens producent: Château Simon is sinds 1814 eigendom van de familie Dufour. Op de 38 hectare wijngaard staan zowel witte als rode druiven aangeplant. Ongeveer 17 hectare wordt gebruikt voor het produceren van Sauternes. De overige 21 ha wijngaarden worden gebruikt voor de productie van witte en rode AOP Graves en witte en rode AOP Bordeaux wijnen. De bodem bevat hier veel kalk en klei met hier en daar concentraties kiezel. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van Château Simon is 30 jaar, per ha staan 6.000 wijnplanten. Sinds 1983 werkt men al aan het terugdringen van het gebruik van pesticides en insecticiden. Er werken nu 3 generaties Dufour in het bedrijf, er is veel kennis op het gebied van wijnbouwbeheer en vinificatie. Anne-Laure en pauline zijn de jongste generatie die op château Simon zorgen voor de altijd hoge kwaliteit voor een zeer nette prijs.
Serveren bij: Bij rilette’s, ganzenlever of eendenlever, stoofgerechten van blank gevogelte en paddenstoelen, desserts van rood fruit, perzik, abrikoos, peer, crème brulée en klassieke soufflé’s.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Bij langdurige regen in het najaar kan de ‘edele’ rotting veranderen in een schadelijke variant, de ‘grijze’ rotting. Dan is de oogst verloren, en wordt in het slechtste geval dat jaar geen wijn gemaakt. Wijnen uit de AOP Barsac mogen ook als AOP Sauternes op de markt gebracht worden. Dit wordt in de export vaak gedaan omdat Sauternes bekender is dan Barsac.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kus van Thérèse Cava Brut
Kus van Thérèse Cava Brut wordt gemaakt volgens de Métado Traditional, met een tweede gisting op fles en een rijping van minimaal 9 maanden. De Cava wordt gekenmerkt door licht getoaste aroma's en een explosie aan fruit. Waar de Macabeo zorgt voor frisheid, body en structuur geven de Chardonnay druiven het fruitige en romige karakter aan de wijn. Zeer geschikt als aperitief maar ook bij tapas, salades en koude visgerechten.
Deze wijn is geselecteerd voor De Librije in samenwerking met FinoSfera.
Serveertemperatuur: 6-8 graden
11,5% Vol, inhoud 750ml.
Nederlandse kaasplank van L'Amuse
Petemoei- een rauwemelkse witkorstkaas, uit Zevenaar. Deze boerin heeft het kaasje vernoemd naar de pleegmoeder die de kalfjes groot brengt als ze bij de moeder weggaan.
Fiore- een pepasteuriseerde roodflora uit Lopikerkapel, gemaakt naar Italiaanse receptuur.
Picobello- Een rauwemelkse biologische geitenkaas uit Heeze, Brabant. De melk van de Saanengeiten wordt ook lactisch gestremd, hierdoor ook die krijtachtige structuur.
Goudse Boeren Oplegkaas- Nog slechts geproduceerd door twee boerenbedrijven in Zoeterwoude. Rauwemelkse kaas, gemaakt van uitsluitend zomermelk, als de koeien buiten grazen.
Lazuli- Van de maker van de Fiore komt ook deze blauwaderkaas. De receptuur is die van Gorgonzola, alleen is deze steviger en totaal anders van smaak.
Kaasplank gepasteuriseerd van L'Amuse
Délice de Bourgogne- de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter- een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster, L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve- een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Lady’s Blue- een biologische geitenkaas met blauwader gemaakt van gepasteuriseerde melk tegenwoordig.
6-8 personen, € 129,50 per borrelplank
Luxe charcuterie met onder andere Jambon Iberico 12 maanden gerijpt, Lomo Iberico Bellota en Truffelsalami.
Een uitgebreide selectie bourgondische kazen uit binnen en buitenland.
2-5 personen
Luxe charcuterie met onder andere Jambon Iberico 12 maanden gerijpt, Lomo Iberico Bellota en Truffelsalami.
Een uitgebreide selectie bourgondische kazen uit binnen en buitenland.
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Cadeaucheque 200 euro. Als jij bij je winkelmand het chequenummer intikt wordt er €200,- afgetrokken van je totale besteding. Als je besteding lager is dan €200,- kan je het restant gebruiken voor een toekomstige bestelling. De cheque is twee jaar geldig.
Restaurant de Groene Lantaarn wordt geleid door chef Jarno Eggen en sommelier Cindy Borger. Het restaurant zit in Staphorst en heeft sinds 2014 twee Michelinsterren.
Bekijk ook de andere restaurants.
Blijf op de hoogte van onze nieuwe menus.
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Voor bedrijven Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War ChildMenu's van
A La Carte Bij Jef dinerbox de Librije dinerboxen Bolenius Parkheuvel dinerboxen Parkheuvel BBQ Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.