Parkheuvel Shop
Bestel hier bijpassende wijnen, bonbons, en Parkheuvels signatuurgerecht: de Bressekip-ravioli.


Offida Pecorino 'Belato'
Producent: Carminucci
Classificatie: DOCG Offida Pecorino
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): pecorino
Sluiting: Kurk
Land: Italië
Wijnregio: Marche
Karakter: Strogeel van kleur. Elegante, florale geur waarin ook minerale tonen. Bij het ouder worden ontwikkelt zich een fraaie honingtoon met zelfs iets van hars. De smaakinzet is droog, kruidig met iets van basilicum en het fruit van perzik en peer. Rijk en lang na, gastronomisch glas.
Wijnbereiding: Geoogst wordt eind september, de oogst gebeurt handmatig met aansluitend een strenge selectie van de druiven. Hierna volgt een cryo-maceration gedurende 12 uur (dit is een soort schilweking op zeer lage temperatuur). Dan wordt de most geklaard door het oversteken op roestvrij stalen tanks, waar een gecontroleerde vergisting op lage temperatuur plaats vindt. Aansluitend wordt de wijn gebotteld. Het rendement per ha is ca. 45 hl/ha.
Gebied gegevens: Marche, ook wel Marken (zo’n 17.000 ha) genoemd is een district in Midden-Italië, grenzend aan de Adriatische Zee. Het gebied kent een prachtig landschap, veel heuvels met kleine dorpjes, de tijd lijkt hier soms stil te staan. Ancona is de hoofdstad van het gebied. Door de beschutting vanuit het westen door de hoge bergen van de Apennijnen is het klimaat redelijk constant en valt er weinig neerslag. Er worden rode wijnen gemaakt (25%), maar wit domineert (60%) en de bekendste is wel de beroemde witte wijn gemaakt van de verdicchiodruif. De lokale rode druif met de naam lacrima di morro d’alba staat slechts aangeplant rondom de plaats Jesi, slechts 250 ha zijn er mee beplant. De rode wijnen als Rosso Conero bij Ancona en Rosso Piceno bij Ascoli in het zuiden van de Marken zijn doorgaans van de sangiovese en montepulciano druif gemaakt. Ook de witte wijnen in dit gebied zijn doorgaans heerlijk zuiver en van goede tot zeer goede kwaliteit. De pecorinodruiven voor deze Belato komen van de ‘Arele del Piceno’ met de beste wijngaarden van Offida en Ripatransone op zware kleibodem. De DOCG is circa 415 ha groot.
Gegevens producent: Giovanni Carminucci begon in 1928 met zijn wijnbedrijf in de heuvels aan de kust in de regio Marche, in goed Nederlands De Marken. Het gebied ligt in Midden-Italië op de oostelijke uitlopers van de Apennijnen, rondom het plaatsje Ascoli en kijkt uit op de Adriatische zee, die zorgt voor koelte in het gebied. Het familiebedrijf omvat nu 45 hectare en wordt geleid door de zoon van Giovanni, namelijk Piero en kleinzoon Giovanni junior. Op het domaine wordt ook olijfolie geproduceerd. De wijngaarden liggen voornamelijk tussen Offida en Grottammare, dat aan de kust ligt. De wijngaarden liggen op 250 tot 300 meter boven de zee. De bodem is klei- en kalkhoudend.
Serveren bij lichte visgerechten, schaal en ultiem bij schelpdieren zoals mosselen, vongole op diverse bereidingswijzen, blank vlees en gevogelte, antipasti, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De pecorino druif is een lokale druif, die alleen voorkomt in Midden-Italië. De druif staat bekend om zijn frisheid en zachte smaak. Belato betekent ‘geblaat’. Pecora is schaap, waar zowel de kaas Pecorino als de druif haar naam aan te danken heeft. De druif raakte in de vergetelheid vanwege de gevoeligheid voor ziektes door de dunne schil en het lage rendement. Loslopende schapen hadden een grote voorkeur voor deze druif, waaraan de druif zijn naam te danken heeft. Gelukkig is door tijdig ingrijpen deze druif helemaal terug en hoe!
Allergeen sulfieten

Illivio Friuli Colli Orientali
Classificatie: DOC Friuli Colli Orientali
Kleur: Krachtige witte wijn
Land: Italië
Streek: Friuli-Venezia Giulia,Friuli Colli Orientali
Producent: Livio Felluga, Brazzano di Cormons
Druivenrassen: chardonnay, picolit, pinot bianco (pinot blanc)
Karakter: Bleekgele, iets groene kleur. Rijke, maar elegante geur van bloemen, vanille en wit fruit. De aanzet is vol en rijk, mooie frisse zuren omspoelen het sappige fruit met beschaafd eiken. Zeer intense wijn met een brede, weelderige smaak, maar tevens verfijnd en plezierig.
Wijnbereiding: De oogst is half september, de druiven worden met de hand geoogst in kleine bakjes. Na het ontstelen weken de schillen een korte tijd in het sap, dan volgt een zachte persing en wordt de most geklaard door bezinking. Vergisting en aansluitend rijping vinden gedurende 10 maanden plaats in Franse barriques, kleine houten vaten van 225 liter, waarvan 40% jaarlijks vernieuwd wordt. Gedurende de rijping wordt het bezinksel regelmatig door de jonge wijn geroerd, dit noemt men de bâtonnage, waardoor de smaak rijker en zachter wordt. Dan wordt de wijn geklaard en in juli gebotteld, waarna de wijn op fles nog 16 maanden rijpt, alvorens deze in de handel gebracht wordt.
Producent gegevens: Livio Felluga produceert reeds 5 generaties wijnen van het hoogste niveau in noordoost Italië. De wijngaarden lagen in het vlakke laagland nabij Triëst (Istrië) aan de kust. Maar Livio onderkende al snel de kwaliteit van de koele heuvels en in 1953 besloot Livio (1914-2016) grond te kopen in de heuvels nabij Brazzano. Sinds 1956 sieren de flessen het unieke etiket, een oude kaart van de regio. In de loop der tijd werden steeds meer percelen wijngaard bijgekocht op de beste gronden. Momenteel beschikt men over 160 ha wijngaard, waar fantastisch wit en voorbeeldig rood wordt gemaakt. In 2010 werden gebouwen en wijngaarden van het legendarische Abbazia di Rosazzo gepacht, een klooster uit 1070, dat bekend staat als het epicentrum van de wijnbouw in Friuli. Felluga is een familiebedrijf, waarin de vier kinderen van Livio werkzaam zijn met commerciële man Maurizio en wijnmaker Andrea aan het roer.
Gebied gegevens: Friuli (een kleine 19.000 ha) is een wijnbouwgebied in het uiterste noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Het gebied kent verschillende onderverdelingen. De betere wijngaarden liggen wat hogerop in de heuvels, waar vaak mist en nevel voorkomen. De lage temperatuur gedurende de nacht zorgt voor frisse, zuivere wijnen met voldoende spanning. De bodem bevat veel mergel en zandsteen. In het gebied staan internationale druivenrassen aangeplant als sauvignon, chardonnay, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon enz. Daarnaast kent Friuli veel lokale rassen, te weten de ribolla gialla, de friulano, verduzzo en de picolit voor wit en voor rood de schioppettino (ook wel ribolla nera genoemd), de refosco, pignolo en de tazzelenghe. 75% van de productie is wit. Friuli-Venezia Giulia kent een 9-tal DOC’s en 4 DOCG’s. De beste DOC-gebieden zijn Friuli Colli Orientali en Collio.
Serveren bij: Bij rijke visgerechten en schaaldieren, blank vlees, Iberico, gevogelte, gekruide gerechten met Aziatische of Arabische smaken, groentegerechten, salades, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 14ºC
Overige informatie: De ‘Illivio’ is een hommage aan vader Livio, die het bedrijf een internationale uitstraling heeft weten te geven. De wijn is gemaakt van hoofdzakelijk de pinot bianco druif, die elders vaak plezierige wijnen levert, maar zelden de kwaliteit haalt, die hier bij Livio Felluga in Friuli bereikt wordt.

Weissburgunder
Classificatie: Qualitätswein
Kleur: Volle witte wijn
Land: Duitsland
Streek: Mosel-Saar
Producent: Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen: weissburgunder (pinot blanc)
Karakter: Veel geur met rijp exotisch fruit en bloemen in de neus. De volle inzet met filmend en romig karakter en de lichte hint van hout geven de wijn een rijk en geconcentreerd karakter. De ondergrond van leisteen, kalksteen en ook nog zand en rhyoliet geeft de wijn een gelaagdheid en elegantie.
Wijnbereiding: Na een handmatige oogst gaan de druiven in roestvrij stalen tanks voor inweking en uiteindelijk vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op RVS en barrique neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag en men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt in mei.
Producent gegevens: Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet met name in Ürzig) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt. In 2019 is de nieuwe ultra moderne kelder in gebruik genomen, een op zijn minst architectonisch opvallend gebouw in de nog steeds klassieke Saar/Mosel regio.
Gebied gegevens: Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is het oudste en één van de mooiste wijnstreken (totaal bijna 8.800 ha) van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren behouden blijven. Het Saar Bereich is minder beschut tegen de koude wind en daarom zijn deze wijnen vaak wat gereserveerder in structuur. Dit brengt een hoger zuurgehalte met zich mee, waardoor ze langer bewaard kunnen worden. Door het warmer wordende klimaat heeft de Saar steeds meer het voordeel dat het in het Mosel gebied de koelste regio is. De bodem werkt op twee manieren gunstig mee. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk. Op de vlakkere delen langs de rivier staat vooral müller-thurgau.
Serveren bij: Bij visgerechten, schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en gevogelte, groentegerechten, asperges, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten, milde romige kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: Al in de Romeinse tijd werd hier wijn gemaakt. De huidige traditionele gebouwen van Van Volxem staan deels op funderingen uit die tijd. Streven van Van Volxem bij de droge wijnen is een verteerbare wijn met een alcoholpercentage van rond de 12%.

St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.

Seghesio Zinfandel Sonoma County
Classificatie: AVA Sonoma County
Kleur: Krachtige rode wijn
Land: Verenigde Staten
Streek: California,Sonoma County
Producent: Seghesio Family Vineyards, Healdsburg
Druivenrassen: zinfandel
Karakter: Dieprode kleur. Mooie aroma’s van zwart fruit, als cassis en bramen. Volle, geconcentreerde smaak, met een aansprekende frisheid. Zwoele tonen van pruimen, krenten, bramen en rozenbottel. In de afdronk licht eiken met een zoete kruidigheid.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn komen uit het koele Dry Creek Valley en het warmere Alexander Valley. In de wijngaard vindt reeds een strenge selectie plaats, alleen gezonde en rijpe druiven worden met de hand geplukt. Vergisting geschiedt in stalen tanks gedurende 10 dagen, waarbij de wijn voor extra smaak en kleur regelmatig over de schillen wordt gepompt. Daarna rijpt de wijn gemiddeld 1 jaar in vaten, gemaakt van Frans (75%) en Amerikaans eikenhout (25%). Van deze vaten wordt elk jaar een zo’n 30% vernieuwd.
Producent gegevens: In 1895 vestigden de Italiaanse immigranten Edoardo Seghesio en zijn vrouw Angela zich vanuit Piëmonte in Californië in het gehuchtje Chianti in Alexander Valley, een deel van Sonoma County. Ze kochten er 4 hectare wijngaard en in 1902 werd een winery gebouwd. De wijngaard kreeg de voor de hand liggende naam: Home Ranch. Momenteel omvat de Home Ranch wijngaard ruim 50 ha, daarnaast zijn nog eens 110 ha in bezit in Russian River Valley, Alexander Valley en in Dry Creek Valley. Totaal 7 percelen, gelegen op verschillende bodems in klimatologisch verschillende gebieden. Naast Home Ranch bezitten ze in Alexander Valley ook Chianti Station (met de oudste sangiovese aanplant van de VS van 1910), River Road/Ranch (1942), Chen’s Vineyard (1957) in Dry Creek Valley, Lone Oak (1960) in Alexander Valley, Keyhole Ranch (1962) en de recent gekochte Montafi wijngaard (2014), beide in Russian River. Verder koopt Seghesio al jaren druiven van oude wijngaarden bij verschillende ‘family grape growers’. Vandaag de dag wordt het wijngoed gerund door de 4e en 5e generatie Seghesio. Ted Seghesio heeft het stokje van wijnmaker sinds 2015 overgedragen aan Andy Robinson. Jim Neumiller is hetzelfde aan het doen en zoon Ned is nu verantwoordelijk voor de wijngaarden. Seghesio werkt sustainable en werkt in de wijngaard met cover crops, uitgekiend energie- (zonnepanelen) en water beheer en zorgt al jaren goed voor het (Mexicaanse) personeel in hun eigen Hacienda. De Zinfandel van Seghesio wordt gezien als een van de beste van Sonoma Valley. Dit dankzij de zeer oude wijnstokken, een extreem laag rendement per hectare, een rigoureuze selectie van gezonde druiven bij binnenkomst in de kelder en de modernste apparatuur voor de wijnbereiding. Seghesio specialiseert zich in Italiaanse rassen als vermentino, barbera, sangiovese, werkt met spannende field blends op basis van zinfandel met wat oude carignane, petite sirah, grenache etc en heeft sinds kort ook een chardonnay.
Gebied gegevens: Sonoma County, ten noorden van San Francisco, heeft een zeer gevarieerde bodem. Ongeveer 25.000 hectare is beplant met een groot aantal verschillende druivenrassen. Het gebied kent bergruggen en een aantal valleien, waarvan er drie hierboven genoemd zijn. De AVA (American Viticultural Area) Sonoma County loopt van de Pacific Coast in het westen tot de Mayacamas Mountains in het oosten en heeft binnen zijn grenzen meer dan 425 wineries en 18 AVA’s, waaronder bv Alexander Valley (5.847 ha), Dry Creek Valley (3.259 ha), Russian River Valley (5.623 ha), Sonoma Valley (2.252 ha), Rockpile (77 ha), Chalk Hill (603 ha) en Carneros (2.622 ha). Als een producent dus druiven uit meerdere van deze AVAs samenvoegt in een wijn dan mag hij de AVA Sonoma County gebruiken. Onder invloed van de Grote Oceaan en de mist in de vallei vanuit de San Pablo Bay heerst er een gematigd klimaat. Op diverse plaatsen weet die ochtendmist het gebied binnen te dringen. In het zuiden is het koel, de temperatuur loopt op naarmate het noordelijker wordt. De Mayacamas Mountains in het oosten bieden het noordelijk deel beschutting. Het is moeilijk om het karakter van de Sonoma County wijnen in het algemeen te beschrijven, te veel hangt af van de druif, ligging en het wijnbedrijf.
Serveren bij: Bij kruidig gegrild rood vlees, wild, stoofgerechten, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: De trots van Seghesio zijn de authentieke zinfandelstokken die tot de oudste van Californië behoren. De zinfandeldruif werd lange tijd beschouwd als een eigen druivenras van Californië. Lange tijd was er onduidelijkheid omtrent de herkomst, genoemd werden primitivo, crljenak, dobricic en plavac mali uit Kroatië. Recente onderzoeken via DNA techniek op de Davis Universiteit in Californië maakten aan alle onduidelijkheid een einde: zinfandel en crljenak (oudste naam die bekend is: tribidrag) zijn identiek.

St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.

Madeira Medium Dry Rainwater / Barbeito
Producent: Vinhos Barbeito
Classificatie: DOP Madeira
Soort Wijn: Aperitief
Druivenras(sen) tinta negra mole
Sluiting: Kurk
Land Portugal
Wijnregio: Madeira
Karakter: Licht oranjebruin, oxidatieve neus, karakteristiek voor Madeira, waarin rozijnen, gedroogd fruit, gedroogde appeltjes en walnoot te herkennen zijn, met een rokerige toets. Lichtzoete aanzet waarna prettige zuren komen. Noten, amandel, karamel en ook weer gedroogd fruit. Vol en zeer zacht. Lange, frisse finale.
Wijnbereiding: De druiven, geplukt vanaf eind augustus, zijn afkomstig van verschillende wijngaarden in de gebieden Estreito de Câmara de Lobos en Prazeres. Ze gaan bij binnenkomst in de kelder in een pneumatische pers. Dan start de vergisting. Wijnalcohol met een percentage van 96% wordt toegevoegd op het moment dat de gewenste zoetheid is bereikt. De gisting stopt dan onmiddellijk, de jonge wijn bevat nu 19% alcohol, en er resteert dan nog zo’n 60 gram onvergiste suiker/liter. Vervolgens rijpt de wijn gedurende 5 jaar op vaten van Frans eiken. Vaten liggen in ruimtes, estufas geheten, met een stabiele temperatuur. Verwarming op traditionele, natuurlijke wijze, dus door de zon. Dit wordt de canteiro-methode genoemd.
Gebied gegevens: Madeira is een bij Portugal horend vulkanisch eiland van 735 km2, gelegen op zo’n 600 kilometer van de Noord-Afrikaanse kust. Sinds de 15e eeuw staan hier al wijnstokken. Er wordt op het eiland jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen liter madeira gemaakt van nog geen 500 ha wijngaard. De meeste wijngaarden zijn klein (minder dan 1 ha groot), aangelegd op kleine terrassen (poios) op steile hellingen en bevinden zich vooral aan de noord- en zuidkust van het eiland.
Er zijn 10 productiegebieden waarvan Santana, São Vicente en Câmera de Lobos de belangrijkste zijn. De meeste wijn, zo’n 80%, wordt geëxporteerd. Er worden in totaal twintig druivenrassen verbouwd waarvan er vijf als edel worden bestempeld, waaronder de Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia (Malmsey) en de beperkt aangeplante, opkomende Terrantez. Verreweg het meest aangeplant (meer dan de helft en 85% van de productie) is echter de Tinta Negra Mole, waarvan elk type madeira, van droog tot zoet, kan worden gemaakt. Tinta negra mole is een blauw ras dat nietszeggende lichte rode of rosé wijnen geeft, is productief en goed bestand tegen ziektes.
De meeste madeira, ongeveer 60%, is van eenvoudige kwaliteit, tot 3 jaar oud, en wordt gebruikt bij het koken. De wijnmaker voegt dan vaak peper en zout toe, waardoor het geen wijn meer is maar saus. Zodoende hoeft er ook geen accijns meer te worden betaald. De betere madeira’s worden ingedeeld op zoetheid, uiteenlopend van extra dry (waarvoor Sercial wordt gebruikt), via medium dry (Verdelho) en medium sweet (Boal) tot en met sweet (Malmsey). Hiernaast bestaat er Madeira met leeftijdsaanduiding (5, 10, 15, 20, 30, more than 40 en 50 Years) en hogere kwaliteiten als Colheita en Frasceira. Madeira maakt 95% uit van de productie van het eiland. Er wordt beperkt niet aangesterkte ‘gewone’ wijn gemaakt onder de DOP Madeirense en IGP Terras Madeirenses.
Serveertemperatuur 12ºC
Overige informatie Het verhaal gaat dat er ooit een vat madeira, bestemd voor Amerika, op het strand was achtergebleven. Door regenwater werd de wijn verdund, hetgeen uiteindelijk leidde tot deze specifieke madeira, heel toepasselijk dus Rainwater genoemd. Eenmaal geopend blijft de wijn zeker enkele maanden goed.

Lirac Blanc Château d'Aqueria
Classificatie: AC Lirac
Kleur: Volle witte wijn
Land: Frankrijk
Streek: Rhône,Lirac
Producent: Famille Jean Olivier, Tavel
Druivenrassen: bourboulenc 25%, clairette 16%, grenache blanc 40%, roussanne 12%, viognier 7%
Karakter: Soepele, redelijk krachtige witte wijn met zachte, kruidige tonen en fris fruit als perzik en abrikoos, heerlijk rond met een klein bitter in de afdronk.
Wijnbereiding: De druiven komen van een helling met een kalk en kiezel bodem en worden met de hand geplukt. De stokken zijn gemiddeld 23 jaar oud, het rendement bedraagt 42 hl/ha. Het sap vergist in roestvrij stalen tanks op 17°C. Aanbevolen wordt de wijn te drinken tot 4 jaar na de oogst.
Producent gegevens: In de 16e eeuw gingen de wijngaarden over van de monniken van de Abdij van Avignon naar de Graaf van Aquéria de Rochegude. Begin 18e eeuw werd er het kasteel gebouwd. Door de jaren heen heeft het verschillende eigenaren gehad. Toen Jean Olivier in 1920 het domein in bezit kreeg, reorganiseerde hij de wijngaarden en begon met het maken van kwaliteitswijnen, Paul de Bez verstevigde de reputatie vanaf de jaren 50. Na zijn overlijden in 1996 zijn nu zijn zonen Vincent en Bruno de drijvende krachten. De bodem van de wijngaarden van d’Aquéria bevat grote rolkeien die het rijpen van de druiven gunstig beïnvloeden en uiteindelijk voor een rijke geur en delicaat fruit in de wijn zorgen. Het domaine omvat 99 ha, waarvan 66 ha zijn beplant, t.w. 47 ha met rode druiven en 19 ha witte druiven. Men volgt de natuurlijke landbouw, er wordt organisch bemest.
Gebied gegevens: Het wijngebied Côtes du Rhône is gelegen tussen de steden Lyon en Avignon in Zuidoost-Frankrijk. Verreweg de meeste wijnen komen uit het zuidelijk deel van het gebied, doorgaans gezonde, makkelijk drinkbare wijnen, met een uitstekende relatie prijs/kwaliteit. Er zijn verschillende appellaties in de Rhône. De algemene A.C. Côtes du Rhône voor wijnen uit het hele gebied. De A.C. Côtes du Rhône-Villages voor een aantal dorpjes in het zuiden met een wat hogere kwaliteit. En de appellaties die alleen de dorpsnaam op het etiket vermelden. Dit zijn doorgaans de beste wijnen, zoals Gigondas, Châteauneuf du Pape, Tavel in het zuidelijk deel, ook wel Côtes du Rhône Méridionales genoemd. En in het noordelijk deel (Septentrionales) waar het klimaat en de bodem weer totaal anders zijn, worden de meest intense wijnen gemaakt. Met namen als Hermitage, Condrieu, Côte Rôtie, Cornas.Het dorp Lirac is ook bekend om haar krachtige rosé’s. Er wordt echter steeds meer rode wijn gemaakt. Het aandeel witte wijn is heel klein, maar opmerkelijk en kwalitatief zeker de moeite waard. Lirac ligt ten noordwesten van Avignon.
Serveren bij: Visgerechten, schaal en schelpdieren, blank vlees, gevogelte, met diverse bereidingsmogelijkheden, pasta’s en groentegerechten, milde tot romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Producent website: www.aqueria.com

Rivesaltes Domaine des Schistes VDN Solera
16% alc
Classificatie: A.C. Rivesaltes
Soort wijn: Krachtige zoete witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek:Roussillon
Producent:Domaine des Schistes, Estagel
Druivenras(sen): macabeu, grenache gris
Karakter:
Amberkleurig met een rijk aroma van gedroogd fruit, tabak en honing, karakteristiek voor de oude Rivesaltes uit de regio. In de smaak iets van walnoten, honing en sinaasappelschil met een rijk en zwoel mondgevoel dat lang nablijft.
Wijnbereiding:
De druiven krijgen een korte schilweking en worden dan direct geperst, waarna de gisting begint. Tijdens de gisting wordt er neutrale wijnalcohol toegevoegd (mutage sur môut) waardoor de gisting stopt. De gisting en het eerste gedeelte van de rijping gebeurt op cementen cuves en oude foeders, grote houten vaten. Om positieve oxidatie te bevorden worden de vaten niet geheel bijgevuld. De verfijning vindt plaats in eikenhouten demi-muids waarbij de wijn wordt vermengd volgens het 'solera' systeem. De stokken zijn 40 jaar oud, het rendement is slechts 30hl/ha.
Gegevens producent:
Jacques en Nadine Sire zijn sinds 1990 de enthousiaste eigenaren van Domaine des Schistes in Estagel. Dit fraaie dorpje ligt in het beste deel van de Roussillon, het verweerde, ruige gebied aan de voet van de Pyreneeën. De 55 ha grote wijngaard bestaat uit voornamelijk een rotsachtige bodem van mergel, hier en daar kalk en gelaagde schiste, oftewel leisteen. De ruim 40 jaar oude wijnstokken zijn carignan, grenache noir, syrah, lladoner pelut (garnacha peluda) en nog iets grenache blanc. De helft van hun wijnen zijn bestemd voor de export, de verkoop vindt bijna geheel in restaurants plaats. Domaine des Schistes is een exponent van de grote mogelijkheden van dit gebied. De Franse wijnpers verbaast zich er over, dat Jacques en Nadine en zoon Mickaël, elk jaar weer de wijnen van hun domein naar een hoger niveau weten te tillen. Sinds de jaargang 2007 is zoon Mickaël als gediplomeerd oenoloog mede verantwoordelijk voor het hoge niveau van de wijnen.
Gebied gegevens: De Roussillon is het zuidelijkste gedeelte van het vasteland van Frankrijk en heeft een Middellands zeeklimaat. Door een grote verscheidenheid van bodem en microklimaten (terroirs) en het gebruik van een 20-tal veelal lokale druivenrassen, is er een zeer gevarieerd aanbod aan wijnen. Momenteel komen er werkelijk juwelen van wijnen vandaan. Was er in de eerste helft van de vorige eeuw nog meer dan 70.000 ha in productie, momenteel ligt dit rond de 40.000 ha. Dit is het gevolg van het streven naar meer kwaliteitswijnen. De bodem varieert van kalk en mergel tot graniet en leisteen; deze laatste is een arme grondsoort die moeilijk water vasthoudt. De wortels van de wijnstok moeten zich tussen de leisteenplaten doorpersen op zoek naar vocht, een ideaal uitgangspunt om kwaliteitswijnen te produceren.
Serveren bij:
Perfect bij foie gras met vijgen, chocoladetaart, desserts met noten en specerijen (mousse au paind’épices), rijpe kazen en bij een mooie sigaar.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
Voor deze Rivesaltes worden de druiven, perceel na perceel, handmatig geplukt op basis van volledige (over)rijpheid waarbij de druiven een minimaal potentieel alcoholgehalte van 15,5% moeten hebben. De oudste wijn in de Solera is momenteel 20 jaar oud. Er wordt per jaar maximaal 20 tot 30% van de oudste vaten gebotteld, dit om de kwaliteit te bewaken.
Allergenen: sulfieten

Saint-Véran Vieilles Vignes
Producent: Gilles et Jean-Jacques Corsin
Classificatie: AOP Saint-Véran
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bourgogne
Gebied: Mâconnais
Benaming: Saint-Véran
Karakter: Mooi heldergeel van kleur. Mooie, complexe chardonnay met een goede balans, finesse, rijkheid en kracht. Fijne tonen van noten en zacht tropisch fruit. Bescheiden gebruik van eiken vaten geeft de wijn extra ronding en finesse.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geplukt, dan op kwaliteit geselecteerd. Na een zachte persing volgt een korte bezinking van de most. Vergisting met natuurlijke gist op een lage temperatuur in roestvrij staal, tijdens de vergisting gaat een deel, gemiddeld 1/3e, op 4 tot 7 jaar oude eiken vaten, met regelmatige bâtonnage. In mei/juni wordt de houtgerijpte wijn geblend met de wijn uit de stalen tanks, waarna de wijn op fles gaat. Gemaakt van vieilles vignes, oude stokken van 40 jaar.
Gebied gegevens: De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d’Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt. De beste witte wijnen met een eigen AOP komen echter uit enkele met naam genoemde dorpjes ten westen en zuid westen van de stad Mâcon, t.w. Saint Véran (ruim 770 ha), Pouilly Fuissé (760 ha) en sinds 1999 ook Viré-Clessé (407 ha). Saint-Véran is een relatief jonge appellatie (sinds 1971) en de wijnen werden voorheen veelal als Mâcon-Villages op de markt gebracht. Rond Prissé en Davayé (waar Corsin zit) worden de beste Saint-Vérans gemaakt, vaak zeer betaalbaar en in een prima Mâconnais stijl.
Gegevens producent: Gilles Corsin (1983) is verantwoordelijk voor de vinificatie, zijn broer Jean-Jacques (1974) heeft de verantwoording over de wijngaard. Zij vormen de 5e generatie op dit prachtige wijnbedrijf, dat al sinds 1864 in de familie is. De 13,6 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 34 percelen en gelegen in de wijndorpen Davayé (voor de Saint-Véran), Solutré en Fuissé (4 ha voor de Pouilly-Fuissé). Men bezit veel oude wijnstokken, de plantdichtheid is hoog, 8.500 stokken per ha. De hoogte varieert van 180 tot 280 meter. Gilles en Jean-Jacques zijn zeer gedreven wijnmakers, met veel kennis en ervaring worden hier kwalitatief hoogstaande wijnen gemaakt, die internationaal gezien tot de top van het gebied behoren.
Serveren bij: Vis, schaal- en schelpdieren met vele bereidingsmogelijkheden, blank vlees en gevogelte, groentegerechten en salades, Aziatische gerechten, milde tot romige kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten

Meursault 'Les Tessons'
Classificatie: A.C. Meursault
Soort wijn: Krachtige witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Bourgogne, Côte de Beaune, Meursault
Producent: Michel Bouzereau et Fils, Meursault
Druivenras(sen): chardonnay
Karakter:
Rijke, krachtige wijn met een stevige neus, verfijnde aroma’s van fruit, noten en hout en een rondeafdronk. Goede balans en heel zuiver gemaakt. Naast het rijke, vette Meursault karakter een intrigerende nervositeit met aangename zuren.
Wijnbereiding:
Na een strenge druivenselectie in de wijngaard vergist het sap op barriques, kleine eikenhouten vaten. Dan volgt 16 tot 18 maanden rijping in barriques 'sur lie' met 'bâtonnage- behandeling', d.w.z. dat het bezinksel in het vat regelmatig door de wijn geroerd wordt; de smaak wordt er rijker en verfijnder door. Jaarlijks wordt 25% van de vaten vernieuwd. Drinken tot 10 à 12 jaar na de oogst.
Gegevens producent:
De familie Bouzereau woont al zeven generaties lang in Meursault, sinds 1999 heeft Jean-Baptiste, zoon van Michel, de regie van het domaine in handen. De 10,5 hectare wijngaarden zijn voor 2/3 beplant met chardonnay, iets aligoté en de rest met pinot noir. De kelders van dit domaine liggen aan de rand van het centrum van Meursault. De wijngaarden liggen voornamelijk in de premier cru gebieden van Meursault, Beaune en Puligny-Montrachet. Jean-Baptiste is een perfectionist, alles in de wijngaard en de kelder is doordacht en is gericht op het maken van de ultieme wijn. De wijnen zijn uiterst verteerbaar, kenmerken zijn de grote elegantie, gedragen door een brede structuur met een onmiskenbare frisheid en een bescheiden inbreng van eiken. Na 12 tot 18 maanden rijping op de lie worden de wijnen tussen november en maart gebotteld, afhankelijk van de stand van de maan.
Gebied gegevens:
De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d'Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Meursault is een wijngemeente binnen de Côte de Beaune. Er wordt hoofdzakelijk witte wijn gemaakt (90%). Het is dan ook de witte wijn die Meursault een wereldwijde faam heeft gegeven. Ondanks dat er geen Grand Cru wijngaarden zijn, heeft men talloze Premier Cru wijngaarden binnen de gemeentegrens waar in goede jaren indrukwekkende wijnen gemaakt worden. De bodems, gelegen op 230 tot 320 meter zijn schraal en bestaan uit veel kalksteen en kiezel.
Serveren bij: Stevig wit vlees, visgerechten hoog op smaak, patés.
Serveertemperatuur: 12 à 14 C
Overige Informatie:
In de wijngaard 'Les Tessons' bezit Bouzereau 0,5 ha. De mineraal houdende, schrale bodem bevat kalk en klei op een kalkstenen ondergrond, de stokken zijn geplant in 1958 en 1989. Les Tessons betekent de (pot)scherven.
Allergenen: sulfieten

St Martinus Parkheuvel Cuvee
Kleur: Volle witte wijn
Land: Nederland
Streek: Zuid Limburg, Vijlen in de gemeente Vaals
Producent: St. Martinus in samenwerking met Parkheuvel
Druivenrassen: Souvigner Gris, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay
Karakter: Een volle frisse wijn uit het bergdorpje Vijlen in de gemeente Vaals. De tonen van Steenfruit als witte perzik en abrikoos, kruiden en frisse zuren geven deze wijn zijn krachtige en unieke smaak en geur.
Wijnbereiding: De wijn is gedeeltelijk gelagerd op Frans eiken vaten. De druiven die groeien op de wijngaarden van St. Martinus worden milieuvriendelijk geteeld en verwerkt in de vier verdiepingen tellende energie neutrale kelders. Deze wijn is in samenwerking met Parkheuvel en Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St. Martinus samengesteld.
Serveer temperatuur 8 à 10 graden.

Vuurzee 2019 Vonkelbier
Classificatie: Cuvee de Prestige
Kleur: Licht goud
Land: Nederland
Streek: Het Gooi
Producent: De Goede & De Stoute, Soest
Druivenrassen: Pinot Noir
Granen: Gerst
Hop: Cascade en Magnum
Gist: Champagne gist
Karakter:
Door gebruik te maken van champagnegist uit de beroemde Franse regio Reims krijgt Vuurzee haar uiterst aangename zachte mousse en haar licht minerale en lactische afdronk. De handgeplukte Hongaarse Pinot-Noir druiven zorgen ervoor dat Vuurzee een fruitig karakter krijgt. Hierdoor wordt de in bier zo typerende bitterheid mooi uitgebalanceerd.
Bierbereiding:
Na toevoeging van de handmatig geplukte druiven en vergisting met champagne gist rijpt Vuurzee minstens 3 maanden op fles alvorens te worden uitgeleverd. Vuurzee 2019 heeft 14 maanden fles rijping gehad en heeft daardoor haar mooie ronde romige doch uiterst frisse smaak gekregen.
Producent gegevens:
Ons bier heeft een ware opmars gemaakt naar het wereldtoneel van de hoge gastronomie. De Goede & De Stoute is het eerste biermerk in Nederland dat speciaal en uitsluitend bier brouwt voor de hoge gastronomische wereld. We laten de wereld zien dat het mogelijk is om bier te serveren bij de mooiste gerechten, in de beste restaurants en op de meest bijzondere plekken. Ons bier wordt door gerenommeerde chef-koks, sommeliers en fijnproevers erkend als een zeer goede en vooral verrassende maaltijd begeleider. De Goede & De Stoute is ontstaan uit de wens om het anders te doen, uit het verlangen om een bier te maken dat een plek verdient aan de hoge culinaire tafel waar we tot op heden vrijwel uitsluitend wijnen en gedistilleerd tegenkomen. Daar waar uiteenlopende smaken en aroma’s hun weg vinden naar de gastronomische liefhebbers, daar waar kwaliteit en beleving samenkomen en mensen met passie en toewijding de beste producten gebruiken om de fijnste gerechten en combinaties te creëren. De Goede & De Stoute ontleent zijn bestaansrecht aan fijnproevers.
Het merkverhaal: Bourgondiërs:
Levensgenieters en aartsvaders van de Lage Landen. De hertogen Filips de Goede & Karel de Stoute speelden in 1464 een cruciale rol in de vorming van de Nederlandse geschiedenis. De flamboyante hertogen brachten tijdens hun bewind kwaliteit en stijl naar het Noorden en stonden aan het begin van wat we nu “de bourgondische levensstijl” noemen. In dit tijdperk spelen wij een cruciale rol in de vorming van het Nederlandse bierlandschap en staan we voor de bourgondische erfenis van onze vergeten helden, Filips de Goede & Karel de Stoute.
Serveren bij:
Vuurzee laat zich perfect schenken voor het diner, als aperitief of met een amuse. Tijdens het diner leent Vuurzee zich als volwaardig partner voor de meest uiteenlopende gerechten. Van oesters, kaviaar, mosselen, kreeft, coquilles, eendenborst, kalfswang, foie gras, lamsrack tot aan langzaam gegaarde runderribs en varkensbuikspek. Ook met diverse kazen laat Vuurzee zich uitstekend pairen.
Serveertemperatuur: De juiste drinktemperatuur van Vuurzee ligt tussen de 8-10 graden en komt het best tot haar recht in een wijnglas of open flûte.
Overige Informatie:
Wij hebben er bewust voor gekozen om de gist in fles te laten waardoor de smaak zich blijft evolueren.
Allergenen
Gluten
Producent Website
www.degoedeendestoute.nl

Ribeira Sacra Fazenda Prádio Mencía
Producent: Fazenda Agrícola Prádio
Classificatie: Ribeira Sacra Summum
Soort Wijn: Lichte rode wijn
Druivenras(sen): mencía
Sluiting: Kurk
Land: Spanje
Wijnregio Galicia
Karakter: Robijnrood van kleur, middel intens van kleur, iets troebel doordat de wijn nauwelijks gefilterd is. Rozenblaadjes in de neus met wat kruidigheid van laurier. Mooie spanning van zuren en fruit, complex met een romige finesse. Blijft lang na. Frisse, elegante, smaakopwekkende en zeer verteerbare wijn.
Wijnbereiding: De druiven worden handmatig geoogst in kratten van 18 kg. Na binnenkomst worden de druiven meteen ontsteelt. Aansluitend de alcoholische vergisting met natuurlijke gisten in traditionele granieten lagares om het fruit en terroir zo optimaal te houden. Malolactische vergisting vindt plaats op 500 liter vaten en na een periode van 8 maanden op de lie wordt de wijn minimaal gefilterd en gebotteld. De druiven komen van zuidoost georiënteerde wijngaard op een hoogte van 250 meter. De bodem bestaat uit graniet en zand, een vrij arme ondergrond waardoor de druiven een laag rendement hebben en een zeer hoog concentraat krijgen.
Gebied gegevens: Ribeira Sacra, sinds 1996 een DO van 1.241 ha, ligt in Galicië ten oosten van de stad Ourense en ten westen van het gebied Valdeorras. Het gebied wordt doorkruist door de rivieren Sil en Miño en lijkt qua natuur op het Douro-gebied. Stijle terrassen van 250 tot 500 m hoogte, veelal leistenen bodems met soms wat graniet, Atlantisch klimaat en 90% rode wijn. De regio heeft vijf subzones waaronder Ribeiras do Miño en Ribeiras do Sil. Naast de veel aangeplante mencía zijn in blauw brancellao, merenzao, garnacha tintorera, tempranillo, sousón, caiño tinto en mouratón geautoriseerde rassen. In wit zijn dat albariño, loureira, treixadura, godello, doña blanca en torrontés. Het klimaat wordt beïnvloed door de Río Miño en is daar wat vochtiger (meer invloed van de Atlantische oceaan in het westen) en het iets drogere Río Sil (meer invloed van het continentale oosten). Het klimaat zeer geschikt voor het rijpen van de blauwe mencíadruif. Het geheim van dit gebied is de vaak zeer oude wijngaarden, veelal gesnoeid ‘en vaso’ (struikvorm). In de laatste 15 jaar zijn veel oude wijngaarden geherstructureerd en opnieuw in gebruik genomen. Ribeira Sacra valt onder Galicië en maakt vaak een wat lichtere, elegante stijl dan de meer continentale mencíawijnen uit Bierzo, dat onder Castilla y León valt.
Gegevens producent: Fazenda Agrícola Prádio is een project van de familie Seoane Novelle. Xabi Seoane heeft de Fazenda overgenomen van zijn ouders die de druiven en andere groenten/fruit in het verleden verkocht. Xabi besloot om van de 4 ha wijngaard, beplant met de druivenrassen mencía, brancellao, merenzao, caíño longo, godello, sousón, espadeiro, loureira en doña (of dona) blanca (of dona branca zoals Xabi het schrijft), zelf wijn te gaan maken. Op de overige 6 ha in bezit van de familie staan nu nog andere gewassen aangeplant, maar ook hier komen wijnstokken te staan. Xabi verbouwt alles biologisch/biodynamisch op de terrasvormige wijngaarden met uitzicht op de rivier de Miño, in het gedeelte van het gebied waar deze samenkomt met rivier Sil. Xabi maakt zijn wijn zoals dat ook twee generaties geleden ging: heel puur, met weinig ingrepen en zonder veel bestrijdingsmiddelen en toevoegingen. Hij plukt de druiven vrij vroeg, wanneer ze nog voldoende zuren en primaire fruit hebben maar wel rijpe tannines. De familie heeft ook een kleinschalig hotel in het oude familie huis daterend uit 1866.
Serveren bij Rood (geroosterd) vlees, eend, licht wild, licht gekruide gerechten en kaas.
Serveertemperatuur 16 à 18ºC
Overige informatie: Mencía is een vroegrijpend druivenras van Spaanse origine (Salamanca). In Portugal komt het ras voor in de Dão en heet jaen. Lange tijd werd gedacht dat mencía gerelateerd zou zijn aan cabernet franc of graciano, maar dat blijkt niet te kloppen. Smaaktechnisch is die veronderstelling m.b.t. cabernet franc niet onlogisch. Ribeira Sacra Summum betekent bij de rode wijnen minimaal 85% preferente druivenrassen. Ribeira Sacra (dus zonder Summum) betekent minimaal 70% mencía.
Allergeen sulfieten

Alicante Giró de Abargues Viñedos Especiales
Producent: Casa Agrícola Pepe Mendoza
Classificatie: DO Alicante
Soort Wijn: Krachtige rode wijn
Druivenras(sen) giró
Sluiting: Kurk
Land: Spanje
Wijnregio: Valencia
Beoordeling Vino Revelación Guía Peñín 2021
Beoordeeld door Peñin
Karakter: Donkerrood van kleur, middel tot intens. In de geur tonen van donker fruit, rokerig, toast, wat hout, kersen, bijna nebbiolo-achtig, blauwe pruimen en iets lavendel. Vol in de smaak, rijpe tannines, ceder, zwarte kersen en bramen, wat balsamico, drop, Mediterraans van karakter, aangename bite en goed gedoseerd Frans eiken. Lange afdronk met een opwekkende frisheid. Mooi stevig glas wijn, in balans en met een prima bewaarpotentieel.
Wijnbereiding: De druiven komen van het perceel in Finca de Abargues in Marina Alta. Deze 60 tot 80 jaar oude wijngaard is gelegen dichtbij de zee. Na de handmatige oogst en selectie wordt 30% vergist met hele trossen met de druifeigen gistculturen uit wijngaard en kelder. Na de gisting in kleine tanks van 1.000 l wordt de wijn geperst en 12 maanden gelagerd op een jaar oude Frans Allier vaten van 500 l. Na de malolactische gisting lagert de wijn op vat en worden tussen november en mei elke 10 dagen de vaten bijgevuld om oxidatie te voorkomen en de wijn stabiel te houden. Voor botteling wordt alleen een heel lichte filtratie gedaan en sulfiet minimaal toegevoegd.
Gebied gegevens: De DO Alicante valt onder de autónoma Valencia en is een regio in het zuidoosten van Spanje die de naam gekregen heeft van de stad Alicante aan de kust in de provincie Alicante en ligt voor een klein gedeelte in Murcia. De DO omvat ruim 10.000 ha wijngaard, deels gelegen aan de kust, deels in het binnenland, waar in het algemeen de hoogste kwaliteit druiven geteeld worden. Het gebied kent twee subzones: subzone La Marina Alta (noordelijk van de stad Alicante) en Vinalopó (ten westen van de stad Alicante). Aan de kust is relatief meer moscatel aangeplant terwijl in het binnenland meer nadruk ligt op de monastrell en garnacha tintorera. Aan de kust is het klimaat mediterraan met ongeveer 400 tot 500 mm regen en in het binnenland warm, met weinig regen, slechts 100 tot 150 mm per jaar. De druivenrassen airén, macabeo, moscate, monastrell en garnacha tintorera hebben zich prima aangepast aan dit warme landklimaat en groeien vaak traditioneel ‘en vaso’, in struikvorm. Internationale rassen als chardonnay, cabernet sauvignon, merlot en syrah veelal geleide snoei. Grote temperatuurverschillen in het binnenland tussen dag en nacht zorgen dat de druiven hun zuren behouden. De grond is daar stenig met kalk en zand en houdt het weinige vocht wat er is lang vast. Aan de kust vinden we meer kleibodems.
Gegevens producent: Pepe Mendoza is jaren de wijnmaker geweest bij een van de toonaangevende familiebedrijven in Alicante: Enrique Mendoza. Na ruim 25 jaar ervaring is hij een aantal jaar geleden met zijn vrouw Pepa Agulló en hun kinderen een klein gespecialiseerd familieproject Casa Agrícola Pepe Mendoza begonnen met 24 ha wijngaard. Percelen liggen zowel in het hoger gelegen Alto Vinalopó gedeelte (14 ha met monastrell, syrah, alicante bouschet, airén en macabeo) als in Marina Alta in het noorden van de DO (10 ha met giró en moscatel de alejandría). Aanplant is traditioneel ‘en vaso’ (gobelet) met tussen de 1.000-1.800 stokken per ha, minimaal 30 tot bijna 100 jaar oude stokken, niet geïrrigeerd. Wijngaarden worden biologisch bewerkt en certificering volgt binnenkort. Pepe maakt deze wijnen met minimale interventie tijdens de vinificatie en opvoeding. Dat wil zeggen: soms gedeeltelijke vergisting (tot 30%) met hele trossen, vergisting met natuurlijke gisten, niet meer dan 14% alcohol (dat is laag in deze regio), weinig houtinvloeden, geen klaring, geen koude stabilisatie, heel lichte tot geen (papier)filtratie, minimale toevoeging van sulfiet. De Pureza wijn is een orange wine vergist op de Juan Padilla amfoor. In totaal maakt Pepe maximaal 80.000 flessen per jaar en kan met deze alternatieve manier van wijnbouw en wijnmaken met recht een nieuwe ster aan het front in Alicante (en Spanje) genoemd worden.
Serveren bij Bij geroosterd, gegrild rood vlees, wild, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 16 à 18ºC
Overige informatie De giródruif is een ras dat ook beperkt (7 à 8 ha) voorkomt op Mallorca en verder op Sardinië, waar het dezelfde naam draagt maar waarschijnlijk een ander ras is. Totaal niet meer dan 100 ha. In Alicante bezit Pepe Mendoza 9 ha in Finca de Abargues in het plaatsje Lliber, minder dan 1 km van de zee. Het perceel is geplant tussen 1940 en 1960 en wordt in de traditionele vasosnoei (gobelt) geteeld. Lage plantdichtheid van 1.200-1.300 stokken/ha. Giró wordt vaak verward met garnacha maar is een ander ras met wijnen die meer structuur en tannine hebben. Kleine productie van 5.500 flessen. De hond op het etiket is de teckel Lola die de familie heeft.
Allergeen sulfieten
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Voor bedrijven Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War ChildMenu's van
Valentijnsdagen A La Carte Bij Jef dinerbox de Librije dinerboxen Bolenius Parkheuvel dinerboxen Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.